Αντώνης Μπατζιάς

Αχ αυτά τα Trends… οι διακοπές στη Ψίμυθο και η έκρηξη του Telegram

«Δεν είναι δύσκολο για μια κοινωνία που χάνεται στα ανούσια trends να χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα»

trends

Υπήρχε μια εποχή που το αργό ίντερνετ γινόταν πιο γρήγορο και με τις νέες ταχύτητες φανταζόμασταν πως η ζωή μας θα ήταν πολύ πιο εύκολη, θα βρίσκαμε τα πάντα με ένα κλικ, θα είχαμε ιπτάμενα αυτοκίνητα κι άλλα τέτοια.

Αντί για αυτά έφτασε η περίοδος του Covid για να μας δείξει πως μπορούμε να τσακωνόμαστε πολύ πιο εύκολα μέσω ίντερνετ και μπορούμε να ακολουθούμε ένα trend χωρίς κάποιο ουσιαστικό λόγο, απλά και μόνο επειδή “παίζει στο ίντερνετ“.

Αν, λοιπόν, κάποιος μας έλεγε πριν από λίγα χρόνια ότι θα ξοδεύαμε τον πολύτιμο χρόνο μας μιλώντας για κάτι που ονομάζεται “Ψίμυθο” και θα κατεβάζαμε μανιωδώς μια εφαρμογή που υπάρχει εδώ και χρόνια, το Telegram, επειδή κυνηγούν το δημιουργό της, μάλλον θα γελούσαμε. Κι όμως…

Η Εποχή της Υπερβολής

Στην εποχή που ζούμε, η υπερβολή έχει γίνει κανόνας κι όλοι είναι προσκολλημένοι στα κοινωνικά δίκτυα και στα trends που δημιουργούνται από το πουθενά, χάνοντας την ουσία της πληροφόρησης.

Η “Ψίμυθος” και το Telegram είναι απλά δύο παραδείγματα από τα αμέτρητα που εμφανίζονται καθημερινά, με κάθε νέο trend να λειτουργεί σαν μια μαγική συνταγή: ένα μικρό μυστήριο, ένας υπαινιγμός ότι αν δεν το ακολουθήσεις, θα μείνεις πίσω, και ξαφνικά όλοι μιλούν γι’ αυτό.

Η υπερβολή αυτή δεν είναι απλώς μια τάση· είναι η νέα κανονικότητα. Αν δεν είσαι μέρος της συζήτησης για το τελευταίο viral θέμα, τότε κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ως αδιάφορος ή μη ενημερωμένος, με αποτέλεσμα χιλιάδες άτομα να ακολουθούν μαζικά και χωρίς δεύτερη σκέψη λογαριασμούς, καταναλώνοντας ανούσιες πληροφορίες με την ίδια όρεξη που κάποτε διαβάζαμε τα νέα της ημέρας. Βασική διαφορά; Τα νέα κάποτε είχαν σημασία.

Φανταστικές διακοπές στη…φανταστική Ψίμυθο

