Newsroom

Newsroom

Τέλος το θρίλερ στη Βουλή των ΗΠΑ: Εξελέγη πρόεδρος ο Κέβιν Μακάρθι, μετά από 15 επεισοδιακές ψηφοφορίες

Από τις «συμπληγάδες» πέρασε ο Μακάρθι για να αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, καθώς έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, η ομάδα των «τραμπιστών ανταρτών» βουλευτών που εμπόδιζε την εκλογή του 57χρονου από την Καλιφόρνια υποχώρησε τελικά.

usa 61

Ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη πριν από λίγο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, βάζοντας τέλος σε μια διαδικασία που σημαδεύτηκε μέχρι την τελευταία στιγμή από πολύ μεγάλες εντάσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, η ομάδα των “τραμπιστών ανταρτών” βουλευτών που εμπόδιζε την εκλογή του 57χρονου από την Καλιφόρνια υποχώρησε τελικά βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο που δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία 160 χρόνια και προμηνύει πολύ έντονες αντιπαραθέσεις στο Σώμα τα δύο επόμενα χρόνια.

Νωρίτερα, ο Μακάρθι απέτυχε να εκλεγεί για 14η φορά, λαμβάνοντας 216 ψήφους, καθώς μια μικρή ομάδα δεξιών σκληροπυρηνικών βουλευτών αρνήθηκε να τον ψηφίσει παρά την υπόσχεσή του για περικοπές δαπανών και άλλες παραχωρήσεις που είχαν κερδίσει πολλούς από τους συναδέλφους τους.

Η 14η ήττα του Μακάρθι πριν τη νίκη

Έξι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές τήρησαν αποχή ή ψήφισαν υπέρ άλλων υποψηφίων, παρότι, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Μακάρθι εμφανιζόταν σχεδόν βέβαιος ότι θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη στήριξη ορισμένων σκληροπυρηνικών “τραμπικών ανταρτών” της παράταξής του.

Ελπίζοντας ότι θα εξασφάλιζε αρκετές ψήφους ώστε να κερδίσει, είχε καλέσει για ένα διάλειμμα μερικών ωρών, με τους βουλευτές να επανέρχονται στις 10.00 μ.μ. της Παρασκευής (05:00 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας) για άλλον έναν γύρο ψηφοφορίας.

Η αποφασιστική στιγμή ήρθε όταν ο σκληροπυρηνικός βουλευτής Ματ Γκατζ αποφάσισε να μην δώσει την ψήφο του στον Μακάρθι. Μέλη της ηγεσίας του κόμματος είχαν προσπαθήσει επί αρκετά λεπτά να πείσουν τον Ρεπουμπλικάνο από τη Φλόριντα να αλλάξει γνώμη προτού παραδεχθούν την ήττα τους.

Το αποτέλεσμα αφήνει ακέφαλη τη Βουλή των Αντιπροσώπων έπειτα από μία εβδομάδα επαναλαμβανόμενων ψηφοφοριών που υπογράμμισαν τις διαιρέσεις των Ρεπουμπλικανών και ήγειραν ερωτήματα για την ικανότητά τους να κυβερνήσουν. Το Σώμα δεν έχει ξαναδεί ένα τέτοιο επίπεδο δυσλειτουργίας από το 1859.

 

 

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Κυκλωμα εκβιαστων

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν δύο από τους έξι κατηγορούμενους που απολογήθηκαν την Παρασκευή (19/7) για τη συμμετοχή…