SOS από τη Διεθνή Αμνηστία για το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν στην Ευρώπη

Η μη κυβερνητική οργάνωση προειδοποιεί εναντίον των «συστηματικών επιθέσεων και περιορισμών» της ελευθερίας της συνάθροισης σε πάνω από είκοσι χώρες

metanastes 8

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί εναντίον των «συστηματικών επιθέσεων και περιορισμών» της ελευθερίας της συνάθροισης σε πάνω από είκοσι χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Υπό τον τίτλο «Ανεπαρκής προστασία, υπερβολικοί περιορισμοί: Η κατάσταση του δικαιώματος στη διαδήλωση σε 21 χώρες της Ευρώπης», η έκθεση κάνει λόγο για σειρά «κατασταλτικών νόμων» στη Γηραιά Ήπειρο και στη Βαλκανική, στηλιτεύοντας επίσης την «άσκηση αχρείαστης ή υπέρμετρης βίας» και τους «αδικαιολόγητους ή μεροληπτικούς περιορισμούς» από πλευράς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Η ΜΚΟ επισημαίνει με ιδιαίτερη ανησυχία τη χρήση «τεχνολογιών παρακολούθησης» που παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή, στηλιτεύοντας τη «συστηματική περιστολή του δικαιώματος» των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες, όπως μεταδίδει το dpa και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, η έρευνά της αποκαλύπτει «βαθιά ανησυχητικό πίνακα», που απαθανατίζει την «πανευρωπαϊκή επίθεση στην ελευθερία της συνάθροισης».

Το κείμενο αναφέρεται σε διάφορα παραδείγματα άσκησης αχρείαστης βίας από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μεταξύ του 2020 και του 2023, ανάμεσά τους περιστατικά που θα μπορούσαν να αποτελούν βασανιστήρια.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρεται επίσης σε περιπτώσεις «αστυνομικής ατιμωρησίας ή έλλειψης λογοδοσίας» σε τουλάχιστον 13 από τις 21 χώρες όπου διεξήγαγε έρευνα, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας.

Η Αμνηστία επικρίνει την ολοένα ευρύτερη τάση διαδηλώσεις ή ενέργειες πολιτικής διαμαρτυρίας ή ανυπακοής να παρουσιάζονται ως απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Οι αρχές στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Τουρκία έχουν χαρακτηρίσει διαδηλωτές που ζητούν την υπεράσπιση του περιβάλλοντος «τρομοκράτες» ή «εγκληματίες», ανέφερε η ΜΚΟ, επικρίνοντας πως διώκονται με βάση διατάξεις της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ή του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ή με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Η Διεθνής Αμνηστία στέκεται ακόμη στις προληπτικές απαγορεύσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία, ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις προτούν καν γίνουν, και ακόμη σε προληπτικές συλλήψεις πολιτών.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγριο ξύλο μεταξύ επιβατών σε πτήση: «Δώσε μου την γ… τσάντα μου», Θα σου κόψω το σαγόνι» (video)

Αντώνης Ρέμος: Τι αποκαλύπτει το πόρισμα σχετικά με τη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

Η «συγγνώμη» του Νταλάρα για την… αγνώριστη φωνή του στο Ηρώδειο

Η λίστα με τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες της Αττικής

Άγρια κόντρα Α. Πορτοσάλτε και Γ. Καλλιακμάνη για το κύκλωμα εκβιαστών – «Είσαι ένας άθλιος λαϊκιστής» (video)

πορτοσ καλλικμανης

Άγρια κόντρα Α. Πορτοσάλτε και Γ. Καλλιακμάνη για το κύκλωμα εκβιαστών – «Είσαι ένας άθλιος λαϊκιστής» (video)

O πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής ;άφησε αιχμές ότι στο κύκλωμα υπάρχουν και κάποιοι «πιο…

Σκάνδαλο στην Καρδίτσα: Έδωσαν επιδόματα σε πάνω από 2.000 άτομα και είπαν πως έχασαν τα δικαιολογητικά στον «Ιανό»

χρήματα Ιανος

Σκάνδαλο στην Καρδίτσα: Έδωσαν επιδόματα σε πάνω από 2.000 άτομα και είπαν πως έχασαν τα δικαιολογητικά στον «Ιανό»

Το ελληνικό δημόσιο συνολικά ζημιώθηκε με 3.6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνελήφθησαν τρεις υπάλληλοι