Newsroom

Newsroom

Νέα έρευνα: Σχεδόν άχρηστη η τρίτη δόση εμβολίου μετά τη μόλυνση από κορονοϊό

Οι δύο δόσεις του εμβολίου βελτίωσαν την προστασία κατά της Όμικρον όσων στο παρελθόν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, αλλά μία τρίτη αναμνηστική δόση δεν φάνηκε να παρέχει κάποιο άξιο λόγου έξτρα όφελος

5292401

Η χορήγηση ενισχυτικής τρίτης δόσης εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna) στους ανθρώπους που προηγουμένως είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό ελάχιστα θα αυξήσει περαιτέρω την προστασία τους έναντι της παραλλαγής Όμικρον, σε σχέση με τις δύο δόσεις, σύμφωνα δύο νέες επιστημονικές μελέτες, μία αμερικανική και μία καναδική.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάργκαρετ Λιντ του Πανεπιστημίου Γιέηλ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 130.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 10.676 είχαν μολυνθεί από κορονοϊό (η μεγάλη πλειονότητα από την Όμικρον, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό από προηγούμενες παραλλαγές).

Διαπιστώθηκε ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου mRNA βελτίωναν την προστασία κατά της Όμικρον όσων στο παρελθόν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, αλλά μία τρίτη αναμνηστική δόση δεν φάνηκε να παρέχει κάποιο άξιο λόγου έξτρα όφελος, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κάτι ανάλογο έδειξε και μία ξεχωριστή καναδική έρευνα, που προδημοσιεύθηκε επίσης στο medRxiv, σύμφωνα με την οποία μετά τις δύο δόσεις οι επιπρόσθετες παρέχουν μάλλον οριακό όφελος έναντι της Όμικρον στα άτομα που προηγουμένως είχαν αρρωστήσει από κορονοϊό (από άλλη παραλλαγή) και έτσι είχαν αποκτήσει φυσική ανοσία σε κάποιο βαθμό.

Χωρίς εμβολιασμό, μία προηγούμενη μη-Όμικρον λοίμωξη φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης με Όμικρον κατά 44% (από 66% μετά από 3-5 μήνες στο 35% μετά από 9-11 μήνες και κάτω του 30% μετά από ένα έτος). Όσο πιο σοβαρή ήταν η προηγούμενη λοίμωξη τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση του κατοπινού κινδύνου επαναλοίμωξης (από 8% για τους ασυμπτωματικούς έως 68% για όσους είχαν χρειαστεί νοσηλεία).

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου mRNA κατά της Όμικρον ήταν σημαντικά μεγαλύτερη αν κάποιος είχε επίσης περάσει προηγουμένως λοίμωξη Covid-19. Όμως πέραν των δύο δόσεων, φάνηκε ότι η τρίτη δόση αύξανε οριακά μόνο την προστασία.

Το μήνυμα από τις δύο μελέτες, σύμφωνα με τη Λιντ, είναι «πρώτον, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν δύο δόσεις εμβολίου mRNA άσχετα από το αν είχαν προηγούμενη λοίμωξη Covid-19 ή όχι, δεύτερον, ότι όσοι δεν είχαν προηγούμενη λοίμωξη πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση και, τρίτον, ότι οι άνθρωποι με προηγούμενες λοιμώξεις θα μπορούσαν να κάνουν ενισχυτική δόση ιδίως αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη ζωή τους, όμως παράλληλα ας έχουν υπόψη ότι η ενισχυτική δόση μπορεί τελικά να μην τους παρέχει σημαντική επιπρόσθετη προστασία έναντι της λοίμωξης, σε σχέση με τις δύο δόσεις».

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…