Newsroom

Newsroom

Ο Νότης Μαριάς δήλωσε δημόσια ότι θα στηρίξει το ΚΚΕ – «Εμφύλιος» στα social media (video)

Σάλο έχει προκαλέσει η στήριξη του Νότη Μαριά στο ΚΚΕ

Ν. Μαριάς Πάμε όλοι μαζί δυνατά και αγωνιστικά στηρίζοντας το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ 2 32 screenshot

Αντιδράσεις έφερε στα social media, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη κάλπη των ευρωεκλογών, ο πρώην ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ο οποίος δήλωσε ανοικτά και σε εκδήλωση ότι στηρίζει το ΚΚΕ την ερχόμενη Κυριακή.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως είναι λογικό, κάποιοι αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για κάποιο «άνοιγμα» του Κομμουνιστικού κόμματος, καθώς ο Νότης Μάριάς και οι απόψεις τους απέχουν ωκεανούς από τη γραμμή και τις… αξίες του ΚΚΕ.

Αμέσως ξέσπασε και ένας «πόλεμος» στα social media, με αρκετούς να κριτικάρουν τη συγκεκριμένη επιλογή του κόμματος να «διαφημίσει» τη στήριξη που του δίνει ο Μαριάς και άλλους να τονίζουν τις τεράστιες διαφορές που έχει ο πρώην ευρωβουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. με τον Περισσό.

 

Νότης Μαριάς – Η απάντηση που έδωσε στις κριτικές 

Ο ίδιος ο Νότης Μαριάς απ’ την πλευρά του, μέσω μακροσκελούς κειμένου που δημοσίευσε ο 902.gr, απάντησε κυρίως σε άρθρο που γράφτηκε για αυτόν τις τελευταίες ημέρες, αλλά μέσω όσων είπε θέλησε να δώσει και τις «γενικές» του απαντήσεις για όσα ακούστηκαν.

Πιο συγκεκριμένα αυτό αναφέρει: 

«Σε άρθρο στο ηλεκτρονικό ΠΡΙΝ με τίτλο «Ο Νότης Μαριάς και τα ανοίγματα του ΚΚΕ σε θολά νερά» που αναρτήθηκε στις 2/6/2024 και υπογράφεται από τον Ανδρέα Κυρίτση επιχειρείται με αναληθή και συκοφαντικά σχόλια να δημιουργηθούν δυσμενείς εντυπώσεις γύρω από το πρόσωπό μου προκειμένου εν συνεχεία αυτές να αξιοποιηθούν πολιτικά ενόψει των επικείμενων σε μόλις μια εβδομάδα ευρωεκλογών προκειμένου να βλάψουν πολιτικά το ΚΚΕ με το οποίο συμπορεύομαι και το οποίο δήλωσα ότι στηρίζω στις ευρωεκλογές.

Στο άρθρο του ο Ανδρέας Κυρίτσης πέραν των άλλων γράφει αναφερόμενος στο πρόσωπό μου:

«Το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στο παρελθόν του με τον Πάνο Καμμένο, τη διαδρομή του ως πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ή της στήριξης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της αστικής και ευρωμνημονιακής πολιτικής της,…»

Έτσι:

1) O αρθρογράφος όλως ψευδώς και εν γνώσει της αναλήθειας των ισχυρισμών του διατείνεται ότι δήθεν στήριξα τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την αστική και ευρωμνημονιακή πολιτική της, ενώ είναι γνωστό ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου 2015 είχα καταγγείλει την μνημονιακή συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου (Περιοδικό Επίκαιρα 26/2/2015 σελ.46-47) και έκτοτε όπως και το ΚΚΕ είχα καταγγείλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως μνημονιακή.

Η κριτική μου για το πρώτο πεντάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγινε με δεκάδες δελτία τύπου (www.notismarias.gr 24/3/2015), με παρεμβάσεις μου στα ΜΜΕ (stokokino 10/3/2015, skai tv 21/3/2015, kontra24tv 23/3/2015 και ιδίως skai tv 7/4/2015) και με άρθρα (πχ Ο Δρόμος της Αριστεράς 10/4/2015, σελ, 1,8-9, και 20/6/2015). Για τους ίδιους λόγους όπως και το ΚΚΕ έτσι και εγώ είχα καταγγείλει και το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου (skai tv 11/8/2015) και καθ΄ όλη τη διάρκεια της μνημονιακής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρέθηκα απέναντί της με αποκορύφωμα τη γνωστή με εκατοντάδες χιλιάδες προβολές ομιλία μου στην Ευρωβουλή κατά του Αλέξη Τσίπρα στις 12/9/2018.

Από τα παραπάνω λοιπόν προκύπτει ότι σε αντίθεση με το ΝΑΡ που το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν πατερίτσα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου εγώ από την πλευρά μου άμεσα, ήδη από την 20η Φλεβάρη, και χωρίς υπεκφυγές κατήγγειλα την μνημονιακή υποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

2) Επιπλέον είναι γνωστό ότι μετά την εκλογή μου ως ευρωβουλευτής με δήλωσή μου είχα αποσαφηνίσει ότι δεν είχα καμιά οργανωτική σχέση με τους ΑΝΕΛ αρνούμενος να συμμετάσχω στο Συνέδριό τους (www.enikos.gr 6/11/2014) ενώ στη συνέχεια και με αφορμή την ένταξη στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ του Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος είχε ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο δήλωσα στις αρχές Γενάρη 2015 ότι διακόπτω κάθε πολιτική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ (www.neakriti.gr 8/1/2015) μιας και οι ΑΝΕΛ με τον τρόπο αυτόν παραβίαζαν την από 12/4/2012 σχετική μας συμφωνία συνεργασίας στην οποία υπήρχε δέσμευση του Πάνου Καμμένου ότι δεν θα συνεργαστεί με κόμματα ή βουλευτές που είχαν ψηφίσει έστω και ένα μνημόνιο (www.inewsgr.com 12/4/2012).

Έτσι πέραν των άλλων δεν θα μπορούσαν να σπεκουλάρουν διάφοροι αξιοποιώντας το όνομά μου ενόψει των τότε εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Επιπροσθέτως ουδέποτε υπήρξα μέλος των ΑΝΕΛ αλλά αντίθετα συνεργάστηκα εκλογικά μαζί τους ως εκπρόσωπος του τότε Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες (www.inewsgr.com 12/4/2012).

Μάλιστα παρέδωσα στους ΑΝΕΛ τη βουλευτική έδρα που είχαμε κατακτήσει ως Αντιμνημονιακοί Πολίτες στο Ηράκλειο (μιας και η εκλογή μου ως βουλευτής Ηρακλείου έγινε έχοντας πλειοψηφίσει έναντι των τότε συνυποψηφίων μου μελών των ΑΝΕΛ που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ στο Ηράκλειο) προκειμένου να είμαι πάλι συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ ως υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Επιπλέον από αρχές Ιανουαρίου 2015 με έγγραφό μου στην Ευρωβουλή δήλωσα ότι πλέον συμμετέχω ως Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής. Επομένως καιρός να κοπεί πλέον το παραμυθάκι περί χαρακτηρισμού μου ως δήθεν ΑΝΕΛίτη, περί δήθεν παρελθόντος μου με τον Καμμένο κλπ, μιας και δεν έχω καμιά σχέση μαζί τους εδώ και μια δεκαετία.

3) Σε σχέση με τη δράση μου ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κατά το διάστημα 2012-2014, δηλαδή πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή χαρακτηριζόταν πάντοτε από τον συνεπή αγώνα μου κατά της τρόικας, των μνημονίων και των τοκογλύφων δανειστών, κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της μείωσης μισθών και συντάξεων, υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων κλπ όπως έκανε άλλωστε τότε και το ΚΚΕ. Να επισημάνω επίσης ότι ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κατέθεσα στις 25/9/2013 ως μάρτυρας κατά της Χρυσής Αυγής ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη (www.iefimerida.gr 25/9/2013) στο πλαίσιο της σχετικής του προκαταρκτικής έρευνας που αφορούσε την υπόθεση των 32 δικογραφιών κατά της ΧΑ, δικαστική έρευνα η οποία τελικά οδήγησε και στην παραπομπή της ΧΑ σε δίκη ως εγκληματικής οργάνωσης.

Για το θέμα αυτό άλλωστε ως μάρτυρες είχαν καταθέσει κατά της Χρυσής Αυγής ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ και οι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον ήμουν ένας εκ των δύο βουλευτών των ΑΝΕΛ που υπερψηφίσαμε το νόμο για την διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής (www.newsbeast.gr 18/12/2013) όπως άλλωστε έπραξαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ σε αντίθεση με ορισμένους βουλευτές του τότε ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος με συκοφαντεί και μου αποδίδει δήθεν ξενοφοβικές θέσεις στο μεταναστευτικό τη στιγμή που ως ευρωβουλευτής ήμουν αυτός ο οποίος πρώτος εισηγήθηκα από το Μάρτιο του 2015 την κατανομή των μεταναστών εντός ΕΕ με βάση το σύστημα μετεγκατάστασης και με κριτήρια τον πληθυσμό, την έκταση και το ΑΕΠ κάθε χώρας (Γραπτή Ερώτησή μου σε Αβραμόπουλο 15/4/2015,

Ομιλία μου στην Ολομέλεια Ευρωβουλής 29/4/2015), ήμουν αυτός που όπως και το ΚΚΕ πολέμησα το περίφημο Δουβλίνο 3 που μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, ήμουν αυτός που πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από το Σένγκεν (freeSunday.gr 19/12/2015) και τέλος ήμουν αυτός που πρότεινε από το 2022 (www.notismarias.gr 8/3/2022) και συνεχίζει να προτείνει ως λύση του μεταναστευτικού-προσφυγικού το «Ουκρανικό μοντέλο» το οποίο καταργώντας τα hot-spot επιτρέπει στους πρόσφυγες να εισέρχονται στην ΕΕ και να εγκαθίστανται με δικαιώματα εργασίας, περίθαλψης κλπ. σε όποια χώρα της ΕΕ επιθυμούν. Τέλος είναι γνωστό ότι έχω καταγγείλει επίσης και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Αν τώρα οι θέσεις αυτές είναι αντιδραστικές και ξενοφοβικές τότε είτε οι λέξεις έχουν χάσει πλέον το πραγματικό τους νόημα είτε απλά αξιοποιούνται για να βάλλουν ταμπέλες και να σπιλώσουν συνειδήσεις.

