Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Στους 170 οι νεκροί στην Κίνα, πάνω από 7.700 κρούσματα

Κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσο όρο 2,2 ανθρώπους, σύμφωνα με ερευνητές

ap coryrt

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονoϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κορονoϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV.

Κρούσματα μεταξύ Ιαπώνων που επαναπατρίστηκαν

Τρεις από τους 206 Ιάπωνες που επαναπατρίστηκαν με πτήση τσάρτερ από την Ουχάν χθες Τετάρτη έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό ο οποίος εμφανίστηκε σε αυτή την πόλη της κεντρικής Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας.

Τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων προστέθηκαν στα οκτώ κρούσματα που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα.

Δύο από τους τρεις ασθενείς δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα.

Δεν έχουν γίνει ακόμη ιατρικές εξετάσεις σε άλλους 210 Ιάπωνες οι οποίοι επαναπατρίστηκαν σήμερα το πρωί.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν την Τρίτη το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του νέου κορονοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ιαπωνία. Επρόκειτο για οδηγό που μετέφερε τουρίστες από την περιοχή της Ουχάν με αυτοκίνητο. Μια τουριστική οδηγός, που επέβαινε στο όχημα, επίσης μολύνθηκε.

Πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Γαλλία

Η Γαλλία επιβεβαίωσε ένα πέμπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως η ασθενής είναι η κόρη ενός 80χρονου άνδρα που ήδη νοσηλεύεται με τη νόσο.

«Πλέον έχουμε πέντε κρούσματα, εκ των οποίων δύο βρίσκονται υπό παρακολούθηση», τόνισε η υπουργός Ανιέ Μπιζίν.

Η υπουργός γνωστοποίησε επίσης πως η πρώτη πτήση που θα μεταφέρει πίσω στη χώρα Γάλλους υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, θα αναχωρήσει από την Γαλλία για την Κίνα αργότερα σήμερα, ενώ μια δεύτερη πτήση θα πραγματοποιηθεί αύριο ή την Παρασκευή.

Η Γαλλία επιβεβαίωσε τα πρώτα τρία κρούσμα του κοροναϊού την περασμένη Παρασκευή και ένα τέταρτο χθες Τρίτη.

Στις 5,2 μέρες η περίοδος επώασης

Η περίοδος επώασης του νέου κορονοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγαλούπολη Ουχάν της κεντρικής Κίνας είναι της τάξης των 5,2 ημερών κατά μέσον όρο, ωστόσο ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή, σημειώνουν Κινέζοι ερευνητές που εκπόνησαν μια από τις πιο εκτεταμένες μελέτες για την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι ακόμη προκαταρκτική και «ανακριβής» και παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις δικαιολογεί «μια περίοδο παρακολούθησης ή καραντίνας διάρκειας 14 ημερών για τα πρόσωπα που έχουν εκτεθεί», κατά τη μελέτη, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ιατρικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine (NEJM).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) αναφέρθηκε σε δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα σε ένα φάσμα 2 ως 10 ημερών για την εμφάνιση συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ως και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια).

Η εκτίμηση των κινέζων επιστημόνων για την περίοδο επώασης του 2019-nCoV βασίζεται στην παρατήρηση 10 ασθενών. Πάντως, οι δώδεκα ερευνητές μελέτησαν τα 425 πρώτα κρούσματα για να εξακριβώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της επιδημίας.

Αφότου ξέσπασε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας διπλασιάζεται ανά 7,4 ημέρες, υποδεικνύουν τα δεδομένα τους,  όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπολογίζουν επίσης ότι κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσον όρο 2,2 ανθρώπους· το μέγεθος αυτό αποκαλείται ρυθμός αναπαραγωγής, ή R0. Δεν αποτελεί καθεαυτού πρόβλεψη για το εύρος μιας επιδημίας, πάντως είναι χρήσιμη παράμετρος. Εν προκειμένω, είναι συγκριτικά χαμηλό, πιο κοντά στην απλή χειμωνιάτικη γρίπη (≈1,3) από ό,τι για παράδειγμα στην εξαιρετικά μολυσματική ιλαρά (≈12+), και συγκρίσιμο με τον κορονοϊό που προκάλεσε την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, ή ΣΟΑΣ, από το 2002 (≈3).

