Newsroom

Newsroom

Συναγερμός στη Βρετανία: Συνεχίζεται η επέλαση κοκκύτη – Νέος θάνατος βρέφους

Ενώ τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, περισσότερα από 300 έχουν αναφερθεί σε μωρά κάτω των τριών μηνών, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν ή να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές.

colin maynard CEEhmAGpYzE unsplash

Άλλο ένα βρέφος πέθανε από κοκκύτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το παιδί κατέληξε τον Ιούνιο, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία Υγείας της χώρας (UKHSA). Η έξαρση του κοκκύτη στη Βρετανία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει πάνω από 10.000 κρούσματα και δέκα θανάτους βρεφών.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα κοκκύτη κορυφώθηκαν τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ενώ σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η δραστηριότητα της νόσου και τον Ιούνιο με 2.427 κρούσματα μόνο μέσα σε αυτόν τον μήνα.
Ενώ τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, περισσότερα από 300 έχουν αναφερθεί σε μωρά κάτω των τριών μηνών, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν ή να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές.
Ο βρετανικός οργανισμός ανέφερε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοκκύτη από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024 ήταν «πολύ υψηλά» και ξεπέρασαν τα κρούσματα σε οποιοδήποτε τρίμηνο μετά από την τελευταία μεγάλη επιδημία, το 2012.

Αύξηση κρουσμάτων και στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως και στη χώρα μας καταγράφεται τους τελευταίους μήνες αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη. Μάλιστα, δύο βρέφη κατέληξαν.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, ο κοκκύτης είναι λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο, τον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis). Η λοίμωξη από κοκκύτη συνήθως παρουσιάζει 3 στάδια. Το πρώτο στάδιο, το οποίο διαρκεί 1-2 εβδομάδες χαρακτηρίζεται από έντονη καταρροή και ενδεχομένως άτυπο, νυχτερινό κυρίως, βήχα. Ακολουθεί το δεύτερο στάδιο με διάρκεια 1-6 εβδομάδες και έντονα επεισόδια παροξυσμικού βήχα. Τέλος, το στάδιο της αποδρομής το οποίο διαρκεί 2-3 εβδομάδες και εκδηλώνεται με ηπιότερους παροξυσμούς βήχα.

Ο κοκκύτης μεταδίδεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι συνήθως 7-10 ημέρες. Η μεταδοτικότητα μεταξύ των επίνοσων μη εμβολιασμένων ατόμων υπολογίζεται στο 80%. Οι ασθενείς με κοκκύτη είναι μεταδοτικοί από την έναρξη του καταρροϊκού σταδίου και για 2-3 εβδομάδες μετά. Η θεραπεία με αντιβιοτικά μειώνει τη μεταδοτικότητα και την εξαλείφει μετά την πάροδο τουλάχιστον 5 ημερών.

Ο κοκκύτης κάνει εξάρσεις κάθε 4 χρόνια περίπου και αποτελεί σοβαρή ασθένεια κυρίως για τα βρέφη. Εκτός από λοίμωξη του αναπνευστικού μπορεί να προκαλέσει δευτεροπαθή πνευμονία, εγκεφαλοπάθεια, σπασμούς, εστιακά νευρολογικά συμπτώματα, ωτίτιδα, αφυδάτωση και κάκωση πλευρών από τον συνεχή έντονο βήχα. Οι θάνατοι που προκαλούνται από τον κοκκύτη στο 90% αφορούν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών.

Ο κοκκύτης μπορεί να προληφθεί με την έγκαιρη και πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Τα βρέφη εμβολιάζονται ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών με βάση το εγκεκριμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν μία αναμνηστική δόση του εμβολίου κάθε 10 χρόνια. Ειδική περίπτωση αφορούν οι έγκυες γυναίκες που πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση μεταξύ 27 και 36 εβδομάδων.

Ειδήσεις σήμερα:

Διασυρμός της ΝΔ μετά τα συγχαρητήρια Βόζεμπεργκ σε Τεντόγλου: «Το σήμα της ΝΔ και του ΕΛΚ πού κολλάνε;» – Αντιδράσεις στο Twitter

Ένας άντρας, μα τι άντρας

Σπουδαία κίνηση από τη Μαρίνα Σάττι: Έβαλε στη συναυλία της παιδιά που δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν εισιτήριο (video)

Θανατηφόρο τροχαίο στην Εθνική Πατρών – Πύργου: Διαμελίστηκε γυναίκα