Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα κάνουν… άνω-κάτω τη Λατινική Αμερική (photos)

Επεισόδια με νεκρό σε διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα - Η κυβέρνηση της χώρας αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από επτά χώρες

AP24211811252213

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα, όπου το εθνικό εκλογικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση και αμφισβητούν κυβερνήσεις διαφόρων κρατών.

Η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών μελών του, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως η αντιπολίτευση μπορεί να αποδείξει τη νίκη του υποψηφίου της, του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθές Κυριακή.

«Έχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια», είπε η κυρία Ματσάδο, επιμένοντας πως η αντιπολίτευση διαθέτει «απόδειξη» της νίκης της με «το 73%» των ψήφων. Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε 6,27 εκατ. ψήφους, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο 2,7 εκατομμύρια.

Η Βενεζουέλα αποσύρει τους διπλωμάτες της από επτά χώρες

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα προκαλούν αναταραχή σε όλη τη Λατινική Αμερική, όπου πολλές κυβερνήσεις αρνούνται ανοιχτά να αναγνωρίσουν τη νίκη του Μαδούρο στις εκλογές.

Ήδη το υπουργείο Εξωτερικών του Περού διέταξε χθες Δευτέρα τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα να εγκαταλείψουν την επικράτεια εντός 72 ωρών. Η περουβιανή διπλωματία επικαλέστηκε στην ανακοίνωση της τις «αυθαίρετες αποφάσεις (…) του καθεστώτος της Βενεζουέλας». Η κυβέρνηση της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε τόνισε νωρίτερα χθες πως δεν αποδέχεται αυτή που χαρακτηρίζει καταπάτηση της λαϊκής βούλησης στη Βενεζουέλα και γνωστοποίησε πως ανακάλεσε τον πρεσβευτή του Περού για διαβουλεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Ουρουγουανός υπουργός Εξωτερικών Ομάρ Παγκανίνι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες Δευτέρα στο CNN ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα, καθώς η αντιπολίτευση ήταν αυτή που τις κέρδισε καθαρά, κατ’ αυτόν.

Άμεση ήταν η απάντηση της Βενεζουέλας: Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «επέμβαση» των κυβερνήσεών τους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Το Καράκας θεωρεί ότι η θέση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών —πρόκειται για την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, το Περού, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ουρουγουάη— πλήττει «την εθνική κυριαρχία» της Βενεζουέλας κι απαίτησε οι διπλωμάτες τους να αποχωρήσουν από το έδαφός της.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα αναστείλει μέχρι νεωτέρας από αύριο Τετάρτη τις πτήσεις με προορισμό ή με προέλευση τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία, εξαιτίας της «ανάμιξης» των κυβερνήσεων των δυο χωρών στα εσωτερικά της.

Επεισόδια με νεκρό

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων χθες Δευτέρα στο Καράκας για να διαλύσουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα, αποτέλεσμα που αμφισβητεί η αντιπολίτευση. Εφοδιασμένοι με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών, αστυνομικοί επενέβησαν εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν πέτρες, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, στη συνοικία Τσακάο, στο κεντροανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της χώρας της Λατινικής Αμερικής, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τουλάχιστον ένας» άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν χθες Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Βενεζουέλας, όπως έκανε γνωστό η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, ειδικευμένη στη υπεράσπιση πολιτικών κρατουμένων.

«Τουλάχιστον ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε στην (πολιτεία) Γιαρακούι (βορειοδυτικά) και (άλλοι) 46 συνελήφθησαν» κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων και επεισοδίων σε διάφορες πολιτείες, ανέφερε η ΜΚΟ μέσω X.

AP24211768477392

AP24211788651544

AP24211827157481

AP24211819864554

AP24212048972495

AP24212109125174

Θύελλα αντιδράσεων με Άρειο Πάγο και υποκλοπές: «Σε λίγο θα κατηγορήσουν αυτούς που παρακολουθούσαν»

υποκλοπές

Θύελλα αντιδράσεων με Άρειο Πάγο και υποκλοπές: «Σε λίγο θα κατηγορήσουν αυτούς που παρακολουθούσαν»

Κύμα οργής και αντιδράσεων έχει προκαλέσει το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές

Κλιματιστικά: SOS από την Ομοσπονδία Ψυκτικών – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβουν (video)

air conditioner 8843842 1280

Κλιματιστικά: SOS από την Ομοσπονδία Ψυκτικών – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβουν (video)

Τα κλιματιστικά έχουν «πάρει φωτιά» λόγω καύσωνα αλλά πρέπει να έχουν σωστή συντήρηση και χρήση

Καβάλα: Αυτοκίνητο έκανε «ελεύθερη πτώση» από 20 μέτρα και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού (photos)

troxaio kavala 1

Καβάλα: Αυτοκίνητο έκανε «ελεύθερη πτώση» από 20 μέτρα και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού (photos)

Το περιστατικό έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας (29/07) με το αυτοκίνητο να κινείται στον δρόμο…

Νέα Σμύρνη: Τα νεότερα για τη φωτιά στο αυτοκίνητο του γνωστού ηθοποιού – Οι εκρήξεις σόκαραν τη γειτονιά

Νέα Σμύρνη

Νέα Σμύρνη: Τα νεότερα για τη φωτιά στο αυτοκίνητο του γνωστού ηθοποιού – Οι εκρήξεις σόκαραν τη γειτονιά

Αίσθηση έχει προκαλέσει ο εμπρησμός σε αυτοκίνητο γνωστού ηθοποιού στη Νέα Σμύρνη