Newsroom

Newsroom

Τζούλια Δημακοπούλου: Έφυγε από τη ζωή η ιδρύτρια του ΙΣΕΤ και της γκαλερί «Νέες Μορφές»

Ιδρύτρια της ιστορικής γκαλερί “Νέες Μορφές” και του IΣΕΤ, του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προβολή και την ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης στη μεταπολεμική Ελλάδα.

dimakopoulou tzoulia

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η Τζούλια Δημακοπούλου, εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Η Τζούλια Δημακοπούλου ίδρυσε την γκαλερί “Νέες Μορφές” στην οδό Βαλαωρίτου, που λειτούργησε από το 1959 έως και το 2009, προωθώντας καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες, με εκθέσεις και συνεργασίες με επιμελητές και ιστορικούς τέχνης.

Μαζί με τους βασικούς συντελεστές της γκαλερί, ίδρυσε το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης -του οποίου υπήρξε διευθύντρια-, με σκοπό τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού για την καταγραφή της πορείας της ελληνικής τέχνης από το 1945 έως τις μέρες μας. Το iset πέρασε, μέσω δωρεάς, το 2022, στην Εθνική Πινακοθήκη ως φόρος τιμής στην ανάγκη διαφύλαξης και προώθησης της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο του 2017 εγκαινιάστηκε στο Ινστιτούτο η εικαστική έκθεση “Μνήμες” με έργα της.

Η Τζούλια Δημακοπούλου πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Art Athina, της πρώτης μεγάλης φουάρ σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, που έγινε πραγματικότητα χάρη στις προσπάθειές της και του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Αιθουσών Τέχνης, του οποίου υπήρξε πρόεδρος για 18 χρόνια.

“Η παρακαταθήκη της Δημακοπούλου δεν είναι μόνο το έργο που άφησε πίσω της, αλλά και το ήθος και η αφοσίωσή της στην τέχνη, στην εκπαίδευση και στη διασφάλιση ότι το ελληνικό καλλιτεχνικό τοπίο θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να εμπνέει τις επόμενες γενιές”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Facebook το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Δυστύχημα στη Χαλκιδική: Ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ προμηθευόταν σάπια μηχανήματα από συναδέλφους του

Screenshot 2024 08 24 203719

Δυστύχημα στη Χαλκιδική: Ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ προμηθευόταν σάπια μηχανήματα από συναδέλφους του

Απίστευτες και εξοργιστικές αποκαλύψεις για τα λούνα παρκ του τρόμου

ΥΠΕΞ: Καταδίκη της βεβήλωσης του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου στην Κωνσταντινούπολη

υπεξ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη της βεβήλωσης του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου στην Κωνσταντινούπολη

Τη βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων στην Κωνσταντινούπολη καταδικάζει με…