Newsroom

Newsroom

Πρώτο κρούσμα πανώλης στην Αττική: Εντοπίστηκε σε μονάδα με αιγοπρόβατα στον Ασπρόπυργο

Στη μία από τις δύο κτηνοτροφικές μονάδες του Ασπροπύργου που είχαν τεθεί σε καραντίνα τις τελευταίες ημέρες, από το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των αιγοπροβάτων στο λεκανοπέδιο.

aigo aspor

Το πρώτο κρούσμα πανώλης σε αιγοπρόβατα εντοπίστηκε στην Αττική και συγκεκριμένα σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο. Οι ιδιοκτήτες της μονάδας στον Ασπρόπυργο αντιλήφθηκαν κάποια συμπτώματα στα ζώα τους και ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες αρχές. Οι κτηνίατροι της περιφέρειας προχώρησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας πως πρόκειται για κρούσμα αφρικανικής πανώλης και σύμφωνα με το πρωτόκολλο προβλέπεται η μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων της μονάδας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη κλιμάκια των τοπικών κέντρων ελέγχου Νοσημάτων της περιφέρειας είχαν θέσει ήδη σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί ζώα από την Ρουμανία. Σήμερα, εγκρίθηκε το ποσό των 40.000 ευρώ από την περιφέρεια για την ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών. Αναμένεται να συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση στρατηγικής για την καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες τις περιφέρειας συνεχίζουν τους σχολαστικούς ελέγχους. 

Η εικόνα στη Θεσσαλία

Στο μέτωπο της Θεσσαλίας, όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα κρούσματα πανώλης μικρών μυρηκαστικών, σήμερα Δευτέρα, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας παρουσίασε τα στοιχεία των ελέγχων, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της νόσου, σημειώνοντας πως συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε Λάρισα και Θεσσαλία.

Παράλληλα, τόνισε ότι «περίπου 230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, για θανάτωση είναι 9.200 ζώα και μέχρις στιγμής έχουν θανατωθεί 7.000».

thessalia%20amnoerifia%20panoli.png
Στοιχεία για την πανώλη στα αμνοερίφια της Θεσσαλίας | Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ο κ. Κουρέτας εκτίμησε πως με τον τρόπο και την ταχύτητα που έχει λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός, μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και στη συνέχεια θα γίνουν επανέλεγχοι.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα εξεταστεί και το ζήτημα της μετακίνησης των ζωοτροφών ενώ τόνισε ότι το «μοντέλο» που ακολούθησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ακολουθηθεί και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσον αφορά τα μέτρα που εφαρμόζονται, απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.

Επίσης, απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έως και την Παρασκευή 2/08/2024, αλλά και η για οποιοδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.

Παράλληλα, λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και τουλάχιστον για 21 ημέρες. Επιπρόσθετα, λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων πάχυνσης, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.

Τέλος, απαγορεύεται η μετακίνηση (σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή) βοοειδών από και προς την Π.Ε. Τρικάλων και την Π.Ε. Λάρισας, έως την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και τον καθορισμό της έκτασης τους.

 

Oλυμπιακοί Αγώνες: Καραλής και Τεντόγλου έγιναν… ξεναγοί στο Ολυμπιακό Χωριό (video)

tentoglou Karalis scaled 1

Oλυμπιακοί Αγώνες: Καραλής και Τεντόγλου έγιναν… ξεναγοί στο Ολυμπιακό Χωριό (video)

Ίσως το πιο… κουλ δίδυμο της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Εμμανουήλ Καραλής – Μίλτος…