Newsroom

Newsroom

Το σύνδρομο των εκλογών

Μέχρι τώρα οι πολίτες προσέρχονταν στις αυτοδιοικητικές κάλπες για να εκλέξουν τους τοπικούς άρχοντες και ταυτόχρονα να στείλουν πολιτικό μήνυμα…

Μέχρι τώρα οι πολίτες προσέρχονταν στις αυτοδιοικητικές κάλπες για να εκλέξουν τους τοπικούς άρχοντες και ταυτόχρονα να στείλουν πολιτικό μήνυμα στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Σήμερα το ερώτημα είναι αν η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, που καταγραφόταν όλο το προηγούμενο διάστημα στις μετρήσεις, θα εκφραστεί στην κάλπη και θα αποτυπωθεί στα ποσοστά αποχής ή αν θα μετρήσει περισσότερο το δίλημμα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός.

Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε αν θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Το θέμα θα ξεκαθαριστεί σήμερα το βράδυ στο διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου, όταν θα έχει αποσαφηνιστεί η ετυμηγορία των πολιτών. Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι η απόφαση θα ληφθεί μετά την έκδοση των πρώτων αποτελεσμάτων κι αφού θα υπάρχει μια σαφής εικόνα του εκλογικού χάρτη. Τότε ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους συνεργάτες του, πριν προχωρήσει στο διάγγελμα. Αρκετοί στην κυβέρνηση ωστόσο επιμένουν ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και δεν θα επηρεαστούν από το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο, ούτως ή άλλως, θα επιδέχεται πολλών ερμηνειών (πώς θα καταμετρηθεί το ποσοστό ανεξάρτητων υποψηφίων ή αν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ προηγούνται μεν αλλά με μικρή διαφορά ή σε κάποιες περιφέρειες έχουν πάρει κεφάλι οι «γαλάζιοι»;). Σύμφωνα με τους παραπάνω, πάμε για εκλογές (με πιθανή ημερομηνία τις 12 Δεκεμβρίου) και θα κληθεί ο ελληνικός λαός να απαντήσει αν δίνει νέα εντολή στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε δύσκολα μετρα στην οικονομία ή αν θα επιλέξει κάποια άλλη εναλλακτική λύση. «Ο Παπανδρέου βλέπει ότι δεν βγαίνουν τα οικονομικά νούμερα μ’ αυτούς τους ρυθμούς» ερμηνεύει έμπειρος βουλευτής.

Η συζήτηση που θα γίνει με την τρόικα για τη δανειακή δόση του Δεκεμβρίου θα είναι πολύ δύσκολη, αφού τα μέτρα που απαιτούνται θα έχουν πολύ μεγάλο κόστος. Παράγοντες από σχεδόν όλα τα κόμματα εκτιμούν ότι όποιες και αν είναι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις σήμερα, με δεδομένες τις οικονομικές αβεβαιότητες, η χώρα μπαίνει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, με απροσδιόριστη κατάληξη.

*Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, είναι πιθανόν το ΠΑΣΟΚ (παρά το πριμ των +10 εδρών που δίνει ο νόμος Παυλόπουλου, ανεβάζοντάς το στο +50 έδρες για το πρώτο κόμμα) να έχει μικρότερη πλειοψηφία από τη σημερινή. Με μικρή πλειοψηφία και με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα στην οικονομία, το κλίμα αστάθειας θα διατηρηθεί. Συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πλην του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αφήνουν αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό.

Συνεργάτες του Α. Σαμαρά δεν αποκλείουν αυτή τη λύση «αν η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο», αν και πολλοί στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι δεν μπορεί η συνεργασία να γίνει με επικεφαλής τον Γ. Παπανδρέου. Αλλοι θέτουν ζήτημα πολιτικού πλαισίου. Υπέρ της συνεργασίας έχουν ταχθεί η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γ. Καρατζαφέρης. Το ερώτημα του προγράμματος πάνω στο οποίο μπορεί να συγκροτηθεί συμμαχική κυβέρνηση θέτουν από τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε περίπτωση εκλογών, λοιπόν, οποιοδήποτε αποτέλεσμα οδηγεί στην αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη.

*Ακόμη όμως και αν ο Γ. Παπανδρέου εκλάβει το αποτέλεσμα ως έγκριση της πολιτικής του και δεν προχωρήσει σε εκλογές, το κλίμα πολιτικής αστάθειας θα συνεχιστεί. Το κεφάλαιο «πρόωρες κάλπες» δεν θα κλείσει απόψε. Θα βρίσκεται στο τραπέζι και θα επανέρχεται με κάθε αφορμή (διαφοροποιήσεις βουλευτών, κοινωνική ένταση, εξελίξεις στην οικονομία). Ακόμη λοιπόν και αν δεν γίνουν εκλογές τώρα, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει αναπόφευκτα σε κάλπες σε λίγους μήνες. Αλλά τότε οι όροι θα είναι χειρότεροι για την κυβέρνηση.
http://www.enet.gr

Φρίκη στις ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τον 6χρονο γιο της – Τον κάρφωσε στον τοίχο και τον πυροβολούσε

ΗΠΑ

Φρίκη στις ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τον 6χρονο γιο της – Τον κάρφωσε στον τοίχο και τον πυροβολούσε

«Έχουμε περάσει πάνω από 100 ώρες βλέποντας ανατριχιαστικά βίντεο, φωτογραφίες, αλλά και μηνύματα στο κινητό…

Σοκάρει ο Κοντογιαννίδης: «Το σπίτι είναι παράταιρο, είναι νεκροταφείο, ντροπή» (video)

κοντογιαννίδης

Σοκάρει ο Κοντογιαννίδης: «Το σπίτι είναι παράταιρο, είναι νεκροταφείο, ντροπή» (video)

«Να πούμε ότι είμαστε χαρούμενοι επειδή σώσαμε το σπίτι;», αναρωτήθηκε ο Παύλος Κοντογιαννίδης

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

platanioti 7515e

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

«Δεν είναι ότι μόνο η Ελλάδα αδικήθηκε, αδικήθηκαν κι άλλες χώρες», τόνισε η Ευ. Πλατανιώτη

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

pexels kapish mak 586437 1361814

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

«Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε και να μην το κατάλαβαν εκείνη…