Allez les… μπλε – Η Εθνική ομάδα ξανά στους Ολυμπιακούς αγώνες μετά το 2008

Η Εθνική ομάδα επικράτησε της Κροατίας στον μεγάλο τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά 2024 του ΣΕΦ με 80-69 και πήρε το χρυσό εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού!

εθνικη παρισι

Μπορεί να έκανε υπομονή 16 χρόνια και να έμεινε εκτός από τρεις διοργανώσεις, αλλά στο Παρίσι θα δώσει και πάλι το «παρών» στην κορυφαίο ραντεβού του αθλητισμού!

Στον μεγάλο τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά έκανε το καθήκον της. Επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και φρόντισε να εξασφαλίσει το χρυσό εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και… σιγά μην δεν το εξασφάλιζε. Η «γαλανόλευκη» δεν αντιμετώπισε προβλήματα από τους Κροάτες έχοντας ελέγξει πλήρως το παιχνίδι από την αρχή έως και το τέλος.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 23 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής μας στον τελικό, ενώ εξαιρετική ήταν και η παρουσία των Γιώργου Παπαγιάννη (19π., 5/8τρ.) και Νικ Καλάθη (14π., 11ασ., 5ριμπ.).

Ο Αγώνας

 

Οι Κροάτες έκαναν «ζημιά» από τη ρακέτα στα πρώτα λεπτά, αλλά η Ελλάδα… απαντούσε με τον «μυαλωμένο» Νικ Καλάθη (9-12 στο 5′, με 3π., 2ρ. και 2ασ. του έμπειρου γκαρντ). Ο Γιώργος Παπαγιάννης έκανε το 2ο φάουλ του στο 6′, όμως έμεινε στο παρκέ. Ο “Big Papa”, λοιπόν, «ξέσπασε» μέσα από το σκοράρισμά του (10π. στο 8′ με 2/2 τρίποντα) και η «γαλανόλευκη» δεν έχασε τον έλεγχο (18-19). Ωστόσο, η «Χρβάτσκα» παρέμεινε συγκεντρωμένη και… εντός αγώνα, ολοκληρώνοντας την 1η περίοδο με ισορροπία (22-22 στο 10′, 10π. και ο εξαιρετικός Μάριο Χεζόνια). Από την μεριά του, σε 7′ στο ξεκίνημα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε 2/6 εντός πεδιάς και 0/2 βολές.

Διαβασμένοι οι Κροάτες, τους «χτύπησε» η Εθνική έξω από τα 6,75μ.

Ο “Greek Freak” θέλησε να το πάρει… προσωπικά και με δυο καλάθια επιχείρησε να δώσει «ανάσες» στην «επίσημη αγαπημένη» (24-27 στο 13′), όμως η ουσιαστική ώθηση δόθηκε με τα τρίποντα των Παπαγιάννη – Τολιόπουλου, που προβλημάτισαν την κροατική ζώνη (29-35 στο 15′). Το τρίποντο σόου του Παπαγιάννη συνεχίστηκε (33-40 στο 17′ με 4/5 3π. του 27χρονου σέντερ), όμως το σύνολο του Σέζαρ με δύσκολες προσπάθειες του Ίβιτσα Ζούμπατς (9π., 5ρ.) και τα τρίποντα του Ματέο Ντρέζνιακ (9π. με 3/3) δεν άφησε τον τελικό να ξεφύγει (39-40 στο 18′). Η Κροατία ήταν διαβασμένη, αλλά ο διψήφιος Αντετοκούνμπο (11π. με 5/10 σουτ) και το τρίποντο του Παπανικολάου at the buzzer διαμόρφωσαν το 39-45 στο 20′ (8/15 πίσω από τα 6,75μ. η Εθνική).

Άμυνα, Καλάθης και… βάσεις νίκης

Η αστοχία της «Χρβάτσκα» από την περιφέρεια (3/13 τρίποντα) έδωσε… δικαιώματα στο σύνολο του Βασίλη Σπανούλη (43-52 στο 24′). Για άλλη μια φορά οι αντίπαλοι της Εθνικής επέστρεψαν γρήγορα και ο Αντετοκούνμπο πήγε για λίγο στον πάγκο, έχοντας 3 φάουλ (50-55 στο 26′). Όμως, ο ασύλληπτος Νικ Καλάθης ανέβασε το τέμπο (14 πόντοι, 7 ασίστ) και η Ελλάδα -έχοντας βελτιωμένη αμυντική εικόνα- ένιωσε άνετα στο παρκέ του ΣΕΦ με τα πρώτα διψήφια προβαδίσματά της (50-60 στο 27′ και 50-64 στο 28′). Γεγονός είναι πως η «γαλανόλευκη» άμυνα αποτέλεσε σημείο αναφοράς, με το πειθαρχημένο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να βάζει… βάσεις νίκης – πρόκρισης (53-66 στο 30′).

Ο ρυθμός έπεσε στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, όμως η «επίσημη αγαπημένη» παρέμεινε συνεπής στην άμυνα και κράτησε το «πάνω χέρι» (55-68 στο 34′). O Αντετοκούνμπο με 2/2 βολές και ένα σουτ μέσης απόστασης «ξεκόλλησε» την Ελλάδα (60-72 στο 36′) και το τρίποντο του Παπαγιαννη στο φινάλε μίας επίθεσης στο 38′ «έγραψε» το 62-75. Το μεγάλο σουτ του σέντερ του Σπανούλη ήταν το… τελειωτικό χτύπημα, με τη «γαλανόλευκη» να «κλειδώνει» την νίκη στο γεμάτο ΣΕΦ και πανηγυρίζει για την επιστροφή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες (69-80).

Οι αντίπαλοι της Εθνικής

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνας,  θα τοποθετηθεί στον Α’ όμιλο, όπου θα αντιμετωπίζει την Αυστραλία, τον Καναδά και τον νικητή του Προολυμπιακού στη Βαλένθια, ήτοι μια εκ των Ισπανία ή Μπαχάμες.

Πολάκης: Τι απαντά στις κατηγορίες για σεξιστική επίθεση στην Συρεγγέλα – «Ούτε λέξη πίσω»

Πολάκης

Πολάκης: Τι απαντά στις κατηγορίες για σεξιστική επίθεση στην Συρεγγέλα – «Ούτε λέξη πίσω»

Ο Παύλος Πολάκης έδωσε συνέχεια στο θέμα που έχει προκύψει ανάμεσα στον ίδιο και τη…

«Εξαφανίστηκαν» οι γυναίκες φρουροί του Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του (video)

AP24198153069028

«Εξαφανίστηκαν» οι γυναίκες φρουροί του Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του (video)

Όπως καταγράφεται σε βίντεο από το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, κατά την είσοδο του…

Η Πάτρα έγινε… Σαχάρα: Επιχειρηματίας ντύθηκε βεδουίνος και κατήγγειλε εργολάβο που άφησε ημιτελείς εργασίες (video)

cats 108

Η Πάτρα έγινε… Σαχάρα: Επιχειρηματίας ντύθηκε βεδουίνος και κατήγγειλε εργολάβο που άφησε ημιτελείς εργασίες (video)

Τι καταγγέλλει για έργα που έμειναν... στη μέση.