Newsroom

Newsroom

Αυστραλία: Μητέρα ανάγκασε την κόρη της να παντρευτεί για προίκα και την σκότωσε ο σύζυγός της

Η μητέρα στην Αυστραλία επέβαλε τον γάμο με τον Mohammad μετά από πρόταση ενός τοπικού προξενευτή

Αυστραλία

Μια σοκαριστική ιστορία έχει σημειωθεί στην Αυστραλία με πολλές τραγικές πλευρές,  με μια μητέρα να εξαναγκάζει σε γάμο την κόρης της και στο τέλος αυτή να δολοφονείται από τον σύζυγό της.

Το τραγικό στόρι ήρθε ξανά στο προσκήνιο μέσα από τις δικαστικές αίθουσες καθώς η Sakina Muhammad Jan έγινε το πρώτο άτομο στην Αυστραλία που φυλακίστηκε για παραβίαση των νόμων για τους αναγκαστικούς γάμους.

Η Sakina σύμφωνα με το δικαστήριο είχε αναγκάσει την κόρη της Ruqia να παντρευτεί τον Mohammad Ali Halimi τον Νοέμβριο του 2019.

Μόλις έξι εβδομάδες μετά η 21χρονη κόρη της δολοφονήθηκε από τον σύζυγο της με ένα κουζινομάχαιρο.

Η μητέρα του θύματος επέβαλε τη σύναψη του γάμου με τον Mohammad μετά από πρόταση ενός τοπικού προξενευτή, αφού προηγήθηκε διακανονισμός για την προικοδότηση.

Και οι δύο ενέργειες της – ο εξαναγκασμός σε γάμο και η προικοδότηση ως προαπαιτούμενο του γάμου- είναι παράνομες και αποτελούν διάπραξη αδικήματος σύμφωνα με την Αυστραλιανή νομοθεσία.

Αυστραλία: Για πρώτη φορά καταδίκη μητέρας για εξαναγκασμό της κόρης σε γάμο – Τη δολοφόνησε ο γαμπρός

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Αυστραλία Αλέκος Μάρκελλος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, η μητέρα του θύματος καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με υποχρέωση να εκτίσει τον ένα χρόνο στη φυλακή και τα υπόλοιπα δύο με αναστολή εφόσον δεν διαπράξει περεταίρω αδικήματα καθώς το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για την αθέλητη συμμετοχή της κόρης της σε έναν αναγκαστικό ισλαμικό γάμο  γνωστό ως «nikah».

Η ίδια, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της απόφασης επέμενε να υποστηρίζε πως είναι αθώα ενώ στο δικαστήριο στο οποίο είχαν ληφθεί πρόσθετα μέτρα αστυνόμευσης, συγκεντρώθηκαν μέλη της τοπικής Αφγανικής κοινότητας στην οποία ανήκει η οικογένεια για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους.

Η οικογένεια του θύματος είναι Αφγανοί πρόσφυγες Χαζάρα που κατά δήλωσης τους διέφυγαν τη δίωξη από τους Ταλιμπάν και γί αυτό το λόγο τους δόθηκε προσφυγική άδεια παραμονής στην Αυστραλία και εγκαταστάθηκαν στην επαρχιακή πόλη Σέπαρτον στη Βικτώρια.

Ανακοινώνοντας  την απόφαση της από την έδρα η δικαστής Dalzier τόνισε:

-«Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους στη χώρα μας ότι ο καταναγκαστικός γάμος είναι αντίθετος με το νόμο και το να εξαναγκάσεις κάποιον να συμμετάσχει σε γάμο παρά τη θέλησή του οδηγεί σε σημαντικές συνέπειες για τον δράστη».

Όπως επεσήμανε  η δικαστής «η κόρη της  Jan έλαβε τελεσίγραφο να παντρευτεί διαφορετικά θα αντιμετωπίζε την υποχρεωτική έξωση από την οικογενειακή εστία».

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιο είναι το ζευγάρι που συνάντησαν ο Στέφανος Κασσελάκης και ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ (photos)

Δώρα Χρυσικού: Δείχνει την τομή 40 εκατοστών γιατί… «κάθε χιλιοστό είναι η προσπάθεια μου να κρατηθώ στη ζωή»

Χαμός σε πτήση της United Airlines: Εκτροπή πτήσης λόγω «βιολογικού κινδύνου»

Ποιοι φοβούνται το Παρίσι;

Μαρουσάκης: «Δεν είναι όλα καύσωνας» – Η ανάρτηση για τη λέξη που «φοριέται» πολύ αυτό το καλοκαίρι

Μαρουσάκης καύσωνας

Μαρουσάκης: «Δεν είναι όλα καύσωνας» – Η ανάρτηση για τη λέξη που «φοριέται» πολύ αυτό το καλοκαίρι

«Άλλο αυτό και άλλο σε κάθε κύμα ανόδου του υδραργύρου να γίνεται λόγος για καύσωνα»,…

Ακρίτα: «Η κυρία Πετρούλια διαψεύδει ότι έχει πρόβλημα υγείας – Το βίντεο πριν τη διαγραφή Πολάκη το είδε κανείς;»

InCollage 20240729 165036485

Ακρίτα: «Η κυρία Πετρούλια διαψεύδει ότι έχει πρόβλημα υγείας – Το βίντεο πριν τη διαγραφή Πολάκη το είδε κανείς;»

«Τόση ώρα στη Βουλή που τη βλέπω ακριβώς απέναντι μου είναι σοβαρότατη», σχολίασε η Έλενα…

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σχολιαστής τέθηκε εκτός Eurosport για σεξιστικό σχόλιο κατά κολυμβητριών – «Αράζουν, κάνουν το μακιγιάζ τους» (video)

σχολιαστης

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σχολιαστής τέθηκε εκτός Eurosport για σεξιστικό σχόλιο κατά κολυμβητριών – «Αράζουν, κάνουν το μακιγιάζ τους» (video)

«Ο σχολιαστής Bob Ballard έκανε ένα ανάρμοστο σχόλιο», σχολίασε από τη μεριά του το Eurosport