Παραδοχή Ερντογάν σε Τσίπρα: "Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλης χώρας – κάναμε ιστορικά λάθη"

Εμφανώς διαλλακτικότερος απ’ ό,τι νωρίτερα στη συζήτησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύντομη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες, ο Τούρκος Πρόεδρος εστίασε στην ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να εστιάσουν στο γεμάτο, όπως είπε ποτήρι, ώστε να «οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σ’ αυτή την αντίληψη».

5a292ad41dc52404248b45a6

Σε μια παραδοχή δίχως προηγούμενο μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη άλλης χώρας» και πρόσθεσε πως «είμαστε δύο λαοί οι οποίοι συνυπήρξαν και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στα ελληνικά εδάφη. Το ίδιο κι εσείς». «Μακάρι» συμπλήρωσε, «να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα».

Καταλήγοντας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ανάγκη οι δύο χώρες να χτίσουν το μέλλον τους σε πολύ γερά θεμέλια. «Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε σχετικά: Τσίπρας σε Ερντογάν: «Σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να χτιστούν γέφυρες στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας οι οποίες θα έχουν σταθερά θεμέλια όπως είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δυο χωρών να βρίσκονται σε ένα κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύω βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία. Τη φιλία των λαών μας και ως πρωθυπουργός το έχω αποδείξει αυτό» συνέχισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως «ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με εντάσεις και προκλήσεις μεγάλες όπως η προσφυγική κρίση, η κρίση στη Συρία και η ένταση στο τελευταίο διάστημα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, πρέπει να βρούμε λύση σε σύνθετα προβλήματα και συνθέτες προκλήσεις».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα «πρόκληση» αφού σκοπός της είναι «να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε τείχη». «Θέλω να πιστεύω» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός. Να χτίσουμε γέφυρες. Να στίσουμε σταθερά θεμέλια».

«Οι διάφορες» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, «υπήρχαν και υπάρχουν. Οι θέσεις σας είναι γνωστές όπως και οι δίκες μας είναι γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει σημασία, είναι να ψάχνουμε να βρούμε συγκλήσεις και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη άποψη». «Πιστεύω λοιπόν» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, «ότι αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό, τότε η επίσκεψή σας δεν θα είναι μόνο ιστορική. Θα μπορούσε να ανοίξει και ένα ουσιαστικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών και των λαών μας».

Διαβάστε σχετικά: Θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη έθεσε ο Ερντογάν

Νωρίτερα πάντως, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε σαφώς πιο διεκδικητικός θέτοντας ανοικτά ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και ανάγκης αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.  «Είπατε» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του «ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί».

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε μάλιστα και στον τρόπο διορισμού του Πατριάρχη και υποστήριξε πως στη δυτική Θράκη οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης. «Πως μπορούμε να πούμε σε αυτή την περίπτωση ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη; Λέμε λοιπόν ότι δεν ισχύ. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι σε ισχύ» συμπλήρωσε ο ίδιος και συνέχισε: «όταν μιλάω για επικαιροποίηση εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ».

Επίσης, αναφερόμενος ο Τούρκος Πρόεδρος σε οικονομικά ζητήματα ανέφερε ότι «στη δυτική Θράκη το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ πιο χαμηλό από τον μέσο όρο της Ελλάδας. Δεν υπάρχει στήριξη επιχειρηματιών. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τέτοια μεταχείριση των Ρωμιών πολιτών, ή την παραμικρή διάκριση». «Δεν υπάρχει στήριξη εκεί στον τομέα των επενδύσεων. Πρέπει να ξεπεράσουμε όλα τα θέματα» συνέχισε σε επικριτικό τόνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε σχετικά: Μαθήματα διεθνούς Δικαίου στον Ερντογάν από τον Προκόπη Παυλόπουλο (video)

Την πρόκληση του Τούρκου ομολόγου του, δεν άφησε πάντως αναπάντητη ο Προκόπης Παυλόπουλος. Παίρνοντας τον λόγο μετά τις πρώτες δηλώσεις Ερντογάν, ο Έλληνας Πρόεδρος, επικαλούμενος και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, σημείωσε ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. «Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι «η απάντηση σ’ αυτά τα θέματα θα δοθεί από την κυβέρνηση, διότι δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος». «Τις σχέσεις μας πρέπει να τις στηρίζουμε στην ειλικρινή φιλία και η επίλυση του όποιου ζητήματος πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στον Προκόπη Παυλόπουλο ανταπάντησε ο Τούρκος ομόλογός του λέγοντας: «ωραία όσα είπατε, αλλά πρέπει να δώσω απάντηση γιατί αλλιώς θα ήταν ασέβεια απέναντι στον εαυτό μου. Δεν είμαι καθηγητής Νομικής, αλλά ξέρω καλά το πολιτικό δίκαιο. Εκεί υπάρχει αναφορά σε επικαιροποίηση, αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών στο θέμα αυτό. Εγώ βέβαια αναφέρθηκα στα θέματα αυτά επειδή εσείς αναφερθήκατε σε αυτά. Αλλιώς θα τα συζητούσα αυτά τα ζητήματα με τον κ. Τσίπρα».

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε πάντως καταστήσει σαφές ότι «η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ακόμη ότι «θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας από πλευράς διεθνούς Δικαίου είναι η συνθήκη της Λωζάνης». «Αυτή η συνθήκη» είπε, «είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες».

Διαβάστε σχετικά: Επίσημη επίσκεψη Ερντογάν σε Αθήνα – Συνεχής ενημέρωση

Λαμία – ενδοοικογενειακή βία: Αστυνομικός ξυλοφόρτωσε και έστειλε στο νοσοκομείο τον 89χρονο πατέρα του!

anergia 4

Λαμία – ενδοοικογενειακή βία: Αστυνομικός ξυλοφόρτωσε και έστειλε στο νοσοκομείο τον 89χρονο πατέρα του!

Ο 89χρονος σύμφωνα και με τους θεράποντες ιατρούς φέρει κακώσεις στο πρόσωπο και την κοιλιακή…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Άνετα στα ημιτελικά της κολύμβησης Χρήστου και Μακρυγιάννης – Εύκολα στον δεύτερο γύρο η Μαρία Σάκκαρη

Χρηστου πισινα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Άνετα στα ημιτελικά της κολύμβησης Χρήστου και Μακρυγιάννης – Εύκολα στον δεύτερο γύρο η Μαρία Σάκκαρη

Διπλή εκπροσώπηση στα 100 μ. ύπτιο ανδρών, , στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Δούκας για ατύχημα στον ΧΥΤΑ Φυλής: «Δύσκολη ημέρα για τον δήμο Αθηναίων»

Δουκας δημος

Δούκας για ατύχημα στον ΧΥΤΑ Φυλής: «Δύσκολη ημέρα για τον δήμο Αθηναίων»

Τραγικό θάνατο βρήκε 59χρονος οδηγός απορριμματοφόρου του δήμου Αθηναίων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Φυλής,…

Η DailyMail με ρεπορτάζ εκθέτει την τραγική κατάσταση κακοποίησης ζώων στα ελληνικά νησιά – «Ελληνικά ταξί με γαϊδούρια» (video)

γαιδουρακια ροδος

Η DailyMail με ρεπορτάζ εκθέτει την τραγική κατάσταση κακοποίησης ζώων στα ελληνικά νησιά – «Ελληνικά ταξί με γαϊδούρια» (video)

Δημοσίευμα φέρνει στο φως σκληρές εικόνες από την τραγική κατάσταση κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ζώων,…

Νέο εργατικό ατύχημα στους ΟΤΑ – Νεκρός 58χρονος οδηγός απορριμματοφόρου στον ΧΥΤΑ Φυλής

APORIMATOFORO

Νέο εργατικό ατύχημα στους ΟΤΑ – Νεκρός 58χρονος οδηγός απορριμματοφόρου στον ΧΥΤΑ Φυλής

Ο 58χρονος ήταν πατέρας, υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και οδηγός του απορριμματοφόρου.