Newsroom

Newsroom

Πέθανε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ

Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ. Ο πρώην καγκελάριος, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, πέθανε στο σπίτι του στο Λούντβιγκσχάφεν.

5943f85a1dc52467568b4599

Ο πρώην Καγκελάριος, Χέλμουτ Ζόσεφ Μίκαελ Κολ, γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1930 στο Ludwigshafen am Rhein της Γερμανίας.

Για 16 ολόκληρα χρόνια ήταν στην Καγκελαρία (από το 1982 έως το 1998)  και χαρακτηρίστηκε ως ο πλέον μακροχρόνιος Γερμανός καγκελάριος του 20ού αιώνα. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί και ως ο «Καγκελάριος της Επανένωσης». 

 Ο ίδιος μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Μιττεράν,

συγκρότησαν το γαλλογερμανικό άξονα και ήταν υπεύθυνοι για την εισαγωγή του ευρώ. 

Ο Χριστιανοδημοκράτης Κολ διαδραμάτισε επίσης, κομβικό ρόλο στην επανένωση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου

Η πολιτική του σταδιοδρομία

Ο πρώην καγκελάριος, την περίοδο 1959-1976 υπήρξε μέλος της Βουλής του Παλατινάτου της Ρηνανίας. Από το 1960 ως το 1967 διατέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Συμβούλιο της Λουντβιχσχάφεν.

 Από το 1961 ως το 1963 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος και από το 1963 ως το 1969 Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή του Παλατινάτου της Ρηνανίας.Από το 1964 είναι μέλος της Ομοσπονδιακής Προεδρίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Από το 1966 ως το 1973 χρημάτισε Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Παλατινάτο της Ρηνανίας. 

Από το 1969 ως το 1973 διατέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας του χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Από το 1969 ως το 1976 διατέλεσε Πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο.Από το 1973 ήταν Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής παράταξης (CDU) και από το 1976 μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.

 Από το 1976 ως το 1982 διατέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και Χριστιανοκοινωνικού (CSU) κόμματος στην ομοσπονδία της Γερμανίας.   

Όσον αφορά τη σχέση του με την σημερινή Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Χέλμουτ Κολ ήταν ο μέντοράς της Μέρκελ, καθώς την ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή που τη γνώρισε. 

Οι δυο τους μάλιστα απέκτησαν μία ιδιαίτερα στενή σχέση και ο Κολ έφτασε σε σημείο να τη φωνάζει «το κορίτσι μου».Ωστόσο, αυτή η άριστη σχέση δεν κράτησε για πολύ και μεταλλάχθηκε σε αντιπαλότητα.

Η σημερινή καγκελάριος αποστασιοποιήθηκε από τον Κολ, την περίοδο που εκείνος αποχωρούσε ταπεινωμένος από τους Χριστιανοδημοκράτες εξαιτίας ενός σκανδάλου χρηματοδότησης του κόμματος. Τότε πολλοί έσπευσαν τότε να πουν ότι η Μέρκελ ήταν ένας από τους ανθρώπους που τον κατέστρεψαν.

ΥΠΕΞ: Εμβληματική φυσιογνωμία ο Χέλμουτ Κολ

Τη λύπη του για την απώλεια του πρώην καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τον Χέλμουτ Κολ «ηγέτη με αίσθηση της ιστορικής ευθύνης που έφερε εις πέρας το ιστορικό εγχείρημα της ειρηνικής επανένωσης της Γερμανίας».

«Ήταν μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής Ευρώπης και ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες και οραματιστές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που από τη θέση του εργάστηκε για την εμπέδωση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο γερμανικό λαό», κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών.

Μητσοτάκης: Ήταν ένας σταθερός ηγέτης σε μία ταραγμένη εποχή

«Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας σταθερός ηγέτης, σε μια ταραγμένη εποχή» αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας.

Σε δήλωσή του σημειώνει ότι ο Κολ πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις στη Γερμανία και στην ευρωπαϊκή ήπειρο για πολλά και κρίσιμα χρόνια και συνέδεσε το όνομα του με κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας. Τη λήξη του ψυχρού πολέμου, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την επανένωση της πατρίδας του.

«Συνεργάστηκε αξιόπιστα με όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις και αποτέλεσε σημαντικό σύμμαχο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας. Πολιτικός με ευθύ λόγο, αποτελεσματικός στην άσκηση των καθηκόντων του και σταθερά απέναντι στο δημαγωγικό λαϊκισμό, ο Χέλμουτ Κολ αφήνει πίσω του μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για κάθε πολιτικό της νεότερης γενιάς» τονίζει. 

Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Χέλμουτ Κολ

Στον ρόλο που διαδραμάτισε ο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή, στην επανένωση της Γερμανίας, στάθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας σε δήλωσή της ότι άλλαξε τη ζωή της με καθοριστικό τρόπο.

Η κ. Μέρκελ μεγάλωσε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα κατά την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

«Όπως εκατομμύρια άλλοι, εγώ κατάφερα να περάσω από μια ζωή υπό το δικτατορικό καθεστώς της ΛΔΓ σε μια ελεύθερη ζωή» εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία σπούδασε φυσικές επιστήμες στην Ανατολική Γερμανία προτού ενταχθεί στους κόλπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) του Χέλμουτ Κολ την εποχή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, το 1989.

«Όλα όσα ακολούθησαν τα επόμενα 27 χρόνια από το χθες στο σήμερα δεν θα μπορούσαμε καν να τα διανοηθούμε χωρίς τον Χέλμουτ Κολ», συνέχισε η καγκελάριος της Γερμανίας και υπογράμμισε: «Εγώ, προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων σε εκείνον».


Γιούνκερ: Ο Χέλμουτ Κολ ήταν «η ίδια η ουσία της Ευρώπης»

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ ήταν «η ίδια η ουσία της Ευρώπης» επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ» έγραψε ο Γιούνκερ σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.


Τουσκ: Ήταν ένας φίλος, ένας πολιτικός που βοήθησε στην επανένωση της Ευρώπης

Με μήνυμά του στα αγγλικά και στα γερμανικά ο Ντόναλντ Τουσκ μίλησε για «Θα θυμάμαι για πάντα τον Χέλμουτ Κολ. Έναν φίλο και έναν πολιτικό που βοήθησε στην επανένωση της Ευρώπης».


Πούτιν: Ειλικρινά θαύμαζα την σοφία του Χέλμουτ Κολ

Ειλικρινής θαυμαστής της σοφίας του και της ικανότητάς του να λαμβάνει σταθμισμένες και διορατικές αποφάσεις, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ.

«Στην Ρωσία θα μείνει στην μνήμη ως ένας υποστηρικτής, με αρχές, της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών μας και για την πολύτιµη συµβολή του στην ενίσχυση της αµοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας και σχέσεις καλής γειτονίας», υπογραμμίζεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα.

Μακρόν: Χάνουμε έναν σπουδαίο Ευρωπαίο

«Χάνουμε έναν σπουδαίο Ευρωπαίο» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter για τον θάνατο του Χέλμουτ Κολ.

Όπως αναφέρει ήταν ο «αρχιτέκτονας της ενωμένης Γερμανίας και της γαλλογερμανικής φιλίας» και «ένας από τους σπουδαίους άντρες της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου».

Μπους ο πρεσβύτερος: Ο Κολ ήταν ένας βράχος

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος απέτισε φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, κάνοντας λόγο για «έναν αληθινό φίλο της ελευθερίας» και «ένα από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης», αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.

«Ο Χέλμουτ ήταν ένας βράχος, και σταθερός και δυνατός», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το 1989 έως το 1993, περίοδο επανένωσης της Γερμανίας.

Τραμπ για απόσυρση Μπάιντεν: Θα καταγραφεί ως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

ap tramp

Τραμπ για απόσυρση Μπάιντεν: Θα καταγραφεί ως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Μετά από ένα μήνα πιέσεων και αμφισβητήσεων προς το πρόσωπό του, ο Τζο Μπάιντεν αποσύρεται…

Ολόκληρη η επιστολή Μπάιντεν – Πώς εξηγεί την παραίτησή του από τις επικείμενες εκλογές

AP22319397325482

Ολόκληρη η επιστολή Μπάιντεν – Πώς εξηγεί την παραίτησή του από τις επικείμενες εκλογές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα με επιστολή του, ότι αποχωρεί από την προεδρική…

ΗΠΑ: Αποσύρει και επισήμως την υποψηφιότητα του για τις αμερικανικές εκλογές ο Μπάιντεν

AP24194042367414

ΗΠΑ: Αποσύρει και επισήμως την υποψηφιότητα του για τις αμερικανικές εκλογές ο Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε στο X ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή, γράφοντας ότι ήταν…

Μήνυμα των Χούθι προς το Ισραήλ: Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν – Όχι στην τήρηση κανόνων εμπλοκής

houthi

Μήνυμα των Χούθι προς το Ισραήλ: Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν – Όχι στην τήρηση κανόνων εμπλοκής

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Σαββάτου λειτούργησαν ως αντίποινα στην επίθεση με drone που εξαπέλυσαν οι…