Παραδόθηκε ο δράστης της επίθεσης στη Γερμανία

Την είδηση επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ.

ζολιγκεν

Παραδόθηκε αργά χθες το βράδυ (24/08) σε αστυνομικούς που εκτελούσαν περιπολία, ο κατά δήλωσή του δράστης της φονικής επίθεσης με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι πέντε.

Πρόκειται για τον 26χρονο Σύρο Ίσα Αλ Χ., ο οποίος -σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Bild- πλησίασε τους αστυνομικούς λέγοντας «είμαι αυτός που ψάχνετε» και φορώντας βρώμικα ρούχα, λερωμένα με αίμα.

«Έχουμε υπό κράτηση τον ύποπτο που αναζητούμε όλη μέρα», επιβεβαίωσε γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο ARD ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ.

 

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο Ίσα αλ Χ. γεννήθηκε στην συριακή πόλη Ντέιρ Εζούρ κι έφθασε στην Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022. Ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ κι έναν χρόνο αργότερα έλαβε «επικουρική προστασία», την οποία εξασφαλίζουν συχνά πρόσφυγες από χώρες όπου μαίνονται εμφύλιες συρράξεις.

Κατά το γερμανικό περιοδικό, πρόκειται για σουνίτη μουσουλμάνο, ο οποίος μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως εξτρεμιστής ισλαμιστής.

Χθες το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ – ISIS) ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στο Ζόλινγκεν, εν είδει «εκδίκησης για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και αλλού». Ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει επιβεβαίωση της σχέσης του ΙΚ με τον δράστη της επίθεσης στο Φεστιβάλ της γερμανικής πόλης, επισήμανε το Der Spiegel.

Νωρίτερα χθες, ώρες πριν παραδοθεί ο ύποπτος για την επίθεση, η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας SEK είχε εισβάλει σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό του δράστη. Εκεί είχε συλλάβει έναν 36χρονο, ο οποίος, όμως, διαπιστώθηκε πως «δεν ήταν αυτός που είχαμε στο στόχαστρό μας», διευκρίνισε ο Χέρμπερτ Ρόιλ.