Newsroom

Newsroom

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλγαρία

Ο Κ. Παπούλιας πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη βουλγαρική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει επαφές με την πολιτική…

Ο Κ. Παπούλιας πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη βουλγαρική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας και θα εγκαινιάσει, από κοινού με το Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παρβάνοφ, ελληνοβουλγαρικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον κ.Παρβάνοφ. Ο ίδιος  χαρακτήρισε «σημαντικό σταθμό» τη συμπλήρωση, φέτος, 130 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και της Βουλγαρίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρωστία της συνεργασίας αυτής, «ιδιαίτερα στο σημερινό δυσμενές διεθνές περιβάλλον» .

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στα πρόσφατα εγκαίνια της νέας συνοριακής διόδου Κυπρίνου- Ιβαΐλοβγκραντ, στη συνεδρίαση, τον περασμένο Ιούλιο, του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, «με το οποίο εισερχόμαστε σε μία νέα περίοδο στρατηγικής συνεργασίας», αλλά και στη συνέχιση της υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, με συμμετοχή που υπερβαίνει τα 18 εκατ. ευρώ.

Οι δύο πρόεδροι επίσης αντάλλαξαν απόψεων για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για τους τρόπους, με τους οποίους η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ταχεία ευόδωση της ευρωπαϊκής πορείας των γειτόνων τους, υπό τις γενικές και ειδικότερες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Βούλγαρο ομόλογό του για το Κυπριακό, το οποίο, όπως τόνισε, «παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής» καθώς και για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παρβάνοφ χαρακτήρισε την πολύ φιλική και εγκάρδια τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ως ένδειξη εντατικού διαλόγου και εξαιρετικής φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, «οι σχέσεις των οποίων ενσαρκώνουν το νόημα του όρου, σχέσεις μεταξύ δύο ευρωπαίων εταίρων» .

Αφού αναφέρθηκε κι αυτός με τη σειρά του στα πρόσφατα εγκαίνια της συνοριακής διόδου Κυπρίνου- Ιβαΐλοβγκραντ, επεσήμανε την ολοένα αυξανόμενη ροή τουριστών δια των κοινών συνόρων και εξέφρασε την ελπίδα πως η τάση αυτή θα παγιωθεί με το άνοιγμα και άλλων διαβάσεων.

Ο κ. Παρβάνοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων «σε πείσμα της οικονομικής κρίσης», όπως χαρακτηριστικά είπε και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία.

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως το επιχειρηματικό φόρουμ, που θα εγκαινιάσουν αύριο από κοινού με τον κ. Παπούλια, θα γίνει ένα νέο βήμα στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών οικονομικών δεσμών.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην πορεία του ενεργειακού σχεδίου «South Stream», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις αυτές είναι ευνοϊκές για τα συμφέροντα τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Δρούτσας και Κώστας Σκανδαλίδης, οι οποίοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο Παπούλια στη Σόφια, θα έχουν επίσης συναντήσεις με τους Βούλγαρους ομολόγους τους.

Πηγή : kathimerini.gr

Σπίρτζης σε Κουτροκόη: «Θα χάσετε τη δουλειά σας με αυτό το κόστος» – «Τα δικά σας οικονομικά να κοιτάτε» (video)

InCollage 20240716 145105784

Σπίρτζης σε Κουτροκόη: «Θα χάσετε τη δουλειά σας με αυτό το κόστος» – «Τα δικά σας οικονομικά να κοιτάτε» (video)

Ο Χρήστος Σπίρτζης έκανε κάποιες «παρατηρήσεις» στην Ντόρα Κουτροκόη και εκείνη έδωσε τη δική της…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πότε αγωνίζονται οι Έλληνες αθλητές – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

6198689

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πότε αγωνίζονται οι Έλληνες αθλητές – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Οι Ολυμπιακοί αγώνες πλησιάζουν και οι Έλληνες αθλητές είναι έτοιμοι για την προσπάθεια τους στα…

Ανακαλύφθηκε σπήλαιο στη Σελήνη – Γιατί πιστεύουν πως θα μπορούσε να φιλοξενήσει ανθρώπους

448936033 1726600991079845 5375035058925651852 n

Ανακαλύφθηκε σπήλαιο στη Σελήνη – Γιατί πιστεύουν πως θα μπορούσε να φιλοξενήσει ανθρώπους

Δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η λάβα έρεε στη Σελήνη, δημιουργώντας μια…

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: Δέχθηκε επίθεση από σκύλο ο ηθοποιός – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Καταγραφή 13

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: Δέχθηκε επίθεση από σκύλο ο ηθοποιός – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Μάλιστα ο ίδιος δημοσιοποίησε την περιπέτεια του μέσω Instagram, καθώς η ιδιοκτήτρια του σκύλου έφυγε…