Τσακαλώτος: Είστε υποκριτές κ. Μητσοτάκη, εσείς καταστρέψατε τη μεσαία τάξη

Σκληρή επίθεση, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Νέα Δημοκρατία αλλά και την ευρωπαϊκή δεξιά, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

5a395e961dc5243a3f8b45c7

“Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει το μνημόνιο. Η κυβέρνηση μας μαζί με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υποστηρίζουμε αλλαγές που αλλάζουν πλέον το μείγμα πολιτικής, αλλαγές που θα αντιστρέψουν την καταστροφική λογική της λιτότητας. Ποια η θέση του ΕΛΚ και της ΝΔ για αυτό”; αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.

Απευθυνόμενος προ τον κ. Μητσοτάκη, υπογράμμισε: “Είναι υποκρισία. Μας κατηγορείτε ότι φέρνουμε ένα προϋπολογισμό λιτότητας αλλά στην Ευρώπη υποστηρίζετε τη λιτότητα και ούτε καν όσα λένε οι χώρες του Νότου”.

Στη συνέχεια τόνισε: “Κατά 12.000 ευρώ μειώσατε το εισόδημα της μεσαίας τάξης σε 5 χρόνια. Από 34.000 εισόδημα το πήγατε στο 21.000. Ποιος κατέστρεψε τη μεσαία τάξη κ. Μητσοτάκη; Τι ακριβώς θα κάνετε κύριε Μητσοτάκη; Θα διεκδικήσετε μειώσεις στα πλεονάσματα και μετά θα έρθει η ανάπτυξη; Δεν καταλαβαίνω την πολιτική σας. Αυτά που λέτε για δημόσιες δαπάνες φτάνουν δε φτάνουν τα 5 δις”.

Για τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα, ο υπουργός ανέφερε: “Οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, όλοι μιλούν για ράλι απόδοσης, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είναι πολύ θετικοί”. Αλλά αμέσως μετά διευκρίνισε: “Παθαίνω αναγούλα όταν ακούω για success story γιατί θα κάνουν πάλι τα ίδια που έκαναν παλιά”.

Για το 2018 ανήγγειλε ότι διπλασιάζονται οι δαπάνες για την πρόνοια και φτάνουν το 1,83 δις.

Υπενθύμισε ακόμα ότι έχουμε αύξηση της εργασίας και πτώση της ανεργίας.”Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ έχουν το Σεπτέμβριο, το καλύτερο 8μηνο από το 2001. Σε έξοδο της Ελλάδας αναφέρεται ο Γ. Ντάισελμπλουμ, στις 9 Οκτωβρίου ο Μοσκοβισί λέει ότι η επιτυχής λήξη του προγράμματος και προετοιμάζει την καθαρή έξοδο”.

Μην αλλάξετε σε τίποτα

“Συνεχίστε να πιστεύετε ότι έχετε ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις. Μην αλλάξετε σε τίποτα. Μας βοηθάει πολύ να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία του τόπου”, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ, στην τελική ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. 

Στα χέρια του κρατούσε τα δημοσκοπικά γραφήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα οποία ανέστρεψε την ώρα που ήταν όρθιος στο βήμα, κατά την πρακτική που ορίζει, όπως είπε, “το κατά Σκάι Ευαγγέλιο”, δηλαδή το πίσω… μπρος. 

Κάτω από τα χειροκροτήματα των συναδέλφων του της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως “δεν θέλει να χαλάσει τα Χριστούγεννα της ΝΔ” και γι΄αυτό την αφήνει να πιστεύει πως έχει “ανοδική πορεία τους τελευταίους επτά μήνες”.

Αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα: «Πράσινος» καταστροφικός καπιταλισμός ή προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης;

αιολικα

Αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα: «Πράσινος» καταστροφικός καπιταλισμός ή προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης;

Η χώρα σήμερα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη εσωτερική διαμάχη και μια ακόμη πιο μεγάλη…

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κατηγορεί την ελληνική Ακτοφυλακή για περιστατικό με μετανάστες (video)

Screenshot 2024 07 27 211413

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κατηγορεί την ελληνική Ακτοφυλακή για περιστατικό με μετανάστες (video)

Για περιστατικό με μετανάστες, σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου, κατηγορεί την ελληνική ακτοφυλακή το…

Μύδροι Ορμπάν κατά της Δύσης: Η Ασία θα κυριαρχεί στον κόσμο – Ισχυρή η Ρωσία γιατί καταστέλλει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

AP Orban

Μύδροι Ορμπάν κατά της Δύσης: Η Ασία θα κυριαρχεί στον κόσμο – Ισχυρή η Ρωσία γιατί καταστέλλει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Ο εθνικιστής Ορμπάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, έκανε τα σχόλια αυτά…