Newsroom

Newsroom

Τα πιο όμορφα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο (ΦΩΤΟ)

Ένα σχολείο πρέπει να προάγει τη σοφία, τη μάθηση, τη συνεργασία, γιατί όχι και την ομορφιά;

5783d33d1dc5249d798b4718

Αυτό το σχολείο στο Buckinghamshire είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο όμορφα στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1923 σε ένα από τα απομακρυσμένα κτήματα της Αγγλίας και με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα William Clough-Ellis μετατράπηκε σε σχολείο. Ένα κτίριο όπου ο κάθε μαθητής αντικρίζει την ομορφιά και έτσι ίσως τη μαθαίνει για όλη του τη ζωή. Οι διαμορφωμένοι κήποι, τα νεοκλασικά κτίρια που προέρχονται από τον 18ο αιώνα, οι ειδικά φτιαγμένοι κοιτώνες, δημιουργούν μία διάχυτη αίσθηση ομορφιάς που συνοδεύει τους μαθητές στα πρώτα τους βήματα και τους χαρίζει μία έντονη λάμψη από το παρελθόν.


Η ομορφιά όμως μπορεί να κρύβεται και σε ένα μέρος όχι τόσο “αριστοκρατικό” για προνομιούχους μαθητές όπως αυτό. το πλωτό σχολείο Makoko, σε μία πόλη στα ανοικτά των ακτών του Λάγος, είναι διαμορφωμένο με προσοχή και απλότητα. Μία πηγή περηφάνιας για τους νιγηριανούς που έχουν φέρει στην πόλη τους την εκπαίδευση για τα παιδιά, αλλά και μία πηγή ομορφιάς για την φτωχή παραγκούπολη.


Η ομορφιά και η λειτουργικότητα των μεσαιωνικών κολεγίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, δεν έχουν μόνο επιβιώσει κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων, έχουν επίσης εμπνεύσει το σχεδιασμό των πανεπιστημιουπόλεων σε όλο τον κόσμο.


Τα πιο απολαυστικά μέρη της μάθησης έχουν σίγουρα να κάνουν με τα βιβλία. Εάν περιπλανηθείτε στο Long Room της Παλαιάς Βιβλιοθήκης του Trinity College του Δουβλίνου θα βιώσετε μία συναρπαστική εμπειρία. Η μεγάλη επιβλητική αίθουσα είναι διακοσμημένη με προτομές επιφανών φιλοσόφων και γιγάντων της λογοτεχνίας. Με ζωντανή αρχιτεκτονική και έντονη ακαδημαϊκή προσπάθεια για να διατηρήσει το μεγαλείο της, η βιβλιοθήκη δεσπόζει με μεγαλοπρέπεια και αποτελεί ένα αληθινό διαμάντι για το πανεπιστήμιο.


Το Druk White Lotus School στο Ladakh της Ινδίας εκπαιδεύει τα παιδιά από τα ορεινά χωριά σε ένα περιβάλλον ομορφιάς. Μπορεί η κατασκευή του να μην κόστισε πολύ, ωστόσο στον σχεδιασμό των σχολείων μετράει και η φαντασία και η δίψα για γνώση ακόμα και στα πιο δύσκολα φυσικά περιβάλλοντα!