Σπανίζουν οι γυναίκες στις επιτροπές που αποφασίζουν για τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Για «ενοχλητικά αποδεκτό πρότυπο παγκόσμιας διακυβέρνησης της υγείας» κάνουν λόγο ερευνητές

fs analysys

Οι άνδρες κυριαρχούν αριθμητικά στο 85% των επιτροπών ειδικών και επιστημόνων που λαμβάνουν αποφάσεις ή συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις σχετικά με την Covid-19 στις διάφορες χώρες του κόσμου (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη.

Οι γυναίκες πλειοψηφούν στο 11,5% των επιτροπών, ενώ αριθμητική ισότητα υπάρχει στο υπόλοιπο 3,5%. Επικεφαλής των επιτροπών είναι άνδρες στο 81% των περιπτώσεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Κιμ Βαν Ντάαλεν του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMJ Global Health”, ανέφεραν ότι πρόκειται για «ένα ενοχλητικά αποδεκτό πρότυπο παγκόσμιας διακυβέρνησης της υγείας», το οποίο υποσκάπτει αφανώς την αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης στην πανδημία και τελικά μπορεί να κοστίσει ζωές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμες διεθνείς και εθνικές επιστημονικές επιτροπές που παίζουν ρόλο-κλειδί στη διαχείριση του κορονοϊού SARS-CoV-2. Η μελέτη ανέλυσε 115 επιτροπές από 87 χώρες και αποκάλυψε ότι ανδροκρατούνται στη μεγάλη πλειονότητα τους (85%).

Οι επιτροπές ειδικών με απλώς συμβουλευτικό ρόλο έχουν σχετικά μεγαλύτερη αναλογία γυναικών, σε σχέση με τις επιτροπές που μπορούν να πάρουν αποφάσεις οι ίδιες. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 9% της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό, αλλά το 82,5% της αντίστοιχης ομάδας ειδικών του οργανισμού δημόσιας υγείας της χώρας.

Στην Ελλάδα, η επιτροπή ειδικών για τον κορονοϊό εμφανίζεται ως μικτή (συμβουλευτική αλλά και με δυνατότητες λήψης αποφάσεων), με το ποσοστό των γυναικών να φθάνει το 31%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όταν το ποσοστό των γυναικών σε ηγετικές θέσεις φθάνει ένα κρίσιμο όριο -έστω και ως αποτέλεσμα σκόπιμων ποσοστώσεων- αυτό ωφελεί τη διαχείριση μιας κρίσης δημόσιας υγείας, καθώς ευνοεί την ανάδειξη νέων απόψεων και τον πλουραλισμό. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι χώρες με γυναίκες στο «τιμόνι» εμφανίζουν ιδιαίτερα αποτελεσματική αντίδραση κατά της Covid-19, με αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θύματα από τη νόσο.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Συγγνώμη για τον «Μυστικό Δείπνο» σε καθολικούς και χριστιανούς (video)

olympics

Ολυμπιακοί Αγώνες: Συγγνώμη για τον «Μυστικό Δείπνο» σε καθολικούς και χριστιανούς (video)

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στο Παρίσι καθώς η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 δεν…

Μέση Ανατολή: Φόβοι για ανάφλεξη μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου – «Πέρασε την κόκκινη γραμμή η Χεζμπολάχ»

γκολαν10

Μέση Ανατολή: Φόβοι για ανάφλεξη μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου – «Πέρασε την κόκκινη γραμμή η Χεζμπολάχ»

«Φουντώνουν» εκ νέου οι ανησυχίες για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή μετά την πολύνεκρη…