Η ρητορική του μίσους από τις «διαδικτυακές ύαινες»

Oι δικτυωμένοι βρυκόλακες, που σκυλεύουν νεκρούς  ανθρώπους περνάνε μηνύματα μίσους-εθνικισμού, κρυμμένοι πίσω από ένα πληκτρολόγιο. 

tsoyles

Από τη στιγμή που το διαδίκτυο είναι μέρος της καθημερινότητας μας πολλοί είναι οι χρήστες που κατά καιρούς εκμεταλλεύονται τον ελεύθερο αέρα που δίνουν τα social media, για να περάσουν τις ακραίες και ρατσιστικές απόψεις τους, σπεύδοντας τις περισσότερες φορές να «στήσουν διαδικτυακό πανηγύρι» γράφοντας λέξεις και εκφράσεις που θα έκαναν ακόμα και τον Χίτλερ να κοκκινίσει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνάνε  αρκετές ώρες ανταλλάσσοντας απόψεις στο facebook ή στο twitter και δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν γίνει μάρτυρες κάποιας έντονης διαφωνίας, μιας ακραίας επίθεσης που να πυροδότησε τα social και να έγινε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης με άλλους χρήστες. Η πρόσφατη δολοφονία της 21χρονης στην Ρόδο, ήταν το κερασάκι στην τούρτα, στα όσα ακολούθησαν και γράφτηκαν στο διαδίκτυο, προσβάλλοντας την μνήμη της. 

Και δεν είναι μόνο η η Ελένη Τοπαλούδη που στηλιτεύτηκε από ορισμένες διαδικτυακές ύαινες, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει ένα επιπλέον όπλο: το πληκτρολόγιο του κομπιούτερ. Από τον Γιακουμάκη μέχρι τον Ζακ και από εκεί μέχρι τα ραντεβού οπαδών θανάτου και  εθνικιστικά συλλαλητήρια. Ένα Σφαγείο φτιαγμένο από ρατσισμό, σεξισμό, αμορφωσιά, καφρίλα. 

Η ρητορική του μίσους διαβρώνει ραγδαία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβάλλοντας τα κριτήριά της, σ’ έναν απέραντο ψηφιακό χώρο και δολοφονώντας, όποιον τολμήσει να βρεθεί απέναντι της. Τις περισσότερες  τα αποτελέσματα είναι σε όλους γνωστά. 
 

Ως ρητορική μίσους στο διαδίκτυο ορίζεται η επίθεση εναντίον κάποιου με βάση το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την εθνική καταγωγή ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του. 

Πως μπορεί όμως να ελεγχθεί αυτή η κατάσταση που τείνει να γίνει μάστιγα; Σύμφωνα με σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία  της Focus Bari, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας), είναι ιδιαίτερα αυξημένη η επισκεψιμότητα στα social media, στις  ηλικίες 13-17 χρονών, ενώ είναι μεγάλο το ποσοστό  στις ηλικίες 18-24, που αναπαραγάγουν και συμμετέχουν σε τέτοιου είδους συζητήσεις και σχόλια.  

Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει προσπάθεια να περιορίσουν τέτοιου είδους περιεχόμενα, ενώ  ήρθε σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις τεχνολογίας ώστε οι τελευταίες να εξετάζουν τις καταγγελίες χρηστών σε λιγότερες από 24 ώρες προκειμένου να «κατεβάζουν» υβριστικά, σεξιστικά, εθνικιστικά σχόλια, πριν αυτά αποβούν μοιραία. 

Αυτή η εξέλιξη όμως, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων περί απειλής της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου. Όπως μα εξηγεί ο κ. Βασίλης Παπακώστας, Αστυνομικός υποδιευθυντής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, «είναι δύσκολο για την υπηρεσία να παρέμβει και από μόνη της να κατεβάσει αυτά τα post». 

Όπως εξηγεί στο koutipandoras, o κ.Παπακώστας: «Είναι δεδομένο ότι η ελευθερία του λόγου είναι ένα δικαίωμα που  ο άνθρωπος πάλεψε πολύ μέσα στον χρόνο προκειμένου να τα αποκτήσει. Η περισσότερη παρέμβαση σημαίνει και λιγότερη ελευθερία για τους χρήστες. Είναι δουλειά των  χρηστών να απομονώσουν τέτοια φαινόμενα. Από την άλλη οι ίδιες οι εταιρείες έχουν τον τρόπο να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα με τους αλγόριθμους που έχουν στα λογισμικά τους. Όμως συχνά -πυκνά οι ίδιες αφήνουν να εξελιχθεί ένα post  από οχετό ρατσισμού, με σκοπό να μην χάσουν χρήστες. Στο τέλος γίνεται το κακό… οι εταιρείες αποσύρουν το περιεχόμενο και εμείς με δεμένα χέρια να μην μπορούμε να  προλάβουμε το μοιραίο

Βέβαια επαγρυπνούμε, έχουμε προλάβει περιστατικά-με την βοήθεια χρηστών που έχουν καταγγείλει γεγονότα-αλλά και πάλι προσπαθούμε διακριτικά να μην παρέμβουμε για να μην οδηγηθούμε να λένε ότι κάνουμε λογοκρισία. Αν και στην περίπτωση της 21χρονης προλάβαμε να γίνει ταυτοποίηση σε χρήστες που δημοσίευσαν σχόλια, πριν τα κατεβάσουν από το διαδίκτυο οι εταιρείες  και να τα στείλουμε στον Εισαγγελέα.»

Πάντως από νομικής άποψης η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει ασφαλείς προβλέψεις για τιμωρία χρηστών του διαδικτύου που προωθούν ρητορική μίσους, ασχέτως αν σπανίζει η τιμωρία χρηστών για τέτοιου είδους παράπτωμα.

Την ίδια άποψη με τον υποδιευθυντής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, έχει και ο Βασίλης Κώτσιας, ιδιοκτήτης της εταιρίας E-Base.gr, που δραστηριοποιείτε στο χώρο των διαδικτυακών υπηρεσιών. «Περισσότερη παρέμβαση σημαίνει και λιγότερη ελευθερία. Όταν υπάρχουν παρεμβάσεις, αυτά που χάνονται είναι περισσότερα από αυτά που κερδίζονται. Την λύση την έχουν οι εταιρείες με τους αλγόριθμους που έχουν για να σταματήσουν άμεσα και γρήγορα τέτοια κρούσματα. Όμως και οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να προβούν σε καταγγελία και τότε να παρέμβουν οι αρμόδιες αστυνομικές-εισαγγελικές αρχές». 

Αυτή, ωστόσο, είναι η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη εκείνη των ΜΜΕ που ενώ έχουν την δυνατότητα  να μπαίνουν σε κάθε σπίτι….και να  διαμορφώνουν απόψεις, εκείνα απλά δίνουν όχι μόνο βήμα σε εκείνους τους κήρυκες πολιτικού, εθνικού, θρησκευτικού η φυλετικού μίσους,  αλλά στήνουν και show προς τέρψιν της τηλεθέασης με κριτές-διαδικτυολόγους να κρίνουν. 

Όταν τα ενημερωτικά site απλώνουν την πραμάτεια τους στα social media και δεν σέβονται τίποτα, τότε μην απορούμε που οι διαδικτυακοί βρυκόλακες θέλουν να σκοτώσουν, να απειλήσουν, να βιάσουν  ό,τι πετάει κι ότι κολυμπάει με την απειλή ξεσκίσματος! 

Όταν νομίζουν ότι μπορούν να “καταναλώσουν” όποιον θέλουν γιατί έχουν ξεχάσει ότι είναι άνθρωπος και όχι κρέας! Πίσω από κάθε ύαινα υπάρχει ένας ηθικός αυτουργός!

Το μόνο βέβαιο είναι πως τα social media θα συνεχίσουν να αποτελούν ορμητήριο για τους εξτρεμιστές του μίσους κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους. Το θέμα όμως είναι να γίνει και το μοναδικό καταφύγιο εκείνων που θα βάλουν ένα τέλος  σε αυτό το γαϊτανάκι της φρίκης. Έχει σημασία να σταθεί κανείς απέναντι τους και να τους κατονομάσει.

Γιατί η είδηση για το 3χρονο κοριτσάκι που το έσκασε από το σπίτι στην Κρήτη κρύβει μια σκληρή αλήθεια

Κρητη 3χρονο

Γιατί η είδηση για το 3χρονο κοριτσάκι που το έσκασε από το σπίτι στην Κρήτη κρύβει μια σκληρή αλήθεια

Το περιστατικό με το παιδάκι στην Κρήτη φέρνει ξανά στο φως μια πολύ σημαντική παθογένεια…

Σπύρος Μπιμπίλας: Απάντησε στον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και στο «οι ηθοποιοί δεν πρέπει να μπαίνουν στην πολιτική»

MixCollage 16 Jul 2024 03 42 PM 2235

Σπύρος Μπιμπίλας: Απάντησε στον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και στο «οι ηθοποιοί δεν πρέπει να μπαίνουν στην πολιτική»

Μάλιστα ο Σπύρος Μπιμπίλας εξήγησε και τι άλλαξε τον τελευταίο καιρό για τους ηθοποιούς, μετά…

Σπίρτζης σε Κουτροκόη: «Θα χάσετε τη δουλειά σας με αυτό το κόστος» – «Τα δικά σας οικονομικά να κοιτάτε» (video)

InCollage 20240716 145105784

Σπίρτζης σε Κουτροκόη: «Θα χάσετε τη δουλειά σας με αυτό το κόστος» – «Τα δικά σας οικονομικά να κοιτάτε» (video)

Ο Χρήστος Σπίρτζης έκανε κάποιες «παρατηρήσεις» στην Ντόρα Κουτροκόη και εκείνη έδωσε τη δική της…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πότε αγωνίζονται οι Έλληνες αθλητές – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

6198689

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πότε αγωνίζονται οι Έλληνες αθλητές – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Οι Ολυμπιακοί αγώνες πλησιάζουν και οι Έλληνες αθλητές είναι έτοιμοι για την προσπάθεια τους στα…

Ανακαλύφθηκε σπήλαιο στη Σελήνη – Γιατί πιστεύουν πως θα μπορούσε να φιλοξενήσει ανθρώπους

448936033 1726600991079845 5375035058925651852 n

Ανακαλύφθηκε σπήλαιο στη Σελήνη – Γιατί πιστεύουν πως θα μπορούσε να φιλοξενήσει ανθρώπους

Δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η λάβα έρεε στη Σελήνη, δημιουργώντας μια…