Επιπλέον ο αρθρογράφος με κατηγορεί για δήθεν εθνικιστικές θέσεις σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών, την Τουρκία και την Αλβανία.

Είναι άραγε εθνικιστικές θέσεις η καμπάνια που πρώτος ξεκίνησα από τον Νοέμβριο του 2015 αποκαλύπτοντας τα σχέδια των ΗΠΑ για περαιτέρω νατοϊκή άλωση των δυτικών Βαλκανίων προκειμένου το αμερικανικό NLG να εκτοπίσει το ρωσικό φυσικό αέριο; (βλ. αναλυτικά σχετική επιβεβαίωση και στην εκπομπή Kontra 24 στις 18/10/2017). Σχέδια των ΗΠΑ τα οποία υπηρετούσε και συνεχίζει να υπηρετεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι εθνικιστική θέση άραγε ο συνεπής μου αγώνας στην ευρωβουλή κατά του τουρκικού επεκτατισμού, ενάντια στο casus belli, στις τουρκικές απαιτήσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών κλπ;

Τέλος πόσο εθνικιστικές θέσεις είναι οι παρεμβάσεις μου στην ευρωβουλή από το 2016 για τη διασφάλιση των περιουσιών των Ελλήνων στη Χιμάρα που είχε βάλει στο μάτι ο Ράμα;

Και κάτι τελευταίο.

Πράγματι το Κίνημά μας «Ελλάδα- ο Άλλος Δρόμος» είχε αποφασίσει στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε είχε αρχίσει σχετικές οργανωτικές προετοιμασίες και είχε έρθει μάλιστα σε επαφή και με άλλους όμορους χώρους για διερεύνηση ενδεχόμενης εκλογικής συνεργασίας.

Πλην όμως η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές στις αρχές του 2024, η επιβολή δυσβάστακτων οικονομικών όρων (παράβολο 20.000 ευρώ κλπ) και η αποτυχία των σχετικών συζητήσεων περί ενδεχομένων εκλογικών συνεργασιών κατέστησαν ανέφικτη την κάθοδο του Κινήματος Ελλάδα – ο Άλλος Δρόμος στις ευρωεκλογές.

Μετά από όλα αυτά τα μέλη και στελέχη του Κινήματος Ελλάδα- ο Άλλος Δρόμος είχαν πλέον το αναφαίρετο δικαίωμα να προχωρήσουν ατομικά στις δικές τους αυστηρά προσωπικές επιλογές σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό και εγώ ως Νότης Μαριάς προσωπικά και όχι ως πρόεδρος του Κινήματος Ελλάδα – ο Άλλος Δρόμος αποφάσισα στις ευρωεκλογές του Ιούνη να στηρίξω το ΚΚΕ.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε υπογράφω τη δήλωση στήριξης στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές με την επιστημονική μου ιδιότητα ως Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και ως πρώην Ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και βουλευτής Ηρακλείου, χωρίς καμιά αναφορά στο Κίνημα Ελλάδα – ο Άλλος Δρόμος το οποίο κατά τα άνω δεν έχει καμία σχέση εν προκειμένω.

Αυτά τα ολίγα γιατί το ψέμα ως γνωστόν έχει κοντά πόδια.

*Ο Νότης Μαριάς είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, πρώην βουλευτής Ηρακλείου.»

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: «Ξεπέταξε» χωρίς δεύτερη σκέψη πολίτη στην Κρήτη όταν του είπε για τον Παπανδρέου (video)

Τραγωδία στο Ίλιον: Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε πεζό

Ισπανία: Νεοναζί επιτέθηκε σε κωμικό επί σκηνής επειδή έκανε πλάκα με τον 3 μηνών γιο του (video)

Πύργος Ηλείας: Απευθείας ανάθεση 30.000 ευρώ σε εν ενεργεία δημοτικό σύμβουλο (Έγγραφο)

Σκάνδαλο στην Καρδίτσα: Έδωσαν επιδόματα σε πάνω από 2.000 άτομα και είπαν πως έχασαν τα δικαιολογητικά στον «Ιανό»

χρήματα Ιανος

Σκάνδαλο στην Καρδίτσα: Έδωσαν επιδόματα σε πάνω από 2.000 άτομα και είπαν πως έχασαν τα δικαιολογητικά στον «Ιανό»

Το ελληνικό δημόσιο συνολικά ζημιώθηκε με 3.6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνελήφθησαν τρεις υπάλληλοι