Newsroom

Newsroom

20/20 Magazine: Η ανακοίνωση της δημοσιογραφικής ομάδας για το κλείσιμο της ιστοσελίδας

Μετά το κλείσιμο του 20/20 Magazine, η δημοσιογραφική του ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση για το τι συνέβη

cover

Ξαφνικό ήταν το κλείσιμο της ιστοσελίδας 20/20 Magazine πριν από μερικές ημέρες, με τη δημοσιογραφική ομάδα να βγάζει ανακοίνωση δίνοντας πληροφορίες για το τι συνέβη στο μέσο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοσιογραφικής ομάδας του 20/20 Magazine:

Μετά το αιφνιδιαστικό κατέβασμα του site 20/20 Μagazine από τον «ιδρυτή» του (όπως ο ίδιος υπογράφει στην παρακάτω ανακοίνωση φωτό 4), στις 13/8/24, προέκυψαν -και δικαίως- πολλά ερωτήματα.

Έχοντας συνηθίσει να μην αφήνουμε ερωτηματικά ως προς τη λειτουργία μας, οι 8 υπογράφοντες σάς ενημερώνουμε ότι:

  • Το domain 2020mag.gr ανήκει στον Αντώνη Παπαβομβολάκη. Έχει κατοχυρωθεί  από τον ίδιο πριν από την τελευταία μορφή της ομάδας του 20/20, γεγονός για το οποίο ενημερωθήκαμε και με εξώδικη όχληση.
  • Η τελευταία μορφή της ομάδας του 20/20 ήταν η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ 20/20 MEDIA», η ΚΟΙΝΣΕΠ που ιδρύσαμε από κοινού στις 12 Απριλίου του 2023 και συμφωνήσαμε με καταστατικό ως προς τη λειτουργία της.

Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας μας, τα 10 μέλη της θα πρέπει να:

1

Ενώ  συγκεκριμένα, η ΚΟΙΝΣΕΠ θα αναπτύσσει δραστηριότητες σχετικές με:

2

Και να εξυπηρετεί τους σκοπούς:

3

Η ιστορία ενός προαναγγελθέντος κλεισίματος

Εννέα μήνες πριν από σήμερα, ο «ιδρυτής», σταμάτησε ως υπεύθυνος του οπτικοακουστικού τμήματος να συμμετέχει στη διαδικασία καθημερινής ζύμωσης και παραγωγής περιεχομένου για το 20/20 Magazine καθώς και σε οτιδήποτε είχαμε συμφωνήσει ρητά στο καταστατικό μας.

Η πρόφαση ήταν φόρτος εργασίας, προσωπικός αλλά και ειδικός -είχε αναλάβει το μοντάζ κοινού μας πρότζεκτ-, όμως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Το διάστημα από τον Δεκέμβρη του 2022 και μετά, σταδιακά μας εξαίρεσε από κάθε διαδικασία που αφορούσε την παραγωγή του πρώτου χρηματοδοτούμενου πρότζεκτ μας, που είχαμε από κοινού ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2022.

Επιπλέον, από τον Δεκέμβρη του 2023 σταμάτησε εντελώς να συμμετέχει στις διεργασίες και εργασίες του site, παραβιάζοντας μονομερώς «…την άρτια λειτουργία και συντήρηση του ιστότοπου www.2020mag.gr στο διαδίκτυο…», όπως περιγράφει ρητά το καταστατικό μας.

Στις 5/1/24, ο «ιδρυτής» κοινοποίησε, μέσω της εφαρμογής messenger, στην ομάδα των 10 μελών ένα λινκ που οδηγούσε στο ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό πρότζεκτ.

Μετά τη θέασή του διαπιστώσαμε σοκαρισμένοι ότι δεν υπήρχε ΠΟΥΘΕΝΑ δημοσιογραφική επιμέλεια, δεν υπήρχε παρά ελάχιστη από την έρευνα -δουλειά που ήδη είχαν κάνει και του είχαν παραδώσει μέλη της ομάδας-, δεν υπήρχε ΠΟΥΘΕΝΑ η δουλειά που το 20/20 είχε κάνει μήνες και για μήνες πριν.

Την ίδια στιγμή έχοντας ρυθμίσει πληρωμές για το πρότζεκτ, χωρίς έγκριση της Γενικής Συνέλευσης, παρέλειψε να πληρώσει μέλος που συμμετείχε ενεργά σε αυτό, κάτι που παραδέχτηκε ενώπιον όλων.

Επιπλέον στους τίτλους του πρότζεκτ, υπήρχε η υπογραφή του σε όλες τις αρμοδιότητες, καθώς και ευχαριστίες σε συνάδελφο μη μέλος της ομάδας ή της ΚΟΙΝΣΕΠ, χωρίς ουδέποτε να έχουμε ερωτηθεί και ενημερωθεί για τη συμμετοχή του. Η μέχρι τότε καλή μας πίστη κλονίστηκε σοβαρά.

Όταν ζητήσαμε εξηγήσεις σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 19-5-24, η οποία και ηχογραφήθηκε, συντάχθηκε σε πρακτικά και υπογράφηκε από τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν εξαιρετικά ανεπαρκείς, σύμφωνα -πάντα- με τις υποχρεώσεις που ορίζει για τα μέλη το κατάστατικό μας.

Ακολουθώντας κατά γράμμα το καταστατικό μας κι έχοντας πάντα στο νου μας τον κοινό και συλλογικό σκοπό της συγκεκριμένης ΚΟΙΝΣΕΠ, προχωρήσαμε σε Γενική Συνέλευση στις 2/6/24 στην οποία δεν παραβρέθηκε και στην οποία ομόφωνα συμφωνήσαμε να ζητήσουμε απαντήσεις, σε συγκεκριμένα εύλογα ερωτήματα. Του κοινοποιήσαμε τα πρακτικά, ωστόσο απαντήσεις δεν πήραμε ποτέ. Παρά το σοβαρό κλονισμό της εμπιστοσύνης μας, επιδιώκαμε  να λύσουμε την όποια παρανόηση, δώσαμε κάθε ευκαιρία για να αποδειχθούν οι υποψίες μας αναληθείς και να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας. Αντ’ αυτού, αμέσως μετά εκείνος μπλόκαρε πληρωμές για ολοκληρωμένο πρότζεκτ, παραλείποντας να στείλει τραπεζικό κωδικό επιβεβαίωσης (ως εκλεγμένος Πρόεδρος είχε το διαχειριστικό του λογαριασμού της ΚΟΙΝΣΕΠ).

Στις 14/7/24 καλέσαμε και σε τρίτη έκτακτη Γενική Συνέλευση, στην οποία και πάλι δεν συμμετείχε. Εκεί τον καθαιρέσαμε από πρόεδρο της 20/20 ΜΕDIA ΚΟΙΝΣΕΠ με ψήφους 8 υπέρ και μία λευκό.

Το εξώδικο και το κατέβασμα του site

Στις 13/8/24 ο «Ιδρυτής» απέστειλε εξώδικο στην 20/20 MEDIA ΚΟΙΝΣΕΠ, με το οποίο μας δήλωνε -μεταξύ άλλων-  τα παρακάτω:

«…καθίσταται προφανές ότι τα υπόλοιπα εννέα (9) μέλη σας επέδειξαν απέναντί μου μια άνευ προηγουμένου όλως παρελκυστική, καταχρηστική, μη νόμιμη ως αντικείμενη σε κάθε έννοια καλής πίστης και χρηστών συναλλακτικών ηθών υπαίτια και ζημιογόνο, για εμένα αλλά και για εσάς, ως Κοιν.Σ.ΕΠ., συμπεριφορά, τόσο με την αυθαίρετη και αναιτιολόγητη απόφαση καθαίρεσής μου από Πρόεδρό σας, την οποία δεν αναγνωρίζω – και η οποία σημειωτέον ουδεμία δημοσιότητα έχει λάβει- όσο και με τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς τους απέναντί μου κατά τη διενέργεια των Γενικών σας Συνελεύσεων, όπως και με την εκ προθέσεως εκμετάλλευση της καλοσύνης, γενναιοδωρίας μου και της φήμης που είχε αποκτήσει ήδη από το έτος 2020 ο ανωτέρω τίτλος «20/20 Magazine» αλλά και το domain name μου και το ανωτέρω εμπορικό μου σήμα, με απώτερο σκοπό την προσωπική τους προβολή στο διαδίκτυο, καθώς και με τη συνεχή προσβολή ή επαπειλούμενη προσβολή των πνευματικών μου δικαιωμάτων επί του ανωτέρω ντοκιμαντέρ μου… »

«ΔΗΛΩΝΩ ρητά με το παρόν προς την Διοικούσα Επιτροπή σας ότι:

i) δεν αναγνωρίζω καμία απόφαση της Γενικής Συνέλευσής σας η οποία ελήφθη κατά παράβαση του Νόμου και του Καταστατικού σας και με την οποία αποφασίζεται αυθαιρέτως η καθαίρεσή μου από τη θέση του Προέδρου σας,
ii) ότι αποχωρώ σήμερα από μέλος σας.

Συγχρόνως, σας ΖΗΤΩ, ρητά, με το παρόν να παύσετε αμέσως, άλλως, να απόσχετε από:

i) τη χρήση του ελληνικού εμπορικού σήματός μου με αριθ. 266413/2021 «20/20 Magazine – ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ. www.2020mag.gr» (λεκτικό, απεικόνιση, αριθμός με ορισμένη έγχρωμη σύνθεση), την οποία ουδέποτε σας παραχώρησα,
ii) τη χρήση της φράσης «20/20» ή άλλης ομοιάζουσας με αυτή ή περιέχουσας το «20/20», είτε στην επωνυμία σας ως Κοιν.Σ.ΕΠ., είτε οπουδήποτε αλλού, όπως -όλως ενδεικτικώς- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης («social media»), ήτοι στο Facebook, Instagram, Twitter (X), Tiktok και Youtube, ή σε όποιο domain name τυχόν κατοχυρώσετε ψηφιακό υλικό σας ή σε όποια ιστοσελίδα τυχόν δημιουργήσετε στο μέλλον.

iii) τη διαχείριση των λογαριασμών του «20/20 Magazine» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης («social media») και συγκεκριμένα από το λογαριασμό του «20/20 Magazine» στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter (X), στο Tiktok και στο Youtube, τους οποίους λογαριασμούς εγώ δημιούργησα και μου ανήκουν, καθώς και ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ  δε συγχρόνως ότι διακόπτω από σήμερα τη σύνδεση του ανωτέρω domain name μου, του οποίου είμαι ο μοναδικός κάτοχος, ήτοι του https://www.2020mag.gr, με το περιεχόμενο της εν λόγω ιστοσελίδας και σας ΚΑΛΩ όπως, από τη λήψη του παρόντος κατοχυρώσετε διαφορετικό  domain name, προκειμένου να συνδέσετε με αυτό, αποκλειστικώς μόνο, ό,τι ψηφιακό περιεχόμενο φέρει την υπογραφή κάποιου μέλους σας και σε καμία περίπτωση υλικό που φέρει τη δική μου υπογραφή ή της ατομικής μου επιχείρησης με το δ.τ. «Music Row Studio» και που εγώ συνέλαβα ως ιδέα και δημιούργησα εν συνεχεία (ήτοι: λογότυπα, γραφικά, podcast, vidcast, εικαστικά, γραφιστικές συνθέσεις, φωτογραφίες,  κλπ. ψηφιακό περιεχόμενό μου)».

Η συνέχεια

Μετά από αυτό, ο ίδιος προέβη, στις 13/8/24, στην αντιδεοντολογική και εκδικητική προς όλους μας πράξη του κατεβάσματος του site από τον διαδικτυακό αέρα, ρίχνοντας «μαύρο» στην πλατφόρμα εργασίας μας και στα social media τα οποία διαχειριζόμασταν. Στη συνέχεια, οι 8 (απόλυτα πλειοψηφούντες πλην του «ιδρυτή» και ενός λευκού) προχωρήσαμε σε κοινή ανακοίνωση από τα προφίλ μας, μέσω της εφαρμογής Facebook.

Το επόμενο βήμα βρίσκει την ομάδα μας, τους 8 (πλην «ιδρυτή» και ενός απέχοντος) από τους 10 της 20/20 MEDIA ΚΟΙΝΣΕΠ, να σχεδιάζουμε ήδη τα επόμενα από κοινού βήματά μας εκτός του 20/20 Magazine.

Θέλουμε ωστόσο να δηλώσουμε ρητά και δημόσια ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε την οικειοποίηση και την περαιτέρω εκμετάλλευση της δουλειάς που επιτελέσαμε για 3,5 χρόνια στην ιστοσελίδα από τον «ιδρυτή» της, ούτε και θα ανεχτούμε έστω και την παραμικρή απόπειρα σπίλωσης της εντιμότητάς μας και διαστρέβλωσης της αλήθειας.

Σοφοκλής Αρχοντάκης

Μαρία Γαλάτη

Ηλίας Γεροντόπουλος

Μαρία Κεφαλά

Σπύρος Κυριάκης

Ματθαίος Λεωνίδας

Δημήτρης Παπαβομβολάκης

Μαρία Ράντου

ΥΓ. Tο domain ανήκει στον «ιδρυτή», όλη η δουλειά, οι επαφές, οι πηγές, τα project, η ζύμωση, η συνεργασία, το πάθος και η συνέχεια ανήκουν σε εμάς, και το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του!

Από την πλευρά του ο ιδρυτής του συνεργατικού μέσου, Αντώνης Παπαβομβολάκης, με δήλωση που δημοσίευσε το TPP απάντησε στα παραπάνω λέγοντας:

Το 20/20 έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο τεσσεράμισι χρόνων (όχι τρεισίμισι όπως διακινείται ψευδώς και επί σκοπώ). Από την πρώτη στιγμή, ήταν πρωτοπόρο στο χώρο της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας και της οπτικοακουστικής ενημέρωσης.

Είναι το πρώτο site στην Ελλάδα που επένδυσε και δημιούργησε πληθώρα square videos, vidcasts και podcasts με adapted ή πρωτότυπο περιεχόμενο και εξαιρετική ποιότητα, σε μια εποχή που η ψηφιακή δημοσιογραφία δεν είχε επενδύσει ακόμα σ´ αυτά τα format. Ένα site με πρωτοποριακό σχεδιασμό και εξαιρετική θεματολογία που διείσδυσε στην κοινωνία, κάνοντας τους αναγνώστες να «πιστέψουν στα μάτια τους» και έδωσε φωνή σε όσους δεν είχαν.

Γύρω του συνασπίστηκαν εξαιρετικοί δημοσιογράφοι (Κωνσταντίνος Ταχτσίδης, Ναταλί Χατζηαντωνίου, Γιάννης Αλμπάνης, Κώστας Κωστάκος, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Χρύσα Λύκου κ.ά). Αυτή ήταν ιστορικώς και η ιδρυτική ομάδα του 20/20 Magazine. Οι επόμενοι σχηματισμοί ήταν αποκλειστικά εταιρικοί (ΙΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ) και όχι ιδρυτικοί.

Από τον Μάρτιο του 2020 και κατά το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας του, το 20/20 Magazine κρατήθηκε όρθιο από ελάχιστους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά αμισθί, με μοναδική ανταπόδοση την στήριξη χιλιάδων αναγνωστών, ακροατών και θεατών.

Ξεκίνησε και πορεύτηκε με ένα συγκεκριμένο όραμα και συγκεκριμένους, ανιδιοτελείς σκοπούς. Αυτά συνάδουν απόλυτα και με τον προσωπικό μου αξιακό κώδικα.

Κατά το τελευταίο έτος, τα παραπάνω άρχισαν να φθίνουν, και μοιραία άλλαξε και η «μορφή» του, κάτι που έγινε φυσικά αντιληπτό και από τους αναγνώστες.

Αυτές τις μέρες διακινούνται πάρα πολλές αναλήθειες.

Σεβόμενος απόλυτα τον κάθε συνεργάτη που πέρασε από το 2020mag.gr και τον κάθε αναγνώστη που «πίστεψε στα μάτια του», ανακοινώνω (για ακόμη μια φορά, γιατί φαίνεται πως δεν γίνεται αντιληπτό ή αποκρύπτεται επί σκοπώ): Το 20/20 ΔΕΝ κλείνει. Έκλεισε οριστικά, αυτός του ο κύκλος.

Ελπίζω, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, να έχουμε καταφέρει το βλέμμα όλων να έχει αλλάξει προς την αλήθεια. Γιατί πράγματι, για να αλλάξει το βλέμμα ώστε να πιστέψεις επιτέλους στα μάτια σου, «θέλει δουλειά πολλή».

Αντώνης Παπαβομβολάκης

Ιδρυτής 20/20

Ειδήσεις σήμερα:

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ηγεσίας έθεσε ο Πολάκης – Η αντίδραση Κασσελάκη

Καλλιάνος: Για «πολλαπλό σκάνδαλο» τον καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ – Ο βουλευτής της ΝΔ έχει παράνομο Κέντρο Μελέτης

Κρητικός συλλέκτης έστειλε επιστολή στον Κασσελάκη για τον γάμο με Τάιλερ: «Περιμένω να το οργανώσουμε»

Ο Σταμάτης Κραουνάκης στην πιο «πολιτική» του ανάρτηση: Τι έγραψε για Κασσελάκη, Τσίπρα και Πολάκη

Εύβοια: Σπάνιος λευκός καρχαρίας πιάστηκε στα δίχτυα ψαρά κοντά σε παραλία (εικόνες)

Europa League: Διέλυσε την Σάμροκ Ρόβερς με 4-0 ο ΠΑΟΚ – Με το ενάμιση πόδι στους ομίλους της διοργάνωσης

6294006

Europa League: Διέλυσε την Σάμροκ Ρόβερς με 4-0 ο ΠΑΟΚ – Με το ενάμιση πόδι στους ομίλους της διοργάνωσης

Εύκολη νίκη για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος νίκησε με 4-0 τη Σάμροκ Ρόβερς για τα…

Ταϊλάνδη: Πύθωνας βγήκε από λεκάνη τουαλέτας και του δάγκωσε τα γεννητικά όργανα – «Είχε τους κυνόδοντές βυθισμένους μέσα μου» (video)

fs snake

Ταϊλάνδη: Πύθωνας βγήκε από λεκάνη τουαλέτας και του δάγκωσε τα γεννητικά όργανα – «Είχε τους κυνόδοντές βυθισμένους μέσα μου» (video)

Σοκαριστικές στιγμές έζησε ένας νεαρός στην ΤαΪλάνδη με έναν πύθωνα να τον δαγκώνει την ώρα…

Στέφανος Κασσελάκης: Πήρε θέση για τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – « Θα συναντηθώ με τον Παύλο»

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Στέφανος Κασσελάκης: Πήρε θέση για τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – « Θα συναντηθώ με τον Παύλο»

Θέση για όσα συνέβησαν στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ πήρε ο Στέφανος Κασσελάκης

Συνεχίζεται η αύξηση της Covid 19: 771 νέες εισαγωγές, 9 διασωληνώσεις και 29 θάνατοι σε μια εβδομάδα

0312 20211203 reuters omicron 1

Συνεχίζεται η αύξηση της Covid 19: 771 νέες εισαγωγές, 9 διασωληνώσεις και 29 θάνατοι σε μια εβδομάδα

Με το φθινόπωρο να πλησιάζει η αύξηση του Κορονοϊού δεν λέει να σταματήσει