Newsroom

Newsroom

Στα όρια τους οι κάτοικοι της Βαρκελώνης με τους τουρίστες: «Έξω από τις γειτονιές μας»

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν χθες βράδυ στο κέντρο της Βαρκελώνης, κρατώντας πλακάτ και νεροπίστολα εναντίον παραθεριστών, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για τον υπερτουρισμό στην Ισπανία

GQNR2YUWkAAYQAw

Τα τελευταία χρόνια η Βαρκελώνη έχει γίνει μη οικονομικά βιώσιμη για πολλούς κατοίκους της με αποτέλεσμα ο δήμος να προχωρήσει στη λήψη δραστικών αποφάσεων. Η απόφαση αφορά την δημοφιλή ενοικίαση σπιτιών της εταιρείας Airbnb, μέσω της οποίας ο ιδιοκτήτης μίας κατοικίας έχει τη δυνατότητα να την κοστολογεί και να τη διαθέσει για προσωρινή διαμονή σε τουρίστες που επισκέπτονται κάποια περιοχή. Από το 2028, στην «συμπρωτεύουσα» της Ισπανίας, αυτή η δυνατότητα «κόβεται».

Ο αριστερός δήμαρχος της πόλης, Ζάουμε Κολμπόνι δήλωσε χθες ότι η δημοτική αρχή δεν θα ανανεώσει τις άδειες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα σε 10.101 διαμερίσματα για βραχυχρόνια μίσθωση, άδειες που λήγουν τον Νοέμβριο του 2028.

Με το σύνθημα «Αρκετά! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό», περίπου 2.800 άτομα -σύμφωνα με την αστυνομία- διαδήλωσαν κατά μήκος μιας παραλιακής συνοικίας της Βαρκελώνης, απαιτώντας από το κράτος να βάλει φρένο στην εισροή τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο.

GQzcRQRXEAALWf9

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Η Βαρκελώνη δεν πωλείται» και «Οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους».

Κάποιοι από τους διαδηλωτές χρησιμοποίησαν νεροπίστολα εναντίον τουριστών που έτρωγαν σε εστιατόρια σε δημοφιλή μέρη. Φωνές του τύπου «Οι τουρίστες έξω από τη γειτονιά μας» ακούγονταν, καθώς κάποιοι σταματούσαν μπροστά από τις εισόδους των ξενοδοχείων.

Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος στέγασης της Βαρκελώνης, που αυξήθηκε κατά 68% την τελευταία δεκαετία, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα των διαδηλωτών, μαζί με τις επιπτώσεις του τουρισμού στο τοπικό εμπόριο και τις συνθήκες εργασίας στην πόλη του 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 18% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε τουριστικές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista. Εδώ και χρόνια, η πόλη έχει «ντυθεί» με αντιτουριστικά γκράφιτι και μηνύματα όπως «οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους» που απευθύνονται στους επισκέπτες, τους οποίους κάποιοι ντόπιοι κατηγορούν για την άνοδο των τιμών των ακινήτων αλλά και διαμόρφωση της οικονομίας.

Επιτροπή του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων στην Αθήνα μετά τις φρικαλεότητες στα αστυνομικά τμήματα

Αστυνομία

Επιτροπή του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων στην Αθήνα μετά τις φρικαλεότητες στα αστυνομικά τμήματα

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα Documento έχει αποκαλύψει τα όσα αποτρόπαια έγιναν στο ΑΤ Ομόνοιας και…

Λίβανος: Το Ισραήλ σκότωσε δυο μαχητές της Χαμάς – Η Χεζμπολάχ αντεπιτέθηκε σε εταιρία αμυντικής βιομηχανίας

libanos 3

Λίβανος: Το Ισραήλ σκότωσε δυο μαχητές της Χαμάς – Η Χεζμπολάχ αντεπιτέθηκε σε εταιρία αμυντικής βιομηχανίας

Οι Ταξιαρχίες του αλ Κασάμ, που αποτελούν την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς επιβεβαίωσαν το θάνατο…