Newsroom

Newsroom

Παροπλίζονται 4 αντιδραστήρες στο Φουκουσίμα

Τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα αποφάσισε να παροπλίσει η διαχειρίστρια εταιρεία, Tepco, ύστερα από τρεις…

Τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα αποφάσισε να παροπλίσει η διαχειρίστρια εταιρεία, Tepco, ύστερα από τρεις εβδομάδες αποτυχημένων προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση και να αποτραπεί το ενδεχόμενο πυρηνικής καταστροφής.
Οι αντιδραστήρες 1,2,3 και 4 του σταθμού της Φουκουσίμα, οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι πρόκειται να παροπλιστούν, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το τί ακριβώς σημαίνει ο «παροπλισμός» των αντιδραστήρων και πώς θα υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Tepco θα ερευνήσει τις διαθέσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του σταθμού, των οποίων η λειτουργία έχει ήδη διακοπεί με ασφάλεια, καθώς και των αντιδραστήρων του δεύτερου πυρηνικού σταθμού που διαχειρίζεται η ίδια επιχείρηση στη Φουκουσίμα, του Φουκουσίμα Νταϊνί.

Ο πρόεδρος της Tepco, Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, εξέφρασε τη βαθειά του λύπη για την πρόκληση ενόχλησης στην κοινωνία από τις πυρκαγιές, τις εκρήξεις και τη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Κατσουμάτα δήλωσε ότι λυπάται πολύ, ειδικά για τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή που ήλθαν αντιμέτωποι με μία πολύ σοβαρή κατάσταση, αφού ορισμένοι χρειάσθηκε να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και άλλοι να απομακρυνθούν και δεσμεύθηκε για την αποζημίωση όσων έχουν υποστεί βλάβη από τη διαρροή ραδιενέργειας.

«Θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να άρει την εντολή εκκένωσης της περιοχής εντός των προσεχών εβδομάδων», πρόσθεσε.

«Η ύψιστη ευθύνη μας είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό και τον έλεγχο της παρούσας κατάστασης», είπε.

Ο Κατσουμάτα ετέθη επικεφαλής της διαχείρισης της κρίσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Tepco Μασατάκα Σιμίζου μεταφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείομε υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση. Λίγες ώρες αργότερα μίλησε για πρώτη φορά
στους δημοσιογράφους.

Εντολή για επείγοντα έλεγχο όλων των αντιδραστήρων

Παράλληλα, την Τετάρτη, η ιαπωνική κυβέρνηση, έδωσε εντολή για επείγοντα έλεγχο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν κάποια ημέρα τις ίδιες ζημιές με αυτές που υπέστη ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου.

Σχετική επιστολή απέστειλε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπάνρι Καϊέντα στους γενικούς διευθυντές εννέα τοπικών εταιριών ηλεκτρισμού της Ιαπωνίας καθώς και σε δυο ακόμα που διαχειρίζονται πυρηνικούςσταθμούς.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες και όλοι τους βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ύστερα από μελέτη των μηχανισμών και των κενών που οδήγησαν στην καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ζήτησε να ελεγχθούν αμέσως όλοι οι εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθούν οι κίνδυνοι επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής όπως αυτή στη Φουκουσίμα.

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις που σήμερα δε λειτουργούν ή είναι υπό κατασκευή, δεν θα μπορεί κανείς να τις εκμεταλλευτεί, εάν προηγουμένως δεν ελεγχθούν, ανακοίνωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.
http://www.ethnos.gr

Το Ιράν χαρακτηρίζει «εγκληματία» τον Τραμπ, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει τη δολοφονία του

iran

Το Ιράν χαρακτηρίζει «εγκληματία» τον Τραμπ, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει τη δολοφονία του

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο 20χρονος δράστης της επίθεσης στην προεκλογική ομιλία του Τραμπ στην…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αιχμές κατά της ΕΟΕ από τον Δημήτρη Παπανικολάου και η συγκινητική ανάρτηση για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη

nikolaidis

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αιχμές κατά της ΕΟΕ από τον Δημήτρη Παπανικολάου και η συγκινητική ανάρτηση για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη

«Άνθρωποι που πέρασαν στην αιωνιότητα, δεν πρέπει να γίνονται μια κορνίζα, που θα μπει στο…

Ημέρες και έργα Χρυσοχοϊδη – Αστυνομικοί στοιβάζονται σε κλούβες με χαλασμένα κλιματιστικά (φωτο)

κλουβα

Ημέρες και έργα Χρυσοχοϊδη – Αστυνομικοί στοιβάζονται σε κλούβες με χαλασμένα κλιματιστικά (φωτο)

Το χθεσινό φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος στο μπάσκετ που διεξάγεται στο Παλατάκι, αποτέλεσε και…

Υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου: Η χαρά του Μητσοτάκη – Ποιοι και γιατί βγάζουν από τη ναφθαλίνη μια «τελειωμένη» πολιτικό

Διαμαντοπούλου

Υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου: Η χαρά του Μητσοτάκη – Ποιοι και γιατί βγάζουν από τη ναφθαλίνη μια «τελειωμένη» πολιτικό

Ως τι επιστρέφει η Άννα Διαμαντοπούλου και διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