Newsroom

Newsroom

Φωτιά στην Αττική: Κάηκε το κλειστό γυμναστήριο Νέας Πεντέλης – Στις φλόγες και ο παιδικός σταθμός

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 33 ασθενείς σε απλές κλίνες, οι οποίοι και θα διακομιστούν στα νοσοκομεία Παμμακάριστος και Σπηλιοπούλειο.Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

6289943

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά στη Νέα Πεντέλη. Το σχολείο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νέα Πεντέλη έχει παραδοθεί στις φλόγες ενώ έχει καεί και το κλειστό γυμναστήριο Νέας Πεντέλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, έχει παραδοθεί στις φλόγες και ο παιδικός σταθμός στην περιοχή.

Φωτιά στην Αττική: Οδηγίες για πρόληψη και αντιμετώπιση εισπνοής καπνού – Τι κάνουμε αν η μετακίνηση κρίνεται αναγκαία

Στην Πεντέλη, η φωτιά μπήκε στα πρώτα σπίτια, στις παρυφές του δάσους, στα όρια της Νέας και της Παλαιάς Πεντέλης. Η φωτιά ξέφυγε μέσα από χαράδρα στην περιοχή της οδού Περικλέους και όπως είπε η δήμαρχος Αναστασία Κοσμοπούλου περί τις 3 το μεσημέρι, «η κατάσταση είναι μία κόλαση. Έχω παντού εστίες, φυσάει δαιμονισμένα», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η φωτιά πέρασε από τον λόφο της Καλλιθέας στην Πεντέλη, δίπλα από τη Μονή Πεντέλης και κατευθύνθηκε προς τον Λόφο του Αστεροσκοπείου, καίγοντας το δάσος που βρίσκεται ανάμεσα από την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, δίπλα στα σπίτια.

Δείτε το βίντεο:

Η τελευταία ενημέρωση από Πυροσβεστική

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από Πυροσβεστική, η φωτιά είναι εντελώς εκτός ελέγχου και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Μέσα σε μισή ώρα έφτασε από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη και τώρα πάει προς Νέα Μάκρη. Τα μέτωπα είναι τρία: Γραμματικό, Πεντέλη και Ανατολή Νέας Μάκρης. Παράλληλα, εκκενώθηκαν η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης στην Πεντέλη. 

Σε συναγερμό έχει τεθεί ο οικισμός Ανατολή στη Νέα Μάκρη. Με μήνυμα από το 112 οι πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν, ενώ όπως φαίνεται από τις πρώτες εικόνες, οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα τα πρώτα σπίτια.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Επιχειρούν αυτή την ώρα στην πυρκαγιά στην Αττική 560 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομαντος, 177 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα)

Συγκλονίζουν οι εικόνες μέσα από αεροπλάνο

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, ήχησε το 112 για εκκένωση Νέας Πεντέλης, Παλαιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης για το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ στα Μελίσσια. 

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 33 ασθενείς σε απλές κλίνες, οι οποίοι και θα διακομιστούν στα νοσοκομεία Παμμακάριστος και Σπηλιοπούλειο.Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Λίγο αργότερα με νεότερο μήνυμά του το 112 έδωσε εντολή εκκένωσης και στους κατοίκους της περιοχής Άνω Κρασά Βριλησσίων, ζητώντας να απομακρυνθούν προς κεντρικά Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

unnamed 1 scaled

unnamed scaled

Κάηκαν σπίτια σε Νταού Πεντέλης και Διώνη

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη, καθώς σπίτια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες σε Διώνη και Νταού Πεντέλης. Ισχυροί άνεμοι προκαλούν αναζωπυρώσεις στην περιοχή που έχει σχεδόν εκκενωθεί καθώς το πύρινο μέτωπο δείχνει ανεξέλεγκτο.

Στην περιοχή είναι αρκετά τα καμένα σπίτια, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Οι φλόγες έχουν μπει μέσα στα σπίτια που είναι διάσπαρτα στην περιοχή ενώ κάτοικοι νεότερης ηλικίας, με λάστιχα στα χέρια, προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά στις αυλές και στα σπίτια τους.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους

Η φωτιά πέρασε το πρωί στο Πεντελικό όρος με αποτέλεσμα οι πολίτες των γύρω περιοχών να δέχονται μηνύματα από το 112 τόσο για να είναι σε ετοιμότητα να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές, όσο και για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το τελευταίο ζητά από όσους βρίσκονται στη Νέα Πεντέλη να εκκενώσουν προς Χαλάνδρι.

