Newsroom

Newsroom

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Τα 3 ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ

Πολλά είναι τα ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση για το πως έγινε η επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ

AP24196753644032

Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, αφού όπως φαίνεται από το υλικό που εξετάζουν οι αρχές η σφαίρα πέρασε ελάχιστα δίπλα από το κεφάλι του.

Ο ίδιος έδωσε τα συγχαρητήρια του στους άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών και της αστυνομίας για την αντίδρασή τους μετά το συμβάν, με το ερώτημα που γεννάται όμως να είναι πως μπορεί να συνέβη ένα τέτοιο περιστατικό σε ένα τόσο καλά φυλασσόμενο χώρο.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Το πρώτο και ίσως βασικότερο ερώτημα είναι: «Πώς γίνεται κάποιος με τουφέκι να έχει τόσο άνετη πρόσβαση σε κτίριο που βρισκόταν σε απόσταση μόλις 120 μέτρων από το βάθρο που μιλούσε ο πρώην πρόεδρος».

Την ίδια στιγμή μάλιστα που δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς ελεύθεροι σκοπευτές της Μυστικής Υπηρεσίας άνοιξαν πυρ κατά του υπόπτου και τον εξουδετέρωσαν, ενώ εκείνος είχε προλάβει να σκοτώσει έναν άνθρωπο και να τραυματίσει σοβαρά δύο ακόμη.

AP24196754495580
Republican presidential candidate former President Donald Trump is escorted to a motorcade following an attempted assassination at a campaign event in Butler, Pa., on Saturday, July 13, 2024. (AP Photo/Gene J. Puskar)

Εκεί ακριβώς προκύπτει και το δεύτερο ερώτημα: «Γιατί περίμεναν να πυροβολήσει;».

Oι μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν στην συγκέντρωση αναφέρουν ότι είχαν δει και ενημερώσει τις αρχές για έναν ένοπλο πάνω στη στέγη, αλλά και από βίντεο, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φαίνεται ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές είχαν εντοπίσει τον δράστη. 

Πάντως ένας εξ αυτών τον παρακολουθούσε για αρκετά λεπτά, αλλά έδρασε μετά τους πυροβολισμούς.

AP24196753643026
Republican presidential candidate former President Donald Trump reacts following an assassination attempt at a campaign event in Butler, Pa., on Saturday, July 13, 2024. (AP Photo/Gene J. Puskar)

Το FBI που έχει αναλάβει την έρευνα αντιμετωπίζει την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ ως υπόθεση εσωτερικής τρομοκρατίας και τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι δράστης ήταν μοναχικός ενώ τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί ακόμη πιο σοβαρά ερωτήματα για τα αντανακλαστικά της Μυστικής Υπηρεσίας είναι οι αποκαλύψεις ότι η αστυνομία είχε προσδιορίσει τον 20χρονο ως ύποπτο, πριν αρχίσει η συγκέντρωση.

AP24196753059816
Republican presidential candidate former President Donald Trump is surrounded by U.S. Secret Service at a campaign event in Butler, Pa., on Saturday, July 13, 2024. (AP Photo/Gene J. Puskar)

Αστυνομικοί τον είδαν να «ενεργεί ύποπτα» κοντά στον χώρο, που θα έδινε την ομιλία του ο Τραμπ και σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο CNN, είχαν διαβιβάσει τις πληροφορίες αυτές στη Μυστική Υπηρεσία, οπότε είναι απορίας άξιο το «Γιατί δεν ελέγχθηκαν αυτές οι πληροφορίες».

Η Μυστική Υπηρεσία δεν έχει απαντήσει έως τώρα στη κριτική, ενώ υπάρχει άφθονο υλικό (βίντεο και φωτογραφίες) από ελεύθερους σκοπευτές να επιτηρούν τον χώρο από στέγες και ταράτσες παρακείμενων κτιρίων.

AP24196185624875
Police snipers return fire after shots were fired while Republican presidential candidate former President Donald Trump was speaking at a campaign event in Butler, Pa., on Saturday, July 13, 2024. (AP Photo/Gene J. Puskar)

Έρευνα για την «τεράστια αποτυχία»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι έδωσε εντολή στη διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Κίμπερλι Τσιτλ, «να επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας για το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων».

Παράλληλα ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας στη συγκέντρωση του Τραμπ, προκειμένου «να αξιολογηθεί το τι ακριβώς συνέβη».

Διαβεβαίωσε δε ότι θα μοιραστεί τα αποτελέσματα αυτής της ανεξάρτητης αξιολόγησης με τον αμερικανικό λαό.

Ενδελεχή έρευνα ζητούν ήδη δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βουλευτές κάνοντας λόγο για «τεράστια αποτυχία ασφαλείας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ομόνοια: Άγνωστος έριξε 30χρονη στο έδαφος και προσπάθησε να τη βιάσει

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Σε διαφήμιση της BlackRock ο 20χρονος δράστης – Το προφίλ του δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα (Video)

Χαμός στον αέρα του MEGA με Καραμέρο και Λοβέρδο – Τσαλάκωσε χαρτί με τις τιμές ρεύματος ο βουλευτής της ΝΔ (video)

Λαμία: Τουρίστας «κοκκάλωσε» όρθιος για 3 ώρες στον ήλιο (video)

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

dentro

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

βαξ παπ

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του…