Newsroom

Newsroom

Ραγδαίες εξελίξεις – ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν από στιγμή σε στιγμή Σκουρλέτης, Φίλης και Βούτσης

Καταιγιστικές και αναπόδραστες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

5898723

Κάτι παραπάνω από έντονες είναι οι πληροφορίες που κυκλοφορούν σήμερα, πως τις επόμενες ώρες Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης και Νίκος Βούτσης θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη πολλά είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην συγκεκριμένη εξέλιξη ως «κλειδωμένο» σενάριο ενώ αυτό που απομένει να φανεί είναι αν τα δύο στελέχη θα «φτάσουν» ως τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως νωρίτερα παρέμβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, διαμηνύοντας ότι το κόμμα δεν θα κάνει πίσω, με στόχο να πάει μπροστά η κοινωνία.

“Χάσαμε 600.000 πολίτες στην κάλπη, και αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον ξανακερδίσουμε”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με κοινωνικό πρόσημο και ότι “είναι στάση ζωής το να παλεύουμε για τους εργαζομένους, των οποίων τα δικαιώματα εξαϋλώνονται και μετά έρχονται υπουργοί και λαϊκίζουν.

“Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Να μην μας υποτιμούν. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στο κόμμα, με λύσεις πολιτικές και με την ανάδειξη του έργου της ομάδας”, υπογράμμισε.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτήθηκαν από χθες καθώς αιχμηρό κείμενο κριτικής με τίτλο “Διέξοδος Αριστερά” συνυπέγραψαν πάνω από 1000 στελέχη και μέλη του κόμματος.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνιστά σημαντικό βήμα αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ από τα συγκεκριμένα στελέχη και μέλη.

Στις υπογραφές περιλαμβάνονται τα 9 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την Αριστερή Πτέρυγα/Ομπρέλα Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, άλλα σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νίκος Βούτσης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Παύλος Κλαυδιανός, Κώστας Αθανασίου, Μπάμπης Γεωργούλας, Αγγελική Σαπουνά, Νίκος Τσιγώνιας, Αση Κλαυδιανού, εκατοντάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του κόμματος.

Από την άλλη μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης συμφωνημένα από κοινού, σεβαστά από όλους, προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει ο Γιάννης Δραγασάκης, με επιστολή που απέστειλε χθες προς τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, τη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, τα στελέχη που έθεσαν υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, ενώ κοινοποιείται και προς τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη της ΚΕ.

«Κατά τη γνώμη μου αν αυτό το κλίμα δεν ανατραπεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσει όχι απλά κίνδυνο διάσπασης ή αποχώρησης κάποιων μελών αλλά κίνδυνο κατακερματισμού και απαξίωσής του ως κόμματος της Αριστεράς», σημειώνει στην επιστολή που απέστειλε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Σε σημερινή ανάρτηση του στο Facebook -όπου και δημοσιοποιεί ο ίδιος την επιστολή του- ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι χθες έστειλε την επιστολή η οποία «είχε θεσμικό χαρακτήρα, εξού και δεν τη δημοσίευσα στον Τύπο» και πως «εντέλει, το κείμενο διέρρευσε, χωρίς δική μου ευθύνη».

Αναφέρει ότι αυτό που κατέγραφε στην επιστολή «δεν ήταν άλλο από την αγωνία των χιλιάδων μελών και τη δική μου, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Που έχει μπει σε μια πορεία που, αντί να οδηγεί στην προοδευτική αλλαγή, εξ αντικείμενου ευνοεί τον κ. Μητσοτάκη και τη σημερινή κυβέρνηση».

Επισημαίνει ότι στις συνθήκες που επικρατούν κάνει μία πρόταση έξι σημείων, «μία ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο: να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεννόησης». Προκειμένου, όπως τονίζει, «να μπει ένας φραγμός στη συλλογική απαξίωση, να διαμορφωθεί μια αφετηρία ανάκαμψης και, όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, να είναι σε θέση ο χώρος μας να είναι και πάλι ο αριστερός πυλώνας της προοδευτικής διεξόδου για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».