Το μέτωπο της φωτιάς έχει ξεπεράσει τα 30 χιλιόμετρα και πάνω από 150.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη με τις αντίστοιχες τραγικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα όπως αποκαλύπτει γνωστή ιστοσελίδα μετρήσεων iqair.com.

Η χειρότερη ποιότητα αέρα (υποδεικνύεται με ροζ χρώμα) που είναι παντελώς ανθυγιεινή, εντοπίζεται στην Βουλιαγμένη και τη Γλυφάδα, τις περιοχές όπου η κύρια μάζα του καπνού μεταφέρεται από τους βοριάδες που πνέουν στην Αττική.

Screenshot 27 scaled

Ακολουθούν με πορτοκαλί οι περιοχές με αέρα που είναι ανθυγιεινός για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και με κίτρινο οι περιοχές με μέτρια ποιότητα αέρα. Αυτή τη στιγμή ο Βύρωνας, η Καισαριανή, η Αγία Παρασκευή και η Ηλιούπολη έχουν χρωματιστεί πορτοκαλί στην ιστοσελίδα μετρήσεων.

Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στο Γραμματικό, στη θέση Κοτρώνι της αρχαίας Ακρόπολης Αφιδνών, που ανήκει στο Καπανδρίτι.

Το μεγάλο πρόβλημα στο Γραμματικό είναι οι αναζωπυρώσεις, οι οποίες γίνονται τόσο στο δάσος, αλλά και σε σημεία όπου υπάρχει χορτολιβαδικές εκτάσεις, κοντά μάλιστα σε κατοικίες, μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Στο νοσοκομείο πέντε πολίτες και ένας πυροσβέστης

Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια.

Πέντε πολίτες μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο με αναπνευστικά προβλήματα, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Οδηγίες για πρόληψη και αντιμετώπιση εισπνοής καπνού – Τι κάνουμε αν η μετακίνηση κρίνεται αναγκαία

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της εισπνοής του καπνού έδωσε ο ΕΔΟΕΑΠ και είναι χρήσιμες αυτές τις δύσκολες ώρες.

Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

Σε περίπτωση που βρίσκεστε κοντά σε περιοχή που πλήττεται από πυρκαγιά απομακρυνθείτε από την περιοχή της πυρκαγιάς εφόσον είναι εφικτό, εάν η απομάκρυνση δεν είναι εφικτή παραμείνετε σε κλειστό χώρο διατηρώντας καθαρό τον αέρα.

Για την διατήρηση, όσο το δυνατό, καθαρότερου αέρα κρατάμε κλειστά παράθυρα και πόρτες, χρησιμοποιούμε κλιματισμό που διαθέτει ανακύκλωση, αποφεύγουμε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

Επιπλέον αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις και εξωτερικές δραστηριότητες, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα ηλικιωμένοι τα παιδία και οι εγκυμονούσες όσο υπάρχει καπνός και στάχτη.

Αν η μετακίνηση σας κρίνεται αναγκαία χρησιμοποιείτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με καλή εφαρμογή.

Σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου κατά την μετακίνησή σας να γίνεται ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού σε λειτουργία ανακύκλωσης εσωτερικού αέρα.

Σε περίπτωση εμφάνισης των κάτωθι συμπτωμάτων αναζητάτε ιατρική βοήθεια

  • Επίμονος βήχας
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σφίξιμο πόνος στο στήθος
  • Ταχυκαρδία
  • Ναυτία

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Συγκεκριμένα ισχύουν οι εξής εκτροπές από τις περιοχές του Μαραθώνα-Νέας Μάκρης-Διονύσου-Πεντέλης:

