Ραγδαίες εξελίξεις: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Σινουάρ θα εκδώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Τα εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών έρχονται μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ και σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ βάζει στο στόχαστρο τον ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών.

MixCollage 20 May 2024 02 37 PM 3455 1

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν στο CNN τη Δευτέρα (20/05).

Ο Χαν δήλωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Τα εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών έρχονται μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ και σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ βάζει στο στόχαστρο τον ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημειώνεται, ότι το ΔΠΔ εξέδωσε το 2023 ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με πλήγματα που αναφέρθηκαν στην Τζαμπάλια στα βόρεια, στη Νουσεϊράτ στο κέντρο και στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα στα νότια.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έθεσαν μάλιστα υπό καθεστώς πολιορκίας το νοσοκομείο al-Awda στη βόρεια Γάζα, εμποδίζοντας τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τις εγκαταστάσεις. Το νοσοκομείο, ένα από τα τελευταία που λειτουργούν στην περιοχή, έχει πλέον ξεμείνει από πόσιμο νερό.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι Ισραηλινοί στρατιώτες υποστήριξαν τους εκατοντάδες εποίκους που έβαλαν φωτιά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μια μάντρα στο χωριό Γιάτμα.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί σκοτώθηκε μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που επέβαινε. Αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε στο Reuters ότι το Τελ Αβίβ δεν εμπλέκεται στον θάνατο του Ραϊσί.

Μια ομάδα δικαστών θα εξετάσει τώρα την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης. Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, άρνηση παράδοσης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας και σκόπιμη στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση». Οι κατηγορίες εναντίον των Σινουάρ, Χανίγια και αλ-Μάσρι, περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση».

Σημειώνεται, ότι το ΔΠΔ εξέδωσε το 2023 ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδήσεις σήμερα:

«Μήπως πρέπει να πείτε συγγνώμη στον Τσίπρα;» – Η ερώτηση που έφερε σε αμηχανία τον Βασίλη Οικονόμου της ΝΔ (video)

70 γιατροί «αδειάζουν» τον Άδωνι για την περιβόητη φωτογραφία με τα ράντζα στο Γεννηματάς

Μάνεσης: Αποκάλυψε πως τον διέγραψαν από την ΕΣΗΕΑ – «Επειδή είπα το αυτονόητο» (video)

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

platanioti 7515e

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

«Δεν είναι ότι μόνο η Ελλάδα αδικήθηκε, αδικήθηκαν κι άλλες χώρες», τόνισε η Ευ. Πλατανιώτη

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

pexels kapish mak 586437 1361814

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

«Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε και να μην το κατάλαβαν εκείνη…