Τσακαλώτος: Ο Σαμαράς θέλει να ρίξει κι άλλον Μητσοτάκη

Συγκρατημένα αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια, ενώ επεσήμανε πως σε αντίθεση με ότι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στην συμφωνία που θα προκύψει στο Eurogroup της 24ης Μαΐου δεν θα περιλαμβάνεται όρος για κούρεμα ομολόγων και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

574095a41dc5249c5c8b5568

«Ακούσαμε πολλές φορές για την δήθεν διαπραγμάτευση που κάνουμε τόσο καιρό, ακούσαμε και χειρότερα αλλά δεν θα ασχοληθώ. Όσοι το ισχυρίζονται αυτό δεν διαβάζουν εφημερίδες και δεν βλέπουν τηλεόραση τον τελευταίο καιρό, αφού όλοι στην σύνοδο των G7 μιλούσαν για το θέμα του ελληνικού χρέους τονίζοντας πως αυτή είναι η στιγμή για λύση στο συγκεκριμένο θέμα» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε όρους που, όπως τόνισε, δεν θα περιλαμβάνονται στην απόφαση του Eurogroup, όπως το κούρεμα ομολόγων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Τη λύση θα την ακούσουμε μαζί και θα την κρίνουμε μαζί. Θα σας δώσω όμως μια ιδέα για το τι δεν θα περιλαμβάνεται στην συμφωνία της 24ης. Δεν θα δείτε υποσημείωμα που να αναφέρει πως θα κουρέψουμε τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ούτε υποσημείωμα που θα αναφέρει πως θα γίνει κούρεμα ομολόγων και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ξέρω πως είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για τη κοινωνία. Κατανοώ πως όταν παίρνεις ακόμα κάτι από κάποιον που του έχεις επιβάλλει ήδη μέτρα, είναι δύσκολο. Ωστόσο, κάθε μικρό βήμα δίνει στους δανειστές να καταλάβουν πως εννοείς τα όσα λες και κινείσαι προς τα βήματα της εξυγίανσης.

Δεν τα κάνουμε όλα τέλεια, αλλά προσπαθούμε να κρατήσουμε ισορροπίες. Αν είναι δυνατόν, αυτοί που συντάσσονται με το ΔΝΤ, να μας κατηγορούν για επιπλέον ύφεση. Ποτέ δεν συνέβη αυτό. Παλεύουμε και παίρνουμε μέτρα, κάποια από τα οποία ξέρουμε πως είναι υφεσιακά. Δεν είναι το ίδιο να έχεις ταμείο που να είναι μόνο για τις ιδιωτικοποιήσεις και ταμείο που να συμβάλει στις επενδύσεις και την ανάπτυξη» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Υπάρχει κίνδυνος για τα δημόσια αγαθά; Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε: Την ασφάλεια και τα δικαιώματα των δημοσίων αγαθών, ώστε να μην υπάρξει εμπορευματοποίηση. Δεν είναι αλάνθαστα αυτά που κάνουμε,, αλλά μη βρίσκεται λάθη εκεί που δεν υπάρχουν» τόνισε.

Επιπλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως ότι κι αν πάρουμε στο μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο η συμφωνία για το χρέος θα είναι σαφής και ορισμένη και αντικειμενική ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά να επανορίζουμε τα μέτρα που χρειάζονται. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, θα δώσει την απαιτούμενη ανάσα στην ελληνική οικονομία, αφού πλέον θα είναι βέβαιο πως μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα τους εμπνεύσει την απαιτούμενη ασφάλεια για να επενδύσουν στην χώρα μας.

«Δεν μας άρεσε το Ταμείο αλλά μαζί με τον κ. Τσίπρα είπαμε μήπως αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μας. Μας λέτε ότι δεσμεύουμε τη χώρα για τα επόμενα 100 χρόνια. Ναι λοιπόν, τη δεσμεύουμε να βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, συμπλήρωσε».

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε και ένα σχόλιο για την παρέμβαση Σαμαρά και τη στροφή Μητσοτάκη. «Πριν από 23 χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός έριξε τον τότε πρωθυπουργό και σήμερα ένας πρώην πρωθυπουργός θέλει να ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη αλλά πριν να γίνει πρωθυπουργός», είπε.

«Δεν πιστεύουμε μόνο στην αξία των ιδιωτών, αλλά και στο δημόσιο συμφέρον. Η Α. Παπαρηγα είπε πως δεν φταίει ο Σαμαράς αλλά η πολιτική που ήθελε να γονατίσει τον λαό. Συμφωνώ και υπογράφω. Η διαφορά μας είναι στη σχηματοποίηση που έχει το ΚΚΕ. «Εδώ είναι ο σοσιαλισμός, εδώ ο καπιταλισμός». Δεν το βλέπουμε έτσι. Πρέπει να δει ο κόσμος στην πράξη πως υπάρχουν λύσεις στην Αριστερά. Η κυβέρνηση της Αριστεράς συνεχίζει» έκλεισε. 

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Καλλιθέα το πρώτο κρούσμα της Αττικής – Οι υπόλοιπες περιοχές με κρούσματα

κουνούπια

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Καλλιθέα το πρώτο κρούσμα της Αττικής – Οι υπόλοιπες περιοχές με κρούσματα

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν 21 νέα εγχώρια κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται…

Πύργος: Ανατροπή στα αίτια θανάτου του 48χρονου – Στρεπτόκοκκος και όχι αράχνη η αιτία

μεθ Medium

Πύργος: Ανατροπή στα αίτια θανάτου του 48χρονου – Στρεπτόκοκκος και όχι αράχνη η αιτία

Διαψεύστηκε αυτό που είχε δημοσιοποιηθεί ευρέως, ότι ο θάνατός του προήλθε από το τσίμπημα της…

Γερμανία: Ακτιβιστές για το κλίμα έκαναν… πλάκα με τα συστήματα ασφαλείας σε αεροδρόμια (video)

CropImage 15

Γερμανία: Ακτιβιστές για το κλίμα έκαναν… πλάκα με τα συστήματα ασφαλείας σε αεροδρόμια (video)

Δυο γερμανικά αεροδρόμια ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις όταν ακτιβιστές παραβίασαν τον ελεγχόμενο χώρο τους