Newsroom

Newsroom

Aπροστάτευτοι οι νέοι στο διαδίκτυο

Έρευνα που παρουσιάζει πόσο απροστάτευτοι είναι ανήλικοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε στο πλάισιο του ποργράμματος Safer Internet και πήραν…

paidia

Έρευνα που παρουσιάζει πόσο απροστάτευτοι είναι ανήλικοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε στο πλάισιο του ποργράμματος Safer Internet και πήραν μέρος νέοι επτά Ευρωπαϊκών χωρών: Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ισλανδία, Ολλανδία και Ρουμανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνα το 63% των εφήβων παραδέχθηκαν πως επικοινωνούν με αγνώστους on – line, ενώ το 9,3% από αυτούς αναφέρουν ότι αυτό τους έβλαψε.
Το 45,7% από τους ερωτηθέντες συνάντησαν κάποιον που γνώρισαν στο διαδικτυακό κόσμο, το 58,8% είχαν πρόσβαση και είδαν πορνογραφικό υλικό και το 21,9%, ποσοστό κάθε άλλο παρά μικρό, έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό.
Όπως εξήγησαν η λέκτορας εφηβικής ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος “Αριάδνη”, Άρτεμις Τσίτσικα, η ψυχολόγος παιδοψυχιάτρος Μαρία Δάρα και ο γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Γιώργος Κορμάς, οι εθιστικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο και η έκθεση των παιδιών σε κακόβουλες συμπεριφορές αυξάνονται διαρκώς.
Όσο για τους λόγους αύξησης της συγκεκριμένης συμπεριφοράς των νέων, γίνεται αντιληπτό πως είναι πολλοί, καθώς το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό.
Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός πολλών γονιών για παράδειγμα, η ανεπάρκεια των φορέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στο ασφαλές και παραγωγικό διαδίκτυο, η κρίση στο θεσμό της οικογένειας, η οικονομική κρίση και η έλλειψη ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων, είναι άκρως σημαντικοί παράγοντες.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:
– Το 1,2% των εφήβων παρουσιάζουν συμπεριφορές εξάρτησης και το 12,7% οριακή διαδικτυακή συμπεριφορά (13.9% δυσλειτουργική διαδικτυακή χρήση)
– Τα μεγαλύτερα ποσοστά παρουσιάζονται σε Ρουμανία, Ελλάδα και Ισπανία ενώ τα μικρότερα σε Ισλανδία, Ολλανδία και Γερμανία, αν και πρέπει να επισημανθεί πως οι διαφορές μεταξύ των χωρών δεν είναι μεγάλες.
– Τα ποσοστά εξάρτησης εμφανίζονται μεγαλύτερα στα αγόρια, τις μεγαλύτερες ηλικίες και στους έφηβους των οποίων οι γονείς έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
– Τα στοιχεία δείχνουν πως καταγράφηκαν ακόμα και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες στην ομάδα των εξαρτημένων εφήβων, όπως χαμηλή κοινωνικότητα, διάσπαση προσοχής, καταθλιπτικό συναίσθημα και άλλα.
Επιπλέον:
– Το 63% των εφήβων επικοινωνούν με αγνώστους on – line.
– Το 9,3% από αυτούς αναφέρουν ότι αυτό τους έβλαψε (5,4% του συνολικού δείγματος).
– Το 45,7% από αυτούς συνάντησαν στο φυσικό κόσμο κάποιον που γνώρισαν μέσω διαδικτύου (28.4% του συνολικού δείγματος)
– Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου διαδικτυακής αποπλάνησης ήταν η Ρουμανία, η Γερμανία και η Πολωνία, ενώ η Ελλάδα είχε το μικρότερο ποσοστό
– Το 58.8% εκτέθηκαν σε πορνογραφικό υλικό (32,8% αναφέρει ότι ενοχλήθηκε από την έκθεση σε πορνογραφικό υλικό – 18,4% του δείγματος).
– Τα αγόρια παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά έκθεσης σε πορνογραφικό υλικό, ενώ οι διαφορές των χωρών δεν ήταν σημαντικές.
– Το 21.9% έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό (53.5% από αυτούς ανέφεραν ότι αυτό τους έβλαψε).
– Τα κορίτσια παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά έκθεσης σε διαδικτυακό εκφοβισμό, ενώ οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ήταν οι Ρουμανία και Ελλάδα και τα μικρότερα οι Ισλανδία και Ισπανία.
Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, ποσοστό 92%, δήλωσε ότι ανήκει σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, με το 39.4% να κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60,2% τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Το 25% των εφήβων που κάνουν χρήση κοινωνικών δικτύων περισσότερο από 2 ώρες ημερησίως, μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφορά εξάρτησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για χρήση κάτω των 2 ωρών είναι 8%.

Καζάνι που βράζει το Άγιο Όρος: «Ταμπουρώνονται» μοναχοί στη Μονή Εσφιγμένου για την επιχείρηση έξωσης που ετοιμάζει η ΕΛΑΣ

μονη

Καζάνι που βράζει το Άγιο Όρος: «Ταμπουρώνονται» μοναχοί στη Μονή Εσφιγμένου για την επιχείρηση έξωσης που ετοιμάζει η ΕΛΑΣ

Ένα έγγραφο του Αστυνομικού Σταθμού Καρυών που εστάλη την περασμένη Τρίτη προς την Ιερά Επιστασία…