Οι κινέζοι επιστήμονες επισημαίνουν στην ανάλυσή τους ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο «άρχισε μεταξύ στενών επαφών στα μέσα Δεκεμβρίου 2019».

Δύο άλλες αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη κάνουν λόγο για περίοδο επώασης μόλις μερικών ημερών: 5,8 ημερών με βάση την παρατήρηση των δεδομένων 34 ασθενών από ερευνητές στην Ολλανδία· και τριών επιπλέον ημερών στην περίπτωση ενός 27χρονου Βιετναμέζου που μολύνθηκε από τον πατέρα του, που είχε επιστρέψει από την Ουχάν, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύεται επίσης στο NEJM.

Στη μελέτη που έγινε στην Κίνα, οι μισοί από τους 425 ασθενείς ήταν από 60 ετών και πάνω, ενώ κανένας δεν ήταν κάτω από 15 ετών.

Κλείνουν προσωρινά όλα τα ΙΚΕΑ στην Κίνα

Η σουηδική εταιρεία επίπλων και οικιακών ειδών IKEA ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των υποκαταστημάτων της στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός.

Η απόφαση να κλείσουν και τα τριάντα υποκαταστήματα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής πώλησης επίπλων, οικιακών ειδών και ηλεκτρικών συσκευών στον κόσμο ανακοινώθηκε πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την αρχική κίνησή της να αναστείλει τη λειτουργία των μισών και να συντομεύσει το ωράριο λειτουργίας τους.

Αναβάλλονται ποδοσφαιρικοί αγώνες

Όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αναβάλλονται εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Η έναρξη της σεζόν 2020 αναβάλλεται «για όλους τους τύπους» διοργανώσεων, σε «όλα τα επίπεδα», προκειμένου να προστατευθούν οι παίκτες και το φίλαθλο κοινό, εξήγησε η κινεζική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Η κινεζική Σούπερ Λίγκα (CSL, πρώτη κατηγορία) επρόκειτο να αρχίσει την 22η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Αποκάλυψη από αντιπρόεδρο της Βουλής: «Η Αθηνά Λινού χειροκροτούσε τον Γεωργιάδη από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ»

5898193

Αποκάλυψη από αντιπρόεδρο της Βουλής: «Η Αθηνά Λινού χειροκροτούσε τον Γεωργιάδη από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ»

«Φαίνεται όμως πως είναι εφτάψυχος – πάντα ξεφεύγει και βρίσκει απρόσμενους συμμάχους», ανέφερε για τον…

Η επιστολή της Καρυστιανού σε Μητσοτάκη και Αδειλίνη που προέβλεψε τι θα γίνει με τις υποκλοπές

Μαρία Καρυστιανού

Η επιστολή της Καρυστιανού σε Μητσοτάκη και Αδειλίνη που προέβλεψε τι θα γίνει με τις υποκλοπές

«Συνεχίζετε να υποδύεστε ότι ζούμε σε ένα Κράτος αξιοκρατίας και Δικαίου», έγραφε πριν από μια…

Παναγοπούλου: Η «αντικειμενική» περιγραφή της κόντρας Πολάκη και Άδωνι που προκάλεσε σχόλια (video)

παναγοπούλου

Παναγοπούλου: Η «αντικειμενική» περιγραφή της κόντρας Πολάκη και Άδωνι που προκάλεσε σχόλια (video)

Η Κατερίνα Παναγοπούλου παρουσίασε την «κόντρα» του Άδωνι Γεωργιάδη με τον Παύλο Πολάκη στη Βουλή…

Τίνα Αλεξανδρή: Το συγκινητικό αντίο της ΕΣΗΕΑ στη δημοσιογράφο του Mega – Αύριο η κηδεία

αλεξανδρη

Τίνα Αλεξανδρή: Το συγκινητικό αντίο της ΕΣΗΕΑ στη δημοσιογράφο του Mega – Αύριο η κηδεία

Η Τίνα Αλεξανδρή υπήρξε μια ευγενική, αφοσιωμένη και εργατική συνάδελφος, με υψηλό αίσθημα ευθύνης.