Newsroom

Newsroom

Κ. Χρυσόγονος: "Η τρόικα υπηρετεί τιμωρητικές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες" (Video)

“Η τρόικα δεν υπηρετεί κανένα σχέδιο για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, άλλα έχει ως στόχο την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων…

“Η τρόικα δεν υπηρετεί κανένα σχέδιο για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, άλλα έχει ως στόχο την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών των κρατών δανειστών των κυβερνήσεων και να επικοινωνήσουν προς τα εκλογικά σώματα ότι εμείς τιμωρούμε τους άχρηστους Έλληνες, τα αμαρτωλά κράτη” δήλωσε ο Κ. Χρυσόγονος.

“Συνολικό παραλογισμό εκ μέρους της τρόικας” χαρακτήρισε την εμμονή σε ένα πλήρως αποτυχημένο πρόγραμμα, όπως το Μνημόνιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στον ΑΝΤ1, διευκρινίζοντας ότι “παραλογισμός είναι να ζητάει το κράτος λεφτά από ανθρώπους, που δεν μπορούν να πληρώσουν και άρα δεν έχουν φορολογική ενημερότητα. Πως είναι δυνατόν να περιμένεις ότι θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανάπτυξη;”

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαγραφής του χρέους υποστήριξε ότι “είναι δυσκολότερο να συμβεί, τώρα από το 2010, επειδή το χρέος είναι διακρατικό και διέπεται από το αγγλικό δίκαιο”. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται. Αν δεν συμφωνήσουν οι δανειστές με τη διαγραφή του χρέους, ενδεχομένως να χρειαστεί να “προχωρήσεις και σε μονομερείς ενέργειες που θα πονέσουν τους δανειστές, όπως για παράδειγμα, η αναστολή πληρωμών σε κάποια συγκεκριμένα κεφάλαια στα οποία τα αντίποινα θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά, απ’ ότι σε άλλα κεφάλαια του χρέους”. Εξήγησε εδώ ότι “το χρέος δεν είναι ένα πράγμα” φέρνοντας το παράδειγμα ότι ενώ στα “έντοκα γραμμάτια δεν μπορείς να κάνεις τίποτα (15 δισ.) και πρέπει να τα πληρώνεις στην ώρα τους, στο διακρατικό χρέος (180 δισ. περίπου) έχεις περισσότερα διαπραγματευτικά όπλα.