Newsroom

Newsroom

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για τον καύσωνα – 42άρια σήμερα σε Αττική, Θεσσαλία και Πελοπόννησο

Ο καύσωνας συνεχίζεται για τρίτη μέρα και σήμερα Πέμπτη (13/06) θα είναι η πιο «καυτή» μέρα μέχρι στιγμής

καιρός 1

O καύσωνας έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς από την Τρίτη (11/06) ο υδράργυρος κινείται σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ σήμερα Πέμπτη (13/06) θα είναι η πιο ζεστή μέρα μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, το Έκτακτο Δελτίο Καιρού που εκδόθηκε στις 10-06-2024/1130 επικαιροποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Συγκεκριμένα:

1. Σήμερα Πέμπτη (13/06) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Μικρή πτώση παρουσιάζει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

  • Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες.
  •  Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
  •  Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου.
  •  Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.
  •  Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

2. Την Παρασκευή (14/06) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.

Αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα – Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας, σύμφωνα με το Copernicus

Zέστη και σκόνη κάνουν την ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα πολύ αποπνικτική με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή να εκδίδει ανακοίνωση για τη χώρα μας και να προειδοποιεί για την εμφάνιση μεγάλης ποσότητας αφρικανικής σκόνης στον ουρανό.

Ένα φαινόμενο που σε συνδυασμό με τον καύσωνα θα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα και την καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη.

Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί στις 13-14 Ιουνίου με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια.

Από την αρχή αυτής της εβδομάδας , οι προβλέψεις CAMS έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος ή η Ελλάδα για αρκετές ημέρες με τιμές σημαντικά υψηλότερες από τη μέση 24ωρη έκθεση κατώφλι 50 µg/m3 που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποιότητα του αέρα, υποδηλώνοντας σχετική μείωση της ποιότητας του αέρα σε αυτές τις χώρες, καθώς και πιθανότητα θολού ουρανού στις πληγείσες περιοχές.

Με τις υψηλότερες τιμές να εμφανίζονται πιθανότατα στις 13 Ιουνίου, οι προβλέψεις CAMS για ημερήσια μέγιστα PM10 προβλέπεται να φτάσουν σε συγκεντρώσεις ακόμη και πάνω από 100 μg/m3, υποδηλώνοντας πολύ κακή ποιότητα αέρα με βάση τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαμός στο OPEN με τους χαρακτηρισμούς Μπογδάνου: «Την είδατε; Κήτος, βυτίο» – Η αντίδραση της Τσολάκη (video)

Μεταμόρφωση: Νέα φωτιά σε εργοστάσιο – Σπεύδει στο σημείο η πυροσβεστική

Αργεντινή: Πέρασε για μία ψήφο το πακέτο-όλεθρος του… Terminator Μιλέι

Χανιά: Ποια ήταν η αιτία του τσακωμού του ναυαγοσώστη με τα 5 άτομα (video)

Τραγωδία στην Εύβοια: Ανήλικος πήρε τελικά τη νταλίκα του πατέρα του και σκότωσε τον 15χρονο – Ήταν συμμαθητές

5b5a10cd1dc5249b3b8b456b

Τραγωδία στην Εύβοια: Ανήλικος πήρε τελικά τη νταλίκα του πατέρα του και σκότωσε τον 15χρονο – Ήταν συμμαθητές

Τραγική ειρωνεία, το άτυχο παιδί πήγαινε στο ίδιο σχολείο με τον 17χρονο, οδηγό της νταλίκας.

Επικό τρολ Ατζαράκη σε Κουτσελίνη για τα χάμπουργκερ και τον Λύτρα – «Αλήθειες (μόνο) με τον Διονύση» (Video)

53435a25e03a474ea6ac0460f1915a78

Επικό τρολ Ατζαράκη σε Κουτσελίνη για τα χάμπουργκερ και τον Λύτρα – «Αλήθειες (μόνο) με τον Διονύση» (Video)

Βούτυρο στο ψωμί του Διονύση Ατζαράκη και του Θωμά Ζάμπρα για καυστικό σχολιασμό και σαρκασμό.

Συγκλονίζει τροχαίο στην πλατεία Βικτωρίας: Οδηγός τραυμάτiσε παιδάκι και ούρλιαζε από το σοκ (video)

Καταγραφή 40

Συγκλονίζει τροχαίο στην πλατεία Βικτωρίας: Οδηγός τραυμάτiσε παιδάκι και ούρλιαζε από το σοκ (video)

Όπως θα δείτε και εσείς η οδηγός όταν κατάλαβε ότι πάτησε ένα παιδάκι ξεκίνησε να…