Συμβουλές για ασφαλές χριστουγεννιάτικο τραπέζι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Για την αγορά τροφίμων ο ΕΦΕΤ δίνει τις εξής συμβουλές:
Για την προμήθεια κρέατος
– Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη -2 -5 C για το νωπό και σε θερμοκρασία -18C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
– Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων :
– Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.
Για την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής:
– Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.
– Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται, ότι το εορταστικό ωράριο για την Παραμονή Χριστουγέννων είναι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013.