Newsroom

Newsroom

Σέρρες: Καίει για 18η μέρα η φωτιά στο όρος Όρβυλος

Μεγάλο πρόβλημα με τη φωτιά, που επεκτάθηκε στα εδάφη τους, αντιμετωπίζουν οι Βούλγαροι αφού αυτή καίει ανεξέλεγκτα μεγάλη πευκόφυτη έκταση.

Screenshot 2024 08 04 115155

Στην περιοχή που βρίσκεται το Κρασοχώρι, ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός στους δυτικούς πρόποδες του Ορβήλου όρους, σε απόσταση 1,2 χλμ. νότια από το σημερινό χωριό Λέχοβο της Βουλγαρίας και 5 χλμ. βορειοανατολικά του χωριού Άγκιστρο Σερρών καίει για 18η ημέρα η φωτιά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Το ενθαρρυντικό για την εξέλιξη της φωτιάς, όπως τόνισαν πυροσβέστες που μίλησαν στην ΕΡΤ Σερρών, είναι ότι είναι έρπουσα σε δάσος με οξιές κι έχουν παραμείνει μόνο δύο με τρεις εστίες φωτιάς, ενώ το χθεσινοβραδινό ψιλόβροχο, και βέβαια η ηρωική πολυήμερη προσπάθεια των πυροσβεστών, βοήθησε σε αυτό.

Η προσοχή των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, για να μην φτάσει σε παρθένο δάσος που βρίσκεται στην περιοχή, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος, με μια αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα, η φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα στη Βουλγαρία να «επιστρέψει» στην Ελλάδα.

Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη της κατάσβεσης επιχειρούν εναέρια μέσα, αεροσκάφη τύπου Air Tractor και ελικόπτερα.

Η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιουλίου, από έναν από τους εκατοντάδες κεραυνούς που είχαν πέσει στο όρος Όρβηλος, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, έχει κάψει – μέχρι στιγμής – περίπου 20.000 στρέμματα παρθένου δάσους που έχουν γίνει στάχτη.