Newsroom

Newsroom

Η Τουρκία χαράζει δικό της δρόμο;

Του Μαρίνου Γκασιάμη Μοναχικό δρόμο φαίνεται πως έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Τουρκία. Η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ αρχίζει και φαίνεται…

567190c0c3618835638b45ee 0

Του Μαρίνου Γκασιάμη
Μοναχικό δρόμο φαίνεται πως έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Τουρκία. Η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ αρχίζει και φαίνεται ολοένα και περισσότερο.
Η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή της Μοσούλης του Ιράκ και πιο συγκεκριμένα στην Μπάσικα, εξόργισε την Ουάσιγκτον.

Την δυσαρέσκεια αυτή μετέφεραν στην Άγκυρα τόσο ο αμερικανός αντιπρόεδρος όσο και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην πρόσφατη επίσκεψή του.
Η Ουάσιγκτον βλέποντας ότι η Άγκυρα δεν παίρνει από λόγια είπε να στείλει ένα πιο πρακτικό μήνυμα. Απέσυρε τα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής F-15 που διατηρούσε στην Τουρκία.

Όλα δείχνουν όμως ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει φέρει σε ένα σημείο τα πράγματα που δεν μπορεί να κάνει έυκολα πίσω.
Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η επίθεση τζιχαντιστών στην τουρκική βάση στο Ιράκ την Τετάρτη ήταν σκηνοθετημένη, ώστε να δικαιολογήσει την τουρκική παρουσία στην περιοχή.

Βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Τουρκία καταγγέλλει ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφορίών έδωσε χημικά συστατικά για την παραγωγή θανατηφόρου αερίου σαρίν στους τζιχαντιστές.
Με αυτό το αέριο μάλιστα έγινε η επίθεση στην Δαμασκό το 2013 και ο Ερντογάν βιάστηκε να το αποδόσει στο καθεστώς Άσαντ για να πιέσει τις ΗΠΑ να παρέμβουν.

Παρέμβαση τότε δεν έγινε ουσιαστικά και όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν και την Μοσούλη με τις πετρελαιοποηγές της, οι ΗΠΑ άρχισαν στενότερη συνεργασία με τους Κούρδους Πεσμεργκά στο Ιράκ αλλά και με παρακλάδι του PKK στην Συρία.
Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά έφερε αντιμέτωπες Άγκυρα και Ουάσιγκτον.

Η εισβολή του τουρκικού στρατού στο Ιράκ που εν πολλοίς θεωρείται ακόμα αμερικανικό προτεκτοράτο, αν και αυτό σηκώνει πλέον πολύ κουβέντα καθώς οι επαφές με το Ιράν και την Ρωσία δείχνουν τάσεις αποκόλλησης της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ, προκάλεσε την “πολιτισμένη” οργή της Ουάσιγκτον που στο μέτωπο που προσπαθεί να στήσει απέναντι στη Ρωσία βλέπει τον κομβικό “σύμμαχό” της στην περιοχή να έχει δική του αντζέντα…

Το να εγκαταλείψει η Ουάσιγκτον την Τουρκία θα σημαίνει μια καίρια υποχώρηση στην περιοχή και αυτό δεν το θέλουν οι ΗΠΑ και δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Αυτό που ίσως δούμε σύμφωνα με πολλούς αναλυτές είναι μια ενίσχυση των Κεμαλιστών και όσων πρεσβεύουν ένα κοσμικό κράτος στην Τουρκία.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και πολλά από αυτά είναι και εσωτερικά και ότι έχει ξεκινήσει μια περίοδο με ενδιαφέρουσες εξελίξεις που ίσως μακροπρόσθεμα επηρεάσουν και την Ελλάδα.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ηράκλειο: Σφοδρό τροχαίο με μηχανή και φορτηγό – Τουρίστρια δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

εκαβ

Ηράκλειο: Σφοδρό τροχαίο με μηχανή και φορτηγό – Τουρίστρια δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

Μεγάλη μάχη για τη ζωή της δίνει μια τουρίστρια στην Κρήτη, μετά από σφοδρό ατύχημα

Τζο Μπάιντεν: «Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» – Επίθεση της Χαμάς στην αμερικάνικη κυβέρνηση

AP24197010894641

Τζο Μπάιντεν: «Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» – Επίθεση της Χαμάς στην αμερικάνικη κυβέρνηση

«Είμαστε πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από τρεις μέρες. Γι' αυτό, κάντε το…

Χάρης Δούκας: Ανοικτή επιστολή για την Αττική – «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να ανακόψει την καταστροφή»

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Ανοικτή επιστολή για την Αττική – «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να ανακόψει την καταστροφή»

Ο δήμαρχος Αθηνών, Χάρης Δούκας, με αφορμή όσα συνέβησαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική…