Newsroom

Newsroom

Ίμβρος: Απαγορεύεται να αγοράζουν ακίνητα οι Έλληνες

Πολλά εμπόδια εξακολουθούν να βάζουν οι Τουρκικές αρχές σε όσους πολίτες Ελληνικής καταγωγής επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητα στην Ίμβρο και…

Πολλά εμπόδια εξακολουθούν να βάζουν οι Τουρκικές αρχές σε όσους πολίτες Ελληνικής καταγωγής επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητα στην Ίμβρο και την Τένεδο. Τα παραπάνω καταγγέλλει, δικηγόρος Ελλήνων που επιχείρησαν να αποκτήσουν ακίνητα στην Ίμβρο και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη γειτονική Τουρκία.

Η εφημερίδα «Ταράφ» έφερε στη δημοσιότητα απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, που ακυρώνει πράξη του κτηματολογίου της Ίμβρου, με την οποία μεταβιβάστηκε σε Τούρκο υπήκοο, χριστιανό ορθόδοξο, τίτλος ιδιοκτησίας στην Ίμβρο.

Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στο γεγονός ότι οι κινήσεις του πληθυσμού και των ακινήτων στα νησιά Ίμβρος και η Τένεδος, νησιά που επηρεάζουν αποφασιστικά την ασφάλεια των Στενών των Δαρδανελίων και της Κωνσταντινούπολης, αποτελούν σημαντικό θέμα ασφαλείας».

Οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους «τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και τις εγκυκλίους διαφόρων υπουργείων και εκπροσώπων του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας», προστίθεται στην απόφαση, που συνδέει αυτόν τον περιορισμό με την κατάσταση που επικρατεί στη δυτική Θράκη, αλλά και με «δραστηριότητες ιεραποστόλων» στην Τουρκία.

«Η Ίμβρος και η Τένεδος έχουν κηρυχθεί απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και περιοχή ασφαλείας και απαγορεύεται η αγορά ή ενοικίαση ακινήτων από αλλοδαπά πρόσωπα» αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, χωρίς ερμηνεία στο θέμα εξομοίωσης Τούρκων πολιτών με αλλοδαπούς.

Το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας, που εισάγει δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος Τούρκων υπηκόων με βάση το θρήσκευμα, είχε χαρακτηριστεί «απόρρητο» για λόγους «κρατικής ασφάλειας» και χρειάστηκε προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο της Προύσας για να δοθεί στη δημοσιότητα.

Να σημειωθεί ότι το σκεπτικό της απόφασης του τουρκικού ανώτατου δικαστηρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από δικαστική πίεση, που άσκησε ο δικηγόρος των ενδιαφερομένων. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, από την οποία ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αντίδραση.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα σχολιάσει το θέμα. Σύμφωνα όμως με αρμόδιες πηγές, αυτό που προσπαθεί να πετύχει είναι με την αλλαγή του Συντάγματος και του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, να καταργήσει τις δυνατότητες παρέμβασης στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας σε θέματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα, όπως αυτό της ιδιοκτησίας.

Αντίδραση για την υπόθεση αναμένονται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στελέχη της οποίας παρακολουθούν την πρόοδο των αλλαγών που θα εξασφαλίσουν την ισοπολιτεία των Τούρκων πολιτών και τη δίκαια αντιμετώπιση όλων των πολιτών της ΕΕ.

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Κυκλωμα εκβιαστων

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν δύο από τους έξι κατηγορούμενους που απολογήθηκαν την Παρασκευή (19/7) για τη συμμετοχή…