Διεθνής Αμνηστία: Δραματική αύξηση των εκτελέσεων παγκοσμίως το 2015

Δραματική αύξηση στις εκτελέσεις παγκοσμίως αποκαλύπτει η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Θανατική Ποινή το έτος 2015, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από την οργάνωση τα τελευταία 25 χρόνια.

5704946a1dc524311f8b48f0

Από την άλλη μεριά, για πρώτη φορά στα χρονικά, η πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως τίθεται υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής για όλα τα εγκλήματα.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες-εκτελεστές στον κόσμο το 2015 ήταν η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ – με αυτή τη σειρά.

Όπως διαπίστωσε η Διεθνής Αμνηστία στην έρευνά της σχετικά με τη χρήση της θανατικής ποινής το 2015, η εν λόγω αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Ιράν, το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία, χώρες που είναι υπεύθυνες για το 89% όλων των καταγεγραμμένων εκτελέσεων.

Τουλάχιστον 1.634 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2015, 50% περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο σύνολο αυτό δεν συνυπολογίζεται η Κίνα, εκεί όπου χιλιάδες ακόμα άνθρωποι πιθανόν να έχουν εκτελεστεί, αλλά και όπου τα δεδομένα σχετικά με τη θανατική ποινή αντιμετωπίζονται ως κρατικό μυστικό, αναφέρει η οργάνωση.

«Η αύξηση των εκτελέσεων τον περασμένο χρόνο είναι βαθύτατα ανησυχητική. Τα τελευταία 25 χρόνια δεν είχαν εκτελεστεί ποτέ τόσοι πολλοί άνθρωποι από κράτη σε όλο τον κόσμο. Το 2015 οι κυβερνήσεις συνέχισαν ακατάπαυστα να στερούν από τους ανθρώπους τη ζωή τους με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι η θανατική ποινή μας καθιστά πιο ασφαλείς», δηλώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι.

Σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των χωρών που διενεργούν εκτελέσεις αυξήθηκε από 22 το 2014, σε 25 το 2015. Τουλάχιστον έξι χώρες που δεν είχαν εκτελέσει κάποιον το 2014 το διέπραξαν το 2015, συμπεριλαμβανομένου του Τσαντ, όπου οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία. Υπήρξαν, επίσης, σημαντικά άλματα στον αριθμό των εκτελέσεων που έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Σομαλία.

Πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, συνέχισαν να καταδικάζουν ανθρώπους σε θανατική ποινή για εγκλήματα όπως, η διακίνηση ναρκωτικών, η διαφθορά, η «μοιχεία» και η «βλασφημία».

Κορακάκη: Με δάκρυα μετά τον αποκλεισμό στους Ολυμπιακούς – To πρόβλημα υγείας που την δυσκόλεψε

KORAKAKI DAKRYA

Κορακάκη: Με δάκρυα μετά τον αποκλεισμό στους Ολυμπιακούς – To πρόβλημα υγείας που την δυσκόλεψε

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια καταβεβλημένη από την προσπάθεια σε αντίξοες συνθήκες λύγισε και μίλησε με δάκρυα…

Νέο αλαλούμ στους Ολυμπιακούς: Συγγνώμη και από την ΔΟΕ στη Νότια Κορέα για τη γκάφα όπου την ανέφεραν ως Βόρεια

κορεα

Νέο αλαλούμ στους Ολυμπιακούς: Συγγνώμη και από την ΔΟΕ στη Νότια Κορέα για τη γκάφα όπου την ανέφεραν ως Βόρεια

Μπέρδεψαν τη Νότια με τη Βόρεια Κορέα στην παρουσίαση.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός τελικού Κορακάκη -Μόσχη και η εθνική των ανδρών στην 4×100 ελεύθερο

a korakaki

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός τελικού Κορακάκη -Μόσχη και η εθνική των ανδρών στην 4×100 ελεύθερο

Οι δύο Ελληνίδες αθλήτριες δεν τα κατάφεραν στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι Γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων,…