Newsroom

Newsroom

Σκάνδαλο στην Ιταλία με τους οίκους μόδας Armani και Dior – Έρευνα των ιταλικών αρχών για εκμετάλλευση εργαζομένων

Οι ιταλικές αρχές ανταγωνισμού έχουν ξεκινήσει έρευνα στους οίκους μόδας Armani και Dior για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού που συνδέονται με εκμετάλλευση των εργαζομένων τους στις ιταλικές εφοδιαστικές αλυσίδες.

armani

Στο επίκεντρο μεγάλης έρευνας από τις αρχές ανταγωνισμού της Ιταλίας βρίσκονται οι Armani και Dior. Οι δύο οίκοι μόδας ελέγχονται για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού που συνδέονται με εκμετάλλευση των εργαζομένων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σύμφωνα με το Reuters

Συγκεκριμένα εξετάζονται οι συνθήκες εργασίας στις εταιρείες που παράγουν για λογαριασμό τους τσάντες και άλλα αγαθά πολυτελείας. Οι προμηθευτές των δύο πολυτελών οίκων μόδας φέρονται να πληρώνουν «ανεπαρκείς», όπως αναφέρεται, μισθούς, ενώ παράλληλα οι άνθρωποι εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες, εώς και 14 ώρες την ημέρα.

Στελέχη των ιταλικών αρχών ανταγωνισμού μαζί με μέλη της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας πραγματοποίησαν έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Armani και άλλων εταιρειών του ομίλου, καθώς και στα κεντρικά γραφεία της Dior.

Οι εισαγγελικές αρχές του Μιλάνο αποκάλυψαν πως στα εργαστήρια τους στα περίχωρα της πρωτεύουσας της μόδας απασχολούνται κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, συχνά μετανάστες, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα χωρίς να βρίσκονται νομότυπα στη χώρα. Οι εν λόγω εργαζόμενοι, υπό απαράδεκτες συνθήκες, παράγουν τις δερμάτινες τσάντες, οι οποίες στη συνέχεια πωλούνται πανάκριβα στην αγορά.

Από την έρευνα προέκυψε πως οι περισσότερες εταιρίες που προμηθεύουν τους δύο διάσημους οίκους μόδας είναι κινεζικής ιδιοκτησίας.

Η Dior σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως συνεργάζεται με τις ιταλικές αρχές και θα ενισχύσει τους ελέγχους στους προμηθευτές. «Δεν θα γίνει καμία νέα παραγγελία στο μέλλον με αυτούς τους προμηθευτές», αναφέρει και υποστηρίζει πως ήταν οι προμηθευτές που είχαν «αποκρύψει τις πρακτικές τους» από τη διεύθυνση του οίκου μόδας. Από την πλευρά του, ο όμιλος Armani εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η έρευνα θα έχει θετικό αποτέλεσμα για τον ίδιο και ισχυρίστηκε και αυτός με τη σειρά του πως συνεργάζεται με τις αρχές.

Τα όσα έρχονται στο φως από την έρευνα των ιταλικών αρχών είναι σε πλήρη αντίθεση με τη λαμπερή εικόνα που προβάλλουν οι επώνυμοι οίκοι μόδας.

«Οι επιχειρήσεις προβάλουν την ποιότητα και την αριστοτεχνία. Ωστόσο, για τη δημιουργία ορισμένων προϊόντων τους απευθύνονται σε ατελιέ και κατασκευαστές που απασχολούσαν εργαζόμενους, οι οποίοι αμοίβονταν ανεπαρκώς», αναφέρει πηγή των ιταλικών αρχών και συμπληρώνει:

«Επιπλέον, αυτοί οι υπάλληλοι εργάζονταν περισσότερες ώρες από το μέγιστο νόμιμο όριο που επιτρέπεται και υπό ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, σε αντίθεση με τα επίπεδα αριστείας στην παραγωγή, για τα οποία υπερηφανεύονται οι επιχειρήσεις».

Σημειώνεται πως οι παραβιάσεις του κώδικα καταναλωτών στην Ιταλία, βάσει του οποίου τέθηκαν υπό έρευνα οι δύο οίκοι μόδας, επισύρουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Βόλος: Την απείλησε με γυναικοκτονία λόγω του… κλιματιστικού

Βανδή: Επεισόδιο σε συναυλία της στην Τουρκία – Την ακύρωσε λόγω αφίσας του Κεμάλ Ατατούρκ

Σπίρτζης σε Κουτροκόη: «Θα χάσετε τη δουλειά σας με αυτό το κόστος» – «Τα δικά σας οικονομικά να κοιτάτε» (video)

Μύκονος: Τουρίστες μοίρασαν λεφτά σε παιδιά Ρομά – Έδωσαν ακόμα και χαρτονομίσματα των 100 ευρώ (video)

Ο Γιάννης Δραγασάκης παραιτήθηκε και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – «Καλή αντάμωση στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους»

6023184

Ο Γιάννης Δραγασάκης παραιτήθηκε και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – «Καλή αντάμωση στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους»

«Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί…

Καιρός: Προειδοποιεί για ραγδαία αλλαγή ο Μαρουσάκης – «Η χώρα θα σπάσει στα δύο» (video)

5662838

Καιρός: Προειδοποιεί για ραγδαία αλλαγή ο Μαρουσάκης – «Η χώρα θα σπάσει στα δύο» (video)

«Από την Θεσσαλία και πάνω κυρίως τις απογευματινές ώρες θα συναντάμε ιδιαίτερα άστατο καιρό», τονίζει…

Λένα Παπαληγούρα: «Το να υπάρχεις και να ζεις ως γυναίκα στην Αθήνα είναι επίτευγμα από μόνο του» (video)

Λένα Παπαληγούρα

Λένα Παπαληγούρα: «Το να υπάρχεις και να ζεις ως γυναίκα στην Αθήνα είναι επίτευγμα από μόνο του» (video)

«Δεν ξέρω κατά πόσο η κοινωνία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις γυναίκες», σημείωσε η ηθοποιός…