Newsroom

Newsroom

Ο καύσωνας πνίγει τη χώρα-Ρεκόρ η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο

Κλειστά σχολεία

καύσωνας111

Επικίνδυνα αποπνικτική αναμένεται να είναι η ατμόσφαιρα μέχρι και την Παρασκευή (14/6), με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για «ρεκόρ» υψηλότερων για την εποχή θερμοκρασιών, με τον υδράργυρο σύμφωνα με εκτιμήσεις τους να εκτοξεύεται μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση τόσο για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, όσο και για την προστασία εργαζομένων και μαθητών, κλείνοντας σχολεία, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα στο Δημόσιο και δίνοντας οδηγίες προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Σύμφωνα τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, ενδέχεται να καταγραφεί το πιο θερμό δεύτερο δεκαήμερο Ιουνίου που έχει καταγραφεί από το 2006, όπου υπάρχουν δεδομένα.

Ειδικότερα, η αντίστοιχη περίοδος που έχει καταγραφεί ως η πιο θερμή ήταν το διήμερο 18-20 Ιουνίου του 2016. Τότε ο υδράργυρος είχε φτάσει στους 43,4 και 43,2 βαθμούς Κελσίου σε Σπάρτι και στο Πετροκεφάλι Φαιστού.

Την Τρίτη (11/6), όπου δεν έχει καν κορυφωθεί ακόμη το φαινόμενο, σημειώθηκαν 41,2 βαθμοί Κελσίου τόσο στην Σπάρτη, όσο και στα Ψαχνά Ευβοίας και το Λευκοχώρι Φθιώτιδας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Λαγουβάρδος διερωτάται: «Θα σπάσει το διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης (12-13/06/2024) το ρεκόρ θερμοκρασίας δεύτερου δεκαημέρου Ιουνίου;».

Κολυδάς: Επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιών οι ξηρές αέριες μάζες

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, ενδεικτικό του τι ακολουθεί τις επόμενες ημέρες είναι το γεγονός ότι «την ώρα που είχαμε 40 και 41 βαθμούς Κελσίου, η σχετική υγρασία τόσο στην Ελευσίνα, τη Φιλαδέλφεια και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος βρισκόταν μόλις στο 10 %».

«Αυτό πρακτικά σημαίνει αφενός ότι ο δείκτης δυσφορίας δεν ήταν τόσο μεγάλος, αφετέρου όμως, οι ξηρές αέριες μάζες ήταν πολύ επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών».

Μαρουσάκης: Δύσκολη η κατάσταση στα αστικά κέντρα τη νύχτα

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, προειδοποίησε πως αρκετές περιοχές της χώρας θα βρεθούν σε «κλοιό» καύσωνα τις επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να προσεγγίζει και τους 43 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

«Δυσκολότερη η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η θερμοκρασία θα βρίσκεται κοντά στους 30° βαθμούς ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «από την Παρασκευή θα ενισχυθούν οι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι εκτοπίζοντας αυτή την πολύ θερμή αέρια μάζα προς τα ανατολικά και νότια ενώ επικίνδυνες καταιγίδες είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν προς τα κεντρικά και βόρεια».

Τσατραφύλλιας: Μεγαλύτερο το «σοκ» του οργανισμού τώρα – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν»

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας τονίζει πως τα επεισόδια καύσωνα που καταγράφονται νωρίς το καλοκαίρι «σοκάρουν» τον ανθρώπινο οργανισμό περισσότερο από τους καύσωνες του Αυγούστου.

Αυτό, όπως εξηγεί, συμβαίνει γιατί τα επεισόδια αυτά βρίσκουν τον οργανισμό «απροετοίμαστο να δεχτεί την θερμική καταπόνηση και να προσαρμοστεί σε αυτή, όπως έχουν καταδείξει διεθνείς μελέτες».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι υψηλότερες θερμοκρασίες την Τετάρτη (12/6) αναμένονται στις εξής περιοχές:

  • Η Φθιώτιδα στους 43 βαθμούς Κελσίου
  • Η Θεσσαλία στους 42 βαθμούς Κελσίου
  • Η Βοιωτία στους 41 βαθμούς Κελσίου
  • Η Κρήτη στους 41 βαθμούς Κελσίου
  • Η Αττική στους 40 βαθμούς Κελσίου
  • Η Εύβοια στους 40 βαθμούς Κελσίου
  • Η Αργολίδα στους 40 βαθμούς Κελσίου

Την Πέμπτη (13/6) οι περιοχές που θα ψηθούν είναι:

  • Τα Δωδεκάνησα στους 41 βαθμούς Κελσίου
  • Η Κρήτη στους 41 βαθμούς Κελσίου
  • Η Βοιωτία στους 40 βαθμούς Κελσίου
  • Η Αττική στους 40 βαθμούς Κελσίου
  • Η Αργολίδα στους 40 βαθμούς Κελσίου
  • Η Εύβοια στους 40 βαθμούς Κελσίου
  • Η Λακώνια στους 40 βαθμούς Κελσίου

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού

Κλείνουν τα σχολεία σε πολλές περιοχές – Κανονικά οι Πανελλήνιες και οι ενδοσχολικές

Σε πολλές περιοχές της χώρας με απόφαση των δημαρχών κλείνουν νηπιαγωγεία και δημοτικά για να προστατευτούν οι μαθητές.

Οι Πανελλαδικές και ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές του γυμνασίου και της α + β λυκείου θα διεξαχθούν κανονικά, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας ζητά να χρησιμοποιηθούν αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά και ανεμιστήρες δαπέδου, καθώς και να υπάρχει διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων κλειστά θα παραμείνουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά την Τετάρτη και την Πέμπτη λόγω καύσωνα.

Σε νέα του ανακοίνωση ο Δήμος Αθηναίων ενημερώνει ότι αναστέλλεται η λειτουργία και σε όλους τους Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς.

«Επανεκτιμώντας την κατάσταση και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να καταγραφούν αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα, όλοι οι Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί (Δημοτικοί και Ιδιωτικοί) που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων, δεν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 12/6 και την Πέμπτη 13/6».

Μεταξύ των Δήμων της Αττικής, στους οποίους κλείνουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά την Τετάρτη και την Πέμπτη είναι : ο Δήμος Βριλησσίων,ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού, ο Δήμο Αχαρνών και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου.

Κλειστά θα είναι και στην Πάτρα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την Τετάρτη και την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, όπως επίσης και στον Δήμο Λαρισαίων.

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Τηλεργασία προβλέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ενώ από το υπουργείο Εργασίας δόθηκαν συστάσεις προς όλους τους εργοδότες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα Τρίτη, απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της διάταξης επιβάλλεται στην επιχείρηση, από την Επιθεώρηση Εργασίας, χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων

Στη λήψη έκτακτων μέτρων προχωρά και ο Δήμος Αθηναίων. Σε όσους παραστεί ανάγκη μπορούν να επικοινωνήσουν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595 ή με τη «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων στο 210 3638049, καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τις 7.30 το απόγευμα, για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες.

Για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, οι επτά Λέσχες Φιλίας του Δήμου θα λειτουργούν 9 π.μ. – 9 μ.μ., ως κλιματιζόμενοι χώροι.

Δράση για την πρόληψη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την προστασία από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, έκανε ο ελληνικός ερυθρός σταυρός στην Πλατεία Συντάγματος, με διανομή εμφιαλωμένων παγωμένων νερών στους πολίτες.

Θρήνος στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο: Πέθανε στον ύπνο του ο Τζακόμπι Τζόουνς – Άγνωστα τα αίτια (Video)

AP22337641479608

Θρήνος στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο: Πέθανε στον ύπνο του ο Τζακόμπι Τζόουνς – Άγνωστα τα αίτια (Video)

Ο θάνατος του παραμένει μυστήριο, καθώς σχεδόν δύο ημέρες μετά, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τα…

Κάρυστος: H απάντηση του συζύγου της ηθοποιού Φαίης Ζαφειράκου για τον ξυλοδαρμό – «Φαιδρά δημοσιεύματα»

Ηθοποιός

Κάρυστος: H απάντηση του συζύγου της ηθοποιού Φαίης Ζαφειράκου για τον ξυλοδαρμό – «Φαιδρά δημοσιεύματα»

Ο σύζυγος της ηθοποιού ανάρτησε μια κοινή φωτογραφία τους και σχολίασε όσα συνέβησαν

Νεαρός άφησε άφωνους τους πάντες στο Mega: «Δεν θέλω να το δει η κοπέλα μου, αν είσαι player, είσαι player!» (video)

Mega

Νεαρός άφησε άφωνους τους πάντες στο Mega: «Δεν θέλω να το δει η κοπέλα μου, αν είσαι player, είσαι player!» (video)

Συνεχίζουν να «κεντάνε» απ' το λιμάνι του Πειραιά οι νέοι με τις δηλώσεις τους

Κάρυστος: Νέα στοιχεία για την γνωστή ηθοποιό που επιτέθηκε στον πρώην σύζυγό της – Χτύπησε και το παιδί της

arguing 1296392 1280

Κάρυστος: Νέα στοιχεία για την γνωστή ηθοποιό που επιτέθηκε στον πρώην σύζυγό της – Χτύπησε και το παιδί της

Η ηθοποιός συνελήφθη τα ξημερώματα της Δευτέρας (15/07), αφού γείτονες κάλεσαν την αστυνομία

Νέα δημοσκόπηση για ΠΑΣΟΚ: Μάχη «στήθος με στήθος» για τον νέο πρόεδρο – Έκπληξη στην 3η θέση

πασοκ

Νέα δημοσκόπηση για ΠΑΣΟΚ: Μάχη «στήθος με στήθος» για τον νέο πρόεδρο – Έκπληξη στην 3η θέση

Σκληρό ντέρμπι για την πρώτη θέση δείχνει δημοσκόπηση για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