Newsroom

Newsroom

Σαντορίνη, ξακουστή στα πέρατα του κόσμου

Όνειρο ζωής η επίσκεψη στο απόκοσμης ομορφιάς νησί που δεν αφορά μόνο τα ηλιοβασιλέματα

F ADV FRAPORT SANTORINI

Όταν σκέφτεσαι Ελλάδα, δεν μπορεί να μη σου έρθει ως εικόνα η Σαντορίνη. Εκεί στη νότια άκρη των Κυκλάδων, στο μέσο του Αιγαίου πελάγους, αναδύεται ένα απόκοσμο σκηνικό που έχει κάνει την Ελλάδα γνωστή στα πέρατα του κόσμου. Στέκει μαγευτική και μαύρη περιμένοντας να συναντήσει το εκρηκτικό πεπρωμένο της. Μέχρι την επόμενη μεγάλη έκρηξη μπορούμε να υποκλινόμαστε στην ομορφιά της. Το κάνουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Είναι εκείνη η προϊστορική, πριν από το 1600 π.Χ., έκρηξη του ηφαιστείου που διαμόρφωσε την καλντέρα. Εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο για να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμά της, να ακουμπήσουν στην απόκοσμη φυσική ομορφιά της και να περπατήσουν στους μοναδικούς γραφικούς της οικισμούς. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ο γευστικός της πολιτισμός. Τον ανακαλύπτουν αφού πατήσουν στη Σαντορίνη.

Σύγχρονη εμπειρία άνεσης το αεροδρόμιο

Η κύρια πύλη εισόδου στην ομορφιά της Σαντορίνης είναι το αεροδρόμιό της που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, έξι χιλιόμετρα από τα Φηρά. Με αναδιαμορφωμένους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και αυξημένο αριθμό πυλών, σημείων ελέγχου και check in, το προσφάτως ανακαινισμένο αεροδρόμιο αποτελεί την πρώτη αλλά και την τελευταία ευχάριστη εμπειρία του επισκέπτη.

Οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες και οι ανακαινισμένες κτιριακές υποδομές προσφέρουν σύγχρονη εμπειρία ασφάλειας στον ταξιδιώτη, ενώ οι αμέτρητες επιλογές για φαγητό, καφέ ή αγορές έρχονται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την άνεσή του. Από το 2017 η Fraport Greece αύξησε τον αριθμό των απευθείας συνδέσεων, αυξάνοντας έτσι το μερίδιο αγοράς της διεθνούς κίνησης στη συνολική κίνηση από 47% το 2016 σε 55% το 2023. Οσον αφορά δε το πρώτο εξάμηνο του 2024, αρκεί να σημειωθεί ότι επισκέφθηκαν το νησί 1.031.556 επιβάτες σε σύνολο 8.956 πτήσεων, αυξημένοι κατά 5,4% και 3,6% αντίστοιχα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023.

F ADV FRAPORT SANTORINI 2

Η Σαντορίνη δεν είναι μόνο ηλιοβασίλεμα

Είναι μια εμπειρία που θα σε συνοδεύει ως εικόνα σε όλη σου τη ζωή. Ο λόγος για το ξακουστό ηλιοβασίλεμα από την Οία. Είναι το πιο ξακουστό στον πλανήτη σημείο. Ομως εξίσου υπέροχη θέαση του βασιλιά ήλιου που αποχαιρετά τον δυτικό ορίζοντα προσφέρουν σχεδόν όλα τα σημεία του νησιού. Το θέαμα δείχνει εξίσου υπέροχο από το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Θαλασσινού στην Οία, τη Φοινικιά, το Ημεροβίγλι ή τα παλιά ορυχεία στα Φηρά.

Ομως η Σαντορίνη –στην πραγματικότητα πρόκειται για σύμπλεγμα νησιών– δεν είναι μόνο ηλιοβασιλέματα. Εμπειρία ζωής είναι η μονοήμερη κρουαζιέρα στα υπόλοιπα νησάκια. Στη Θηρασιά δίνεται η εκ του μακρόθεν ευκαιρία θαυμασμού της καλντέρας. Η επίσκεψη στη Νέα Καμένη σε φέρνει σε επαφή με τον κρατήρα της πρόσφατης έκρηξης του ηφαιστείου που είναι ακόμη ενεργό. Οταν πατήσεις στην Παλαιά Καμένη, αυτό που ξεχωρίζει είναι η ιαματική πηγή με τη θεραπευτική λάσπη.

