Newsroom

Newsroom

Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ (ή πως γεννιέται η βία και που μπορεί να οδηγήσει)

Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ του Heinrich Böll περιγράφει έναν κόσμο σκοτεινό και ζοφερό, όπου η ζωή των ανθρώπων εκμηδενίζεται και γίνεται έρμαιο στη βούληση της εξουσίας, των ΜΜΕ και όλων όσοι το υπηρετούν.

5baa76341dc524d11f8b4588

Τα πρόσωπα και τα ονόματα μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζουν όμως δυστυχώς οι συνθήκες που γεννούν το “τέρας”. Η ζωή και η διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου γίνονται φύλλο και φτερό από τη δημοσιότητα, εκεί που όλα υποβαθμίζονται και προσφέρονται βορά στον κόσμο του θεάματος και του αδηφάγου κοινού. Πόσο θλιβερός για παράδειγμα υπήρξε ο χειρισμός αρκετών ΜΜΕ στην άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. 

Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:

“Την Παρασκευή στις εννιάμισι το πρωί, μόλις κάθισε βαρύς να πιει τον καφέ του, η Τρούντε του έδωσε την εφημερίδα Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ. Η Καταρίνα φιγουράριζε στην πρώτη σελίδα. Πελώρια φωτογραφία, πελώρια τυπογραφικά στοιχεία. Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΛΗΣΤΗ, ΚΑΤΑΡΙΝΑ ΜΠΛΟΥΜ, ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. Ο επικηρυγμένος δολοφόνος Λούντβιχ Γκαίτεν, που η αστυνομία τον καταζητεί εδώ και ενάμισι χρόνο, θα είχε συλληφθεί χθες, αν η ερωμένη του, η υπηρέτρια Καταρίνα Μπλουμ, δε φρόντιζε να σβήσει τα ίχνη του καλύπτοντας τη φυγή του. Η αστυνομία έχει βάσιμες υπόνοιες ότι η Καταρίνα Μπλουμ είναι ανεμεμειγμένη στη συνωμοσία από τίνος χρόνου. (Περισσότερες λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ της τελευταίας σελίδας, με τίτλο: ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.)

-Εκεί, στην τελευταία σελίδα, ο Μπλόρνα είδε εντελώς διαστρεβλωμένα τα όσα είπε στο συντάκτη ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ. Το «πανέξυπνη και ψύχραιμη» είχε γίνει: «ψυχρή και υπολογίστρια», -και η άποψή του για το έγκλημα γενικά, παρουσιαζόταν εξειδικευμένη: «είναι απόλυτα ικανή για έγκλημα».

-Ο πάστορας τον Γκέμελσμπροϊχ μας είπε: «Και βέβαια το πιστεύω! Ο πατέρας της ήταν κρυπτοκομμουνιστής, και η μάνα της, που την είχα κάποτε παραδουλεύτρα από οίκτο, έκλεβε το κρασί της Θείας Ευχαριστίας κι έκανε όργια με τους αγαπητικούς της μέσα στο ιεροφυλάκιο!»

-Η Καταρίνα Μπλουμ δεχόταν τακτικά εδώ και δύο χρόνια μυστηριώδεις επισκέπτες. Τι ήταν το σπίτι της; Γιάφκα των συνωμοτών; Στρατηγείο; Κέντρο διακινήσεως όπλων; Πού ξανακούστηκε εικοσιεφτάχρονη υπηρέτρια με ιδιόκτητο διαμέρισμα, που η αξία του υπολογίζεται γύρω στις εκατόν δέκα χιλιάδες μάρκα; Μήπως πήρε μερίδιο από τη ληστεία της τραπέζης; Η αστυνομία συνεχίζει τις ανακρίσεις. Η εισαγγελία εργάζεται επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Περισσότερα στοιχεία αύριο.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ! Μη χάσετε την ιστορία της Καταρίνα Μπλουμ στην αυριανή σαββατιάτικη έκδοση”. 

Μαφιόζικη προειδοποίηση- «Έλουσε» με βενζίνη την είσοδο επιχείρησης στο κέντρο του Βόλου

βενζινη

Μαφιόζικη προειδοποίηση- «Έλουσε» με βενζίνη την είσοδο επιχείρησης στο κέντρο του Βόλου

Η σύζυγος του κατηγορούμενου καταδικάστηκε σε φυλάκιση γιατί εξαπάτησε γνωστό γιατρό του Βόλου και ο…