  • είσοδος οικισμού Βαρνάβα
  • λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς λίμνη Μαραθώνα
  • Μαντα και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα
  • έξοδος χωριού Γραμματικού
  • λεωφόρος Διονύσου θέση Ανατολή
  • λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως
  • λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού
  • λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου
  • κόμβος Αγ. Στεφάνου
  • λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας
  • Βασιλέως Γεωργίου β και Ιπποκράτους
  • Κλεισθένους και Αναπαύσεως
  • Πεντέλης και Αναπαύσεως
  • πλατεία Παλιάς Πεντέλης
  • λεωφόρο Μαραθώνος και Ελαιωώνων
  • λεωφόρο Μαραθώνος και Κύπρου
  • λεωφόρο Μαραθώνος και Ελ. Βενιζέλου
  • Χρ. Αδαμοπούλου και λεωφόρο Μαραθώνος
  • Διονύσου και λ. Μαραθώνος
  • Ξενιας και Αγ. Παντελεήμονος
  • λεωφόρο Διονύσου ύψος γηπέδου Διονύσου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Διόνυσο (μεταφορά από Λ.Διονύσου και Θησέως)
  • Μιαούλη και Κολοκοτρώνη
  • Σουλίου και Δημοκρατίας
  • Σουλίου και λεωφόρο Μαραθώνος
  • λεωφόρο Μαραθώνος και Δημοκρατίας

Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 20 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο στην Αττική – Η σοκαριστική εικόνα της NASA

Συγκλονιστική μαρτυρία γονιού: «Άργησαν πολύ να εκκενώσουν το Παίδων Πεντέλης» (video)

Σοκ στον αθλητισμό: Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ο ποδοσφαιριστής Χάρης Πάστρας

Σε απόγνωση κάτοικος Πεντέλης: «Έχω ζήσει ένα κάρο φωτιές, αλλά τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί» (video)

Φωτιά στην Αττική: Σοκάρει η δημοσιογράφος Ρένα Κουβελιώτη – «Δεν το έχω ξαναδεί 30 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά» (video)

κουβελθιωτη

Φωτιά στην Αττική: Σοκάρει η δημοσιογράφος Ρένα Κουβελιώτη – «Δεν το έχω ξαναδεί 30 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά» (video)

«Εκεί που θεωρούμε ότι την φωτιά την έχουμε πίσω μας, ξαφνικά την βλέπουμε μπροστά μας»,…

Φωτιά στην Αττική: Συγκλονίζει με δάκρυα στα μάτια κάτοικος της Πεντέλης – «Με 5-10 πυροσβεστικά δεν γίνεται τίποτα» (video)

κατοικος

Φωτιά στην Αττική: Συγκλονίζει με δάκρυα στα μάτια κάτοικος της Πεντέλης – «Με 5-10 πυροσβεστικά δεν γίνεται τίποτα» (video)

«Πολλά. Σας το λέω και έχω ανατριχιάσει. Κρίμα ο κόπος τους», είπε στην κάμερα του…

Τεντόγλου και Καραλής για τις φωτιές: «Όπως ερχόμασταν βλέπαμε έξω να σκοτεινιάζει η εικόνα – Είμαστε στεναχωρημένοι» (video)

image 5

Τεντόγλου και Καραλής για τις φωτιές: «Όπως ερχόμασταν βλέπαμε έξω να σκοτεινιάζει η εικόνα – Είμαστε στεναχωρημένοι» (video)

«Μόλις φτάσαμε δεν ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται», ανέφεραν κατά την άφιξή τους οι Μίλτος Τεντόγλου…

Χαλάνδρι: Βίντεο ντοκουμέντο με απίστευτη ρίψη νερού από 50 μέτρα σε φλεγόμενη επιχείρηση

φωτια

Χαλάνδρι: Βίντεο ντοκουμέντο με απίστευτη ρίψη νερού από 50 μέτρα σε φλεγόμενη επιχείρηση

Το ελικόπτερο τύπου Erickson έκανε μια «χειρουργική» ρίψη που βοήθησε δραματικά στην κατάσβεση της φωτιάς

Φωτιά στην Αττική: Σοκαριστικές εικόνες στα Βριλήσσια – «Γίνεται της π@τ@ν…ς» (video)

Βριλήσσια

Φωτιά στην Αττική: Σοκαριστικές εικόνες στα Βριλήσσια – «Γίνεται της π@τ@ν…ς» (video)

«Οι εκρήξεις που ακούμε είναι λογικά από γκαζάκια αερίου», ανέφερε εθελοντής για την κατάσταση που…