Απόκρημνη Θήρα

Οι οικισμοί στέκουν πάνω στον γκρεμό με το λευκό των υπόσκαφων σπιτιών, που είναι λαξευμένα μέσα στον βράχο της καλντέρας να δημιουργούν την πλήρη αντίθεση με το μαύρο του τοπίου. Σε όποιο σημείο από τα Φηρά, το Φηροστεφάνι, το Ημεροβίγλι και την Οία σταματήσετε για να θαυμάσετε τη θέα θα μείνετε αποσβολωμένοι. Οι οικισμοί της προσφέρουν ό,τι ζητήσει η ψυχή του ταξιδιώτη. Κάποιοι είναι περισσότερο κοσμοπολίτικοι, άλλοι κρύβουν το παραδοσιακό και σε άλλους το μάτι χάνεται στους ατέλειωτους αμπελώνες που δίνουν μοναδικά κρασιά. Είτε δοκιμάσεις ασύρτικο είτε χαθείς στη γλύκα του βινσάντο, ένα είναι βέβαιο: το κρασί της Σαντορίνης είναι ξεχωριστό. Το ηφαιστιογενές υπέδαφος δίνει μία επίγευση μεταλλικότητας ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και υψηλή οξύτητα.

Παραλίες

Συνδυάζεται άραγε το μαύρο με το κόκκινο μαζί με το σκούρο μπλε; Ναι, σας περιγράφουμε την κόκκινη παραλία που συνδυάζει τους κόκκινους και μαύρους βράχους, τα σκούρα μπλε νερά και την κόκκινη άμμο που εναλλάσσεται με μαύρα βότσαλα. Από την άλλη στον Περίβολο κυριαρχούν τα μπιτ των beach bar, οι μυρωδιές από τις ταβέρνες και οι υποδομές για θαλάσσιες δραστηριότητες.

Στη Βλυχάδα μένεις ενεός από το μοναδικό σεληνιακό τοπίο με τους εντυπωσιακούς λευκούς βράχους, τη μαύρη άμμο και τα σκούρα βότσαλα. Για τις οικογένειες ιδανική επιλογή αποτελούν οι παραλίες Μπαξέδες – Παράδεισος και Μονόλιθος.

Η της γαστρός ηδονή

Ολοι γνωρίζουν την περιλάλητη φάβα και τους σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες. Ομως ποιος γνωρίζει το σφουγγάτο ή το απόκτι; Αν κάτι λοιπόν είναι καλά κρυμμένο και αποτελεί «διαμάντι προς αναζήτηση» είναι ο γαστριμαργικός πολιτισμός του νησιού. Οταν στη Σαντορίνη ζητήσεις σφουγγάτο θα σου έρθει ένα πιάτο που σε άλλους θυμίζει κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο και σε άλλους ομελέτα με κολοκύθια και τυρί. Η γεύση είναι τόσο έντονη που μένει αποτυπωμένη στον ουρανίσκο, όπως τα μάτια συγκρατούν για πάντα την εικόνα του ηλιοβασιλέματος στην Οία. Οσο για το απόκτι; Το ντόπιο αλλαντικό συνδυάζεται άριστα με τα κρασιά της Σαντορίνης, αλλά και το χλωροτύρι, το ξινό και κρεμώδες παραδοσιακό τοπικό τυρί του νησιού, που φτιάχνεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα.

Στο τέλος μένει το γλυκό που δεν μπορεί να είναι άλλο από την κοπανιά. Συνδυάζει τα τοπικά κριθαροκούλουρα με τις σταφίδες, το μέλι και το σουσάμι Σαντορίνης. Η ιδιαίτερη ονομασία του γλυκού προκύπτει από τον τρόπο παρασκευής του, καθώς «κοπανάς» τα κριθαροκούλουρα για να γίνουν μικρά κομμάτια και να ομογενοποιηθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Λέγονται και τρουφάκια Σαντορίνης.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Καυστική η Στεφανίδη κατά της διαιτησίας στην ξιφασκία – αποθέωσε την Δώρα Γκουντούρα

goudoura2

Ολυμπιακοί Αγώνες: Καυστική η Στεφανίδη κατά της διαιτησίας στην ξιφασκία – αποθέωσε την Δώρα Γκουντούρα

Στο πλευρό της Δώρας Γκουντούρα στάθηκε η Κατερίνα Στεφανίδη μετά την αμφιλεγόμενη ήττα της πρώτης…

Κομμένη στα δύο η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας – Επιχείρηση μεταφόρτωσης του υγραερίου από το βυτιοφόρο (video)

ethniki odos xr

Κομμένη στα δύο η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας – Επιχείρηση μεταφόρτωσης του υγραερίου από το βυτιοφόρο (video)

Τροχαίο σημειώθηκε προ ολίγου στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα, στο…

Έπαθε το σοκ της ζωής της: 30χρονη ανακάλυψε πως ο σύντροφός της ήταν ο βιολογικός της αδελφός

couple

Έπαθε το σοκ της ζωής της: 30χρονη ανακάλυψε πως ο σύντροφός της ήταν ο βιολογικός της αδελφός

Μια 30χρονη γυναίκα έπαθε το σοκ της ζωή της, όταν ανακάλυψε ότι ο μακροχρόνια σύντροφός…