Newsroom

Newsroom

Περικοπές σε νέες συντάξεις "κρύβει" εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας;

Μειώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 35% στις νέες συντάξεις κρύβει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Η εγκύκλιος θα εφαρμόζεται για όλες τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά τη 13η Μαΐου 2016.

58e631e81dc524b8328b4570

Η εγκύκλιος περιγράφει τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων σύμφωνα με τον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό, με χρήση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), όπως δημοσιοποιείται από την ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι η χρήση του ΔΤΚ θα γίνεται έως και το 2020, ενώ πό το 2021 και μετά θα χρησιμοποιηθεί δείκτης μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος:

«Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, προσαυξανόμενες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 4». νΕιδικότερα και σύμφωνα με την παράγραφο 4α: «Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ»  

Ερωτηματικό πάντως υπάρχει, όπως αναφέρει το documentonews.gr, σχετικά με τη χρήση του ΔΤΚ όταν το μέγεθός του θα είναι μικρότερο της μονάδας. Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα τίθεται ως βάση η μονάδα ώστε να μην υποχωρεί περισσότερο το συγκεκριμένο μέγεθος, μένει να διευκρινιστεί ωστόσο αν η συγκεκριμένη κατεύθυνση που δίνει η εγκύκλιος για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, υπάρχει στη σχετική νομοθεσία ή όχι.

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ – Απομακρύνονται χιλιάδες κάτοικοι

AP24223312989344

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ – Απομακρύνονται χιλιάδες κάτοικοι

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα σχεδόν 200.000 άνθρωποι αφότου άρχισε η ουκρανική επιχείρηση