2 δισ. ευρώ περισσότερα στο ελληνικό ΕΣΠΑ από τη ρύθμιση της Κομισιόν – Θα ζητηθούν ανταλλάγματα;

Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου “Δωράκι” για το οποίο ενδεχομένως να ζητηθούν ανταλλάγματα στη συνέχεια φαίνεται πως κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην…

stathakis kretu

Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου

“Δωράκι” για το οποίο ενδεχομένως να ζητηθούν ανταλλάγματα στη συνέχεια φαίνεται πως κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα με την εισήγησή της για το ελληνικό ΕΣΠΑ η οποία, δίνει άμεσα ανάσα ρευστότητας 2 δισ. που μπορούν να “πέσουν” στην πραγματική οικονομία. Την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία αυτή εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα Δευτέρα με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου.

Για να ισχύει και να καρπωθεί η ελληνική οικονομία τα οφέλη, η εισήγηση της Κομισιόν πρέπει να γίνει δεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο αύριο Τρίτη και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο υπουργών σε εύλογο χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί η ρύθμιση αυτή ισοδυναμεί με αλλαγή κοινοτικού κανόνα κι έτσι πρέπει να εγκριθεί κι από τα τρία κορυφαία όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς προκύπτουν τα 2 δισ. ευρώ

Η ένεση ρευστότητας του ελληνικού ΕΣΠΑ προκύπτει μέσα από δύο δρόμους, καθένας από τους οποίους “δίνει” 1 δισ. Έχουμε και λέμε:

1. Για το εναπομείναν ΕΣΠΑ 2007 – 2013, η Ελλάδα δε θα χρειάζεται πλέον να καταβάλει το 5% της εθνικής συμμετοχής για να ξεκλειδώνει όχι μόνο το 90% της ευρωπαϊκής αλλά και το τελικό 5% που κανονικά δινόταν με την περάτωση του κάθε έργου. Με άλλα λόγια, η χώρα θα λαμβάνει πριν την ολοκλήρωση του κάθε έργου το 95% του ποσού, δηλαδή το σύνολο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, χωρίς να απαιτείται η ελληνική συμμετοχή. Η ρύθμιση αυτή θα αποδώσει, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, 1 δισ. σε ρευστότητα που μπορεί να “ξεκλειδώσει” έργα.

2. Για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, αυξάνεται η προκαταβολή της ευρωπαϊκής συμμετοχής από 7% σε 14%, ρύθμιση που επίσης ενισχύει τη ρευστότητα του ελληνικού ταμείου του ΕΣΠΑ. 

Γιατί το κάνει αυτό η Κομισιόν;

Εύλογη είναι η απορία που προκύπτει από την είδηση, γιατί η Κομισιόν δίνει τώρα αυτό το “δωράκι” στην Ελλάδα, κόντρα μάλιστα σε μια σειρά από κράτη που αντέδρασαν στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, ζητώντας απλά παράταση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους.

Ήταν κοινό μυστικό πως πολλά έργα είχαν “κολλήσει” λόγω έλλειψης ρευστότητας. Προφανώς στην Κομισιόν κατάλαβαν πως για να υπάρχουν έστω και ισχνές πιθανότητες να πιαστούν οι στόχοι του 3ου ελληνικού προγράμματος και να μην περάσει κι αυτό στη σφαίρα της εγκληματικής αποτυχίας, πρέπει να δοθεί σημαντική ώθηση σε αναπτυξιακά προγράμματα, με πρώτο βεβαίως το ΕΣΠΑ. 

Από την άλλη μεριά, αυτό δε σημαίνει πως η κίνηση αυτή δε θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, εγγύς ή απώτερο, ως επιχείρημα των πιστωτών για τη λήψη κάποιου επιπλέον επώδυνου μέτρου. Οι πρακτικές που έχουν εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια της επιτροπείας, ειδικά απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποδεικνύουν πως δε θα έχουν κανένα ενδοιασμό να πουλήσουν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση ως “υποχρέωση” που η Ελλάδα πρέπει να ξεπληρώσει με… αίμα.

Όσον αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να εξαντλήσει τα όποια περιθώρια επιτυχίας του 3ου προγράμματος και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το “δωράκι”. Στη συνάντηση που είχε με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, ο Γιώργος Σταθάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την  πρωτοβουλία αυτή της Κομισιόν και τη σημασία των επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Εδώ που έφτασε το πράγμα, μάλλον δεν έχει κι άλλη επιλογή.

PHOTO: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, eurokinissi

Tροχαίο στην Μεσσηνία: Στην ΜΕΘ του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Αθήνα διακομίζεται ο πολυτραυματίας 19χρονος (video)

Troxaio messinia

Tροχαίο στην Μεσσηνία: Στην ΜΕΘ του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Αθήνα διακομίζεται ο πολυτραυματίας 19χρονος (video)

Ο 19χρονος που έφερε πολύ σοβαρά τραύματα μεταφέρθηκε αρχικά σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος στην Καλαμάτα…