Το μαύρο πέπλο του Ισλαμικού Κράτους πάνω από την Ευρώπη

Τα τελευταία συνεχή χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, με τη Europol, να εκπέμπει με έκθεσή της 55 σελίδων σήμερα κινδύνου για την παρουσία τζιχαντιστών στη Γηραιά Ήπειρο.

579894401dc524ce2e8b49c1

Η έκθεση αναφέρεται σε πιθανή δράση χιλιάδων τζιχαντιστών στη Ευρώπη και κάνει λόγο για πιθανές επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα, όπως αυτές που πρόσφατα εκδηλώθηκαν στη Γερμανία, αλλά και χθες στη Νορμανδία, όπου μπορεί τη σφαγή να ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτους οι δράστες όμως φαίνεται να έδρασαν ως «μοναχικοί λύκοι».

Σύμφωνα με την έκθεση της Europol εκτιμάται ότι περί τους 5.000 μαχητές της ISIS έχουν γεννηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες και πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία. Από αυτούς περίπου το ένα τρίτο (δηλαδή περί τα 1.800 άτομα) έχουν γυρίσει στις χώρες τους και είναι υποψήφιοι δράστες μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος.

Ενδιαφέρον έχει η δήλωση του εκπρόσωπου της Europol στην εφημερίδα Osnabrucker Zeitung σύμφωνα με την οποία «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, ή ξένοι μαχητές που επιστρέφουν με διαβατήρια της ΕΕ ταξιδεύουν κατά κανόνα εντός της Ένωσης, με αυθεντικά ή πλαστά διαβατήρια». Και τονίζει μάλιστα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τις διαδρομές των προσφυγικών ροών για τις μετακινήσεις τους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις γυναίκες – μαχητές η δράση των οποίων χαρακτηρίζεται «αρκετά επιτυχημένη» και συγκαταλέγονται μέσα στους υποψηφίους τρομοκράτες. Ιδιαίτερα σημαντικό και ενδιαφέρον είναι επίσης το σημείο της έκθεσης σύμφωνα με το οποίο οι τελευταίες επιθέσεις δεν είχαν οργανωθεί από το Ισλαμικό Κράτος αλλά αυτό ανέλαβε την ευθύνη τους.

Πάνω από 200 ύποπτοι βομβιστές αυτοκτονίας

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Europol, το Russia Today κάνει λόγο για ύπαρξη λίστας στα χέρια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, με 220 πιθανούς βομβιστές αυτοκτονίας.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, οι μυστικές υπηρεσίες έχουν προβληματιστεί από το μεγάλο αριθμό των υπόπτων, ενώ ήδη έχουν δοθεί εντολές για στενή παρακολούθηση τους. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται άτομα τα οποία έχουν μυήσει πολλούς στα «μυστικά» της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, όπως τη δημιουργία εκρηκτικών μηχανισμών και γιλέκων.

Ενισχύεται η ρητορική περί διαθρησκευτικού πολέμου

Στο μεταξύ, η χθεσινή επίθεση σε εκκλησία στη Νοραμνδία, έχει ενισχύσει τις φωνές που κάνουν για διαθρησκευτικό πόλεμο. Σήμερα Τετάρτη, οι εκπρόσωποι θρησκειών που είχαν συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων θέλησαν να καθησυχάσουν τους γάλλους πολίτες ζητώντας από τη γαλλική κυβέρνηση να λάβει πιο ενισχυμένα μέτρα στους χώρους λατρείας.

«Επιθυμούμε πιο ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στους χώρους λατρείας μας (των Εβραίων, των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων). Θα θέλαμε να αποτελέσουν αντικείμενο μεγαλύτερης προσοχής καθώς πλέον έχουν γίνει χώροι έκφρασης της επιθετικότητας», όπως ανέφερε ο ιμάμης του μεγάλου τεμένους του Παρισιού, Νταλί Μπουμπακέ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro». Ο ίδιος εξέφρασε την «βαθιά θλίψη» των μουσουλμάνων στη «βλάσφημη αυτή ιεροσυλία», η οποία, όπως τόνισε, έρχεται σε αντίθεση με τις θρησκευτικές αξίες του Ισλάμ. Ο ιμάμης το μεγάλου τεμένους του Παρισιού πρότεινε επίσης μία μεταρρύθμιση των θεσμών του Ισλάμ στη Γαλλία.

Γαλλία: Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις γραμμές των τρένων από σαμποτάζ

treno 7

Γαλλία: Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις γραμμές των τρένων από σαμποτάζ

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας δέχθηκε επίθεση στις γραμμές που κινούνται βόρεια (Κρουαζίγ), δυτικά (Κουρταλέν)…

Συνέχεια προβλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Αναβάλλονται οι αγώνες windsurfing και για τον Βύρωνα Κοκκαλάνη

3580346

Συνέχεια προβλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Αναβάλλονται οι αγώνες windsurfing και για τον Βύρωνα Κοκκαλάνη

Οι υπεύθυνοι της κατηγόριας στη Μασσαλία ανησυχούν ότι και τη Δευτέρα (28/7) ο αέρας δεν…

Λίβανος: Ζητά διεθνή έρευνα για την αιματηρή επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

israil libanos sunora stratos

Λίβανος: Ζητά διεθνή έρευνα για την αιματηρή επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

Η τριμερής επιτροπή συγκεντρώνει στρατιωτικούς αξιωματούχους από τον Λίβανο και το Ισραήλ, τεχνικά σε εμπόλεμη…