Newsroom

Newsroom

Ανεπαρκείς ή "εκ πεποιθήσεως" Μοιραίοι;

Της Λουκίας Χουλιάρα 

nosokomeio larisas

Της Λουκίας Χουλιάρα 

Οι επιθεωρητές του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. διενεργούν συστηματικούς ελέγχους και έρευνες σε όλες τις υπηρεσίες και στους φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας καθώς και των ασφαλιστικών φορέων. Ο αριθμός των καταγγελιών, οι οποίες- εν τέλει- καταλήγουν στη διενέργεια ελέγχων, είναι μεγάλος.

Μια τέτοια αντιπροσωπευτική περίπτωση, η οποία κατόπιν μια οδύσσειας, έφθασε στα χέρια των επιθεωρητών, γεννά γιγαντιαία ερωτηματικά! Συγκεκριμένα, κατόπιν επωνύμων καταγγελιών για αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους του κ. Ι. Μπαχτσιβάνου, δόθηκε εντολή (572/15.5.2013), σε ομάδα επιθεωρητών για διενέργεια ελέγχου. Ο κ. Ι. Μπαχτσιβάνος έχει την ιδιότητα του νοσηλευτή χειρουργείου– εργαλειοδότη και φέρεται να εμπλέκεται σε διαδικασίες επιλογής εξωνοσοκομειακού υλικού στο ΠΓΝ Λάρισας. Ειδικότερα στην καταγγελία της Ένωσης Επαγγελματιών Ορθοπεδικών ειδών Λάρισας, αναφέρεται ότι ο εν λόγω υπάλληλος έχει συστήσει εμπορική εταιρεία ορθοπεδικών ειδών στο όνομα της αδελφής του, η οποία και προμηθεύει το Νοσοκομείο.

Το κλιμάκιο των επιθεωρητών, κατόπιν έρευνας, συνέταξε πορισματική έκθεση (Αρ.Πρωτ. ΕΜΠ/1650, 28/11/2013). Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι κόλαφος για τον Δημόσιο Υπάλληλο και τις διαδικασίες προμήθειας υλικού που ακολουθούνται! Αναφέρουν μεταξύ άλλων (επίσης επιβαρυντικών) ότι επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες και προτείνουν την πειθαρχική του δίωξη. Επιπρόσθετα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία χρέωσης και προμήθειας του «νάρθηκα γόνατος τεσσάρων σημείων…» κρίνεται ως μη νόμιμη και συνιστούν τη διερεύνηση (από την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών) τέλεσης τυχόν ποινικών αδικημάτων όλων των εμπλεκομένων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το πόρισμα αυτό, διαβιβάστηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και στην πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (Υπουργό, Υφυπουργούς και Γεν.Γραμματέα).

Παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει- σχεδόν 3 μήνες- από την υποβολή και διαβίβαση του πορίσματος, ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί και ουδεμία ενέργεια έχει δρομολογηθεί προκειμένου να εφαρμοστούν, όσα αυτό υποδεικνύει. Ο κ. Ι. Μπαχτσιβάνος παραμένει εργαζόμενος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Ο πρόσφατα διορισθείς- από τον Άδωνη Γεωργιάδη- Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Θανάσης Μητσιός, δεν του έχει ασκήσει ακόμη πειθαρχική δίωξη κατά τα ρητώς υποδεικνυόμενα από τους επιθεωρητές (σύμφωνα και με τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρ. 6 του Ν. 2920/01). Ο κύριος Μητσιός, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης και υποστηρικτής του Αντώνη Σαμαρά από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης και διετέλεσε πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών στο ΙΚΑ Λάρισας, μάλλον δεν συμμερίζεται την «αγωνία» του Πρωθυπουργού για μεταρρυθμίσεις, πάταξη της διαφθοράς και αναδιοργάνωση του τομέα υγείας! Αντίστοιχα φαινόμενα αδιαφορίας, κωλυσιεργίας ή ηθελημένης παραμέλησης, επιδεικνύουν και η Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας αλλά και το ίδιο το Υπουργείο….

Η συγκεκριμένη περίπτωση, προφανώς, αποτελεί σταγόνα στο ωκεανό των κυβερνητικών παραλείψεων, οι οποίες «σαμποτάρουν» την πολυδιαφημιζόμενη κάθαρση στο Δημόσιο. Εντούτοις, σε μια εποχή, που χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, τίθενται στο «εργασιοκτόνο» καθεστώς της διαθεσιμότητας, η μεροληπτική προστασία κάποιων εξ’ αυτών, σίγουρα συνιστά πρόκληση! Πλήγμα στην πολυπόθητη «αναγέννηση» της Υγείας επιφέρει επίσης η καταπάτηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Ενδιαφέρον θα είχε να υπολογισθεί η οικονομική αιμορραγία του Δημοσίου από τέτοιου είδους πρακτικές! Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι πανελληνίως, οι αντίστοιχες περιπτώσεις παραβάσεων αποτελούν κάτι το σύνηθες, ο κύριος Σαμαράς θα πρέπει να προσθέσει άλλο ένα Αντι-Success Story στο συλλογή του! Εκτός βέβαια αν η εν λόγω υπόθεση αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, κάτι το οποίο η παρελθούσα εμπειρία καθιστά πρακτικά αδύνατο!

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι:

Η αποτυχία της κυβέρνησης να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας, να εξαλείψει την κακοδιαχείριση και να εφαρμόσει το νόμο στις περιπτώσεις αποδεδειγμένα επιόρκων, βαρύνει το στρατηγικό της σχεδιασμό, το ανεπαρκές στελεχιακό της δυναμικό ή έχει άλλα- πιο χαμερπή- αίτια;

Δείτε ΕΔΩ το πόρισμα 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τεράστιος Χρήστου, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ ύπτιο! (video)

χρηστουwiner

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τεράστιος Χρήστου, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ ύπτιο! (video)

Μετά από μια φανταστική εμφάνισή του στον τελικό των 200μ. ύπτιο, ο Απόστολος Χρήστου πήρε…