Newsroom

Newsroom

Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης, απαντά στα περί διαπλοκής η Ένωση Περιφερειακών Καναλιών

Την έντονη αντίδρασή της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος (ΕΠΕΚ) προκάλεσαν οι τοποθετήσεις βουλευτών σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης που αφορούσαν ενστάσεις,…

tvwatching tv 600 400 1520156878
Την έντονη αντίδρασή της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος (ΕΠΕΚ) προκάλεσαν οι τοποθετήσεις βουλευτών σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης που αφορούσαν ενστάσεις, υπονοούμενα και κατηγορίες για «ύποπτες πρακτικές», «οσμή διαπλοκής» κ.ο.κ., σχετικά με το Άρθρο 15, παρ. 6 του Νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και συγκεκριμένα για τις συνεργασίες των περιφερειακών σταθμών μεταξύ τους μέσω δικτύωσης.
 
«Μετά από 25 χρόνια πορείας προς τον Γολγοθά,  μας έχει κουράσει το φαινόμενο να ομιλούν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΠΕΚ και προστίθεται ότι «25 χρόνια, μέσα σε ένα  -μοναδικό παγκοσμίως- αδιαφανές, εξαρτώμενο, εκβιαστικό και “άρρωστο” τηλεοπτικό περιβάλλον, η περιφερειακή τηλεόραση κατάφερε να επιβιώσει. Τις συνθήκες, τις πρακτικές, τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τους αγώνες τους γνωρίζουμε μόνο εμείς, που αποφασίσαμε κάποτε να επενδύσουμε τον εαυτό μας σε αυτόν τον πολύπαθο επαγγελματικό κλάδο».
 
Από τη δεκαετία του 1990 τα περιφερειακά κανάλια αιτούνταν να τους επιτραπεί η ανάπτυξη συνεργασιών μέσω δικτύωσης, προκειμένουν να αναβαθμίσουν το πρόγραμμά τους, να αυξήσουν την τηλεθέαση και να μπορούν να διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι από τη διαφημιστική πίτα. Κάτι που κάποιοι απέτρεπαν όλα αυτά τα χρόνια, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
«Ήδη μέσα στο 2015, στην Δυτική Μακεδονία, την Ανατ. Μακεδονία & Θράκη, την Θεσσαλία, την Δωδεκάνησο, την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο κ.α. έκλεισαν για πάντα  περιφερειακοί σταθμοί λόγω αδυναμίας πληρωμής του μισθώματος προς την DIGEA» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει τονίζοντας: «Ζητούσαμε πάντοτε από τις Κυβερνήσεις να μας παράσχουν το δικαίωμα της δικτύωσης με περισσότερους των τριών παρόχων περιεχομένου και για πολύ περισσότερες ώρες από τις 3 που προέβλεπε ο Νόμος. Το ίδιο ζητήσαμε και τώρα. Η Κυβέρνηση ψήφισε μόνο δύο παρόχους για δικτύωση έως και 5 ωρών ημερησίως, είναι και αυτό κάτι ενθαρρυντικό. Το αίτημα μας δηλαδή ικανοποιήθηκε κατά το δυνατόν, διότι είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουμε βιωσιμότητα, υγιή επιχειρηματική πορεία, αλλά και κοινωνικό έργο. Δυστυχώς στο μυαλό κάποιων, οι Περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνδέονται με την λέξη “ΔΙΑΠΛΟΚΗ”. Οι διαπλεκόμενοι, βλέπουν όλον τον Κόσμο διαπλεκόμενο. Εξ ιδίων δηλαδή τα αλλότρια»..  
 
Όλη η ανακοίνωση:
Με έκπληξη και λύπη παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης,  τοποθετήσεις κάποιων βουλευτών με ενστάσεις, υπονοούμενα  και κατηγορίες για “ύποπτες πρακτικές”, “οσμή διαπλοκής” κ.λ.π., που αφορούν το Άρθρο 15, παρ. 6 του Νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και συγκεκριμένα στο σημείο που αναφέρεται στις συνεργασίες των περιφερειακών σταθμών μεταξύ τους μέσω δικτύωσης.
 
Μετά από 25 χρόνια πορείας προς τον Γολγοθά,  μας έχει κουράσει το φαινόμενο να ομιλούν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς.
 
25 χρόνια, μέσα σε ένα  -μοναδικό παγκοσμίως- αδιαφανές, εξαρτώμενο, εκβιαστικό και “άρρωστο” τηλεοπτικό περιβάλλον, η περιφερειακή τηλεόραση κατάφερε να επιβιώσει. Τις συνθήκες, τις πρακτικές, τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τους αγώνες τους γνωρίζουμε μόνο εμείς, που αποφασίσαμε κάποτε να επενδύσουμε τον εαυτό μας σε αυτόν τον πολύπαθο επαγγελματικό κλάδο.
 
Έστω και αργά, προ ημερών ψηφίστηκε ένας Νόμος  ο οποίος ευελπιστούμε ότι θα βάλει τάξη στο τοπίο και θα προσδώσει μια σοβαρή υπόσταση στον χώρο, παρ΄ ότι είχαμε ορισμένες παρατηρήσεις, που κατά το δυνατόν ικανοποιήθηκαν ή πρόκειται να τακτοποιηθούν με Υπουργικές Αποφάσεις από την Κυβέρνηση.
 
Από την 10ετία του 1990 ήταν πάγιο αίτημα των περιφερειακών σταθμών η δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών μέσω δικτύωσης με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος μας, κάτι που μας το στερούσαν σκόπιμα, προκειμένου να παραμείνει χαμηλή η ανάπτυξη των προγραμμάτων μας και κατ΄ επέκταση η τηλεθέαση, την οποία μονοπωλούσαν πάντοτε οι οικονομικά ισχυροί και διαπλεκόμενοι.
 
Όπως ο προηγούμενος, έτσι και ο νέος Νόμος επιβάλλει να εκπέμπουμε πρόγραμμα ελάχιστης διάρκειας 18 ωρών ημερησίως. Πως είναι δυνατόν να προσφέρουμε τέτοιας διάρκειας, αλλά «ΠΟΙΟΤΙΚΟ» πρόγραμμα, χωρίς την δυνατότητα συνεργασιών και δικτυώσεων, αφού μας στερούν έσοδα από διαφημίσεις; Ποιος και για ποιους λόγους επιθυμεί να μας εμποδίσει να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα μας τηλεοπτικά προϊόντα υψηλού επιπέδου που θα παράγονται από άλλους περιφερειακούς σταθμούς που δεν φαίνονται στην περιοχή μας, όπως και να δίνουμε τηλεοπτικά προϊόντα υψηλού επιπέδου σε άλλες Περιφέρειες; 
 
Τέτοιες ποιοτικές παραγωγές πλαισιωμένες από τις καθημερινές τοπικές εκπομπές μας, θα δομήσουν ισχυρά περιφερειακά κανάλια, τα οποία θα διεκδικήσουν με σοβαρές προοπτικές το μερίδιο που τους αναλογεί από την διαφημιστική πίττα και ταυτόχρονα θα βελτιώσουν κατά το μέγιστο το τηλεοπτικό προϊόν που παρακολουθεί το κοινό.
 
Διαφορετικά η επιβίωση είναι αδύνατη. Οι τοπικές αγορές ασφυκτιούν από την οικονομική κρίση και ελάχιστα διαφημιστικά έσοδα μπορούν να προσφέρουν.
 
Ήδη μέσα στο 2015, στην Δυτική Μακεδονία, την Ανατ. Μακεδονία & Θράκη, την Θεσσαλία, την Δωδεκάνησο, την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο κ.α. έκλεισαν για πάντα  περιφερειακοί σταθμοί λόγω αδυναμίας πληρωμής του μισθώματος προς την DIGEA.  
 
Ζητούσαμε πάντοτε από τις Κυβερνήσεις να μας παράσχουν το δικαίωμα της δικτύωσης με περισσότερους των τριών παρόχων περιεχομένου και για πολύ περισσότερες ώρες από τις 3 που προέβλεπε ο Νόμος. Το ίδιο ζητήσαμε και τώρα. Η Κυβέρνηση ψήφισε μόνο δύο παρόχους για δικτύωση έως και 5 ωρών ημερησίως, είναι και αυτό κάτι ενθαρρυντικό. 
 
Το αίτημα μας δηλαδή ικανοποιήθηκε κατά το δυνατόν, διότι είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουμε βιωσιμότητα, υγιή επιχειρηματική πορεία, αλλά και κοινωνικό έργο.
 
Δυστυχώς στο μυαλό κάποιων, οι Περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνδέονται με την λέξη “ΔΙΑΠΛΟΚΗ”. Οι διαπλεκόμενοι, βλέπουν όλον τον Κόσμο διαπλεκόμενο. Εξ ιδίων δηλαδή τα αλλότρια.
 
Ευτυχώς στο δικό μας μυαλό οι Περιφερειακοί σταθμοί συνδέονται  με την φράση “ΥΓΙΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ”!
 
Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2015 
Για το Δ.Σ. της Ε.ΠΕ.Κ.
 

Άννα Διαμαντοπούλου: Η φράση που προκάλεσε βροχή από σχόλια – «Λέτε και στη ΝΔ το σύντροφοι;»

6318028

Άννα Διαμαντοπούλου: Η φράση που προκάλεσε βροχή από σχόλια – «Λέτε και στη ΝΔ το σύντροφοι;»

Την κόντρα Ανδρουλάκη - Δούκα θέλησε να σχολιάσει η Άννα Διαμαντοπούλου, με την ανάρτηση της…

Σαρώνει η ακρίβεια δείχνει νέα έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ: Τα μισά χρήματα του ελληνικού νοικοκυριού πηγαίνουν σε ενοίκιο, τρόφιμα και βενζίνη

5721520

Σαρώνει η ακρίβεια δείχνει νέα έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ: Τα μισά χρήματα του ελληνικού νοικοκυριού πηγαίνουν σε ενοίκιο, τρόφιμα και βενζίνη

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 αυξήθηκε κατά 5,3% η μέση ετήσια δαπάνη των ελληνικών…

«Κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις» – Τι απαντούν οι Ταλιμπάν μετά τα σχόλια της Μέριλ Στριπ για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

AP24267728045953

«Κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις» – Τι απαντούν οι Ταλιμπάν μετά τα σχόλια της Μέριλ Στριπ για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

«Μια γάτα μπορεί να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της. Μπορεί να κυνηγήσει έναν σκίουρο…

Σοκαριστική υπόθεση στην Αλεξανδρούπολη: Πατέρας κατήγγειλε πως βίασαν το 5χρονο παιδί του στο νηπιαγωγείο

pexels cottonbro 3661457

Σοκαριστική υπόθεση στην Αλεξανδρούπολη: Πατέρας κατήγγειλε πως βίασαν το 5χρονο παιδί του στο νηπιαγωγείο

Σοκάρει η απίστευτη καταγγελία για βιασμό 5χρονου μέσα σε νηπιαγωγείο

Μαρινέλλα: Η απάντηση του Άδωνι μετά τις αντιδράσεις για την έλλειψη ασθενοφόρου στο Ηρώδειο (video)

Αδωνις

Μαρινέλλα: Η απάντηση του Άδωνι μετά τις αντιδράσεις για την έλλειψη ασθενοφόρου στο Ηρώδειο (video)

«Όσες φορές ζητείται από το ΕΚΑΒ να είναι παρόν σε κάποιο φεστιβάλ ή γεγονός», τόνισε…

Καιρός: Απότομη αλλαγή και έντονα φαινόμενα από την Κυριακή – Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι

kairos

Καιρός: Απότομη αλλαγή και έντονα φαινόμενα από την Κυριακή – Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι

Έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από το μεσημέρι της Κυριακής