Τί οδήγησε στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών – Όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης

Χαρά, συγκίνηση, ικανοποίηση και δικαίωση είναι οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα και το κλίμα στην επίσημη τελετή υποδοχής του αξιωματικού Άγγελου Μητρετώδη και του υπαξιωματικού Δημήτρη Κούκλατζη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή και τους γονείς τους.

5b742fec1dc524bc7f8b4578

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε από την Αδριανούπολη τους δύο στρατιωτικούς, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, οι οποίοι τους συνόδευαν κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα, προσγειώθηκε στις 03:18 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και οι δύο στρατιωτικοί αποβιβάστηκαν φορώντας στρατιωτικές στολές και κατευθύνθηκαν πρώτα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας πριν χαθούν στην αγκαλιά των γονιών τους.

Τί οδήγησε όμως στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών;

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε συγκεκριμένο πλαίσιο και συγκεκριμένες ενέργειες χάρη στις οποίες οι Δημήτρης Κούκλατζης και ο Άγγελος Μητρετώδης απελευθερώθηκαν.

1. Έχοντας πάντα ως απαρέγκλιτη προτεραιότητα την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο ακέραιο, η Ελλάδα επέμεινε σταθερά στο δρόμο της διπλωματίας, διατηρώντας ανοιχτούς πολυεπίπεδους διαύλους με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας ότι έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν την περίοδο.

Κρίσιμες στο πλαίσιο αυτό ήταν:

– Οι τρεις επισκέψεις του Πρωθυπουργού στην Τουρκία το 2015-2016 και οι συναντήσεις ΥΠΕΞ που συνεισέφεραν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την οικοδόμηση της ευρωτουρκικής στρατηγικής σχέσης και την προώθηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

– Η στήριξη στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016.

– Η σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στη διατήρηση των ευρωτουρκικών διαύλων.

– Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου για πρώτη φόρα μετά από 65 χρόνια στην Αθήνα.

– Η μη προσχώρηση της Ελλάδας στη λογική επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία κατά την τελευταία περίοδο.

2. Στο πλαίσιο αυτών των διμερών σχέσεων, εντάθηκαν οι επαφές μέσω όλων των υφιστάμενων διαύλων (Πρωθυπουργός, Υπουργός Εξωτερικών, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών, Ελληνικές Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές στην Τουρκία, Α/ΓΕΕΘΑ) προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών και αναδείχτηκαν οι επιπτώσεις που είχε η παράνομη κράτηση τους.

Κυρίως, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου ΝΑΤΟ, η οποία κράτησε πάνω από 1,5 ώρα. Μία συνάντηση την οποία ορισμένα ΜΜΕ στη χώρα μας, μέσα στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο, έσπευσαν τότε να χαρακτηρίσουν ως αποτυχία.

Τη στιγμή μάλιστα που έπειτα από εκείνη τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει:

«Κατ’ αρχάς τα λόγια μου είναι μετρημένα, ωστόσο πρέπει να σας πω ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες από ότι πριν μπω στη συνάντηση αυτή. Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, γι’ αυτό διήρκησε σχεδόν δύο ώρες».

Ενώ στη συνέχεια, είχε αναφέρει σχετικά με τη συζήτηση που έγινε για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο:

«Στον Πρόεδρο Ερντογάν, έδωσα να καταλάβει ή ελπίζω τουλάχιστον, ότι το ζήτημα των οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο. Είναι άλλο θέμα όταν κάποιος ζητά άσυλο και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και βεβαίως υπεύθυνη για τις αποφάσεις είναι η ανεξάρτητη σε ένα κράτος δικαίου, όπως η Ελλάδα, δικαιοσύνη και άλλο ζήτημα είναι αυτό που αφορά τη σύλληψη και την κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια επιχείρησης ρουτίνας, που αφορά την επίβλεψη των συνόρων, πέρασαν κατά λάθος, κατά κάποια μέτρα στην άλλη πλευρά. Και εν τοιαύτη περιπτώσει αυτό που η ελληνική πλευρά ζητάει δεν είναι κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Και βεβαίως εφόσον οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και εν πάση περιπτώσει να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειες τους».

Είναι προφανές τόσο δια της δήλωσης του Πρωθυπουργού όσο και εκ του αποτελέσματος τελικά, ότι για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα ουδέποτε μπήκε σε παζάρια. Τονίστηκε ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι για τους 8 τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα, ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τη δικαιοσύνη διαδικασίες. Την ίδια στιγμή που φυσικά, υποστηρίχτηκε σταθερά η θέση αρχών της χώρας μας ότι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

Η συσχέτιση αυτών με τους δύο στρατιωτικούς, δεν υπήρξε ποτέ ως επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση, αντιθέτως η άποψη αυτή υποστηρίχθηκε μόνο από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

3. Η Ελλάδα ανέδειξε σταθερά και δυναμικά το ζήτημα στις συνομιλίες με τους συμμάχους και εταίρους της και σε διεθνή και ευρωπαϊκά fora, ώστε να ασκήσει επιπλέον πίεση για επίλυση του ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό, το αίτημα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας, εντάχθηκε στα Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, σε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, τέθηκε επιτακτικά από τους Προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ στη Σύνοδο της Βάρνας, ενώ αναδείχτηκε επίμονα στο ΝΑΤΟ, τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ενώ τέλος, το ζήτημα τέθηκε επανειλημμένως στις γερμανοτουρκικές και αμερικανοτουρκικές συνομιλίες ενώ τέθηκε και στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν τον Απρίλιο, αφού λίγες μέρες πριν είχε αναφερθεί σχετικά ο Πρωθυπουργός σε επικοινωνία του με τον Ρώσο Πρόεδρο.

4. Σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του ζητήματος κατά την παρούσα περίοδο είναι και η προσπάθεια της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και τα κράτη μελή της (αποκατάσταση σχέσεων με Ολλανδία, συνάντηση με Μέρκελ, προσέγγιση Αυστρίας), σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση. Η Τουρκία προέβη σε αυτή την κίνηση αναγνωρίζοντας ότι το ανωτέρω ζήτημα είχε – μετά από τις ανωτέρω ελληνικές ενέργειες – καταστεί καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Λίβανος: Τουλάχιστον 8 νεκροί και πάνω από 2.750 τραυματίες από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών της Χεζμπολάχ

εκ

Λίβανος: Τουλάχιστον 8 νεκροί και πάνω από 2.750 τραυματίες από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών της Χεζμπολάχ

Επίσης, ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της,…

Μενίδι: Επίθεση υπαλλήλου του ΟΣΕ σε ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ – «Δεν είναι δημόσιος χώρος, είναι του ΟΣΕ» (Video)

image 1 1

Μενίδι: Επίθεση υπαλλήλου του ΟΣΕ σε ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ – «Δεν είναι δημόσιος χώρος, είναι του ΟΣΕ» (Video)

Η υπάλληλος του ΟΣΕ στο Μενίδι κάλεσε την αστυνομία για το δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ.

Λίβανος: Τουλάχιστον 1.000 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν ταυτόχρονα οι βομβητές τους – Επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία»

biritos ekrixi 17 9 2024 final

Λίβανος: Τουλάχιστον 1.000 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν ταυτόχρονα οι βομβητές τους – Επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία»

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η πυροδότηση των…

Νοτοπούλου: Η πρώτη απάντηση Κασσελάκη στην καταγγελία για μπούλινγκ – «Παρέμβαση» και από Ακρίτα (video)

MixCollage 17 Sep 2024 05 39 PM 8913

Νοτοπούλου: Η πρώτη απάντηση Κασσελάκη στην καταγγελία για μπούλινγκ – «Παρέμβαση» και από Ακρίτα (video)

Συνεχίζεται η μεγάλη κόντρα του Στέφανου Κασσελάκη με την Κατερίνα Νοτοπούλου μετά την καταγγελία της…

Εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια: Νεκρός 36χρονος δασεργάτης στο Τελέθριο Όρος – Τον καταπλάκωσε δέντρο

eloy martinez SNF5WhQhjoA unsplash

Εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια: Νεκρός 36χρονος δασεργάτης στο Τελέθριο Όρος – Τον καταπλάκωσε δέντρο

Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν συνεργείο εκτελούσε εργασίες υλοτομίας σε δασική περιοχή και δέντρο έπεσε και τον τραυμάτισε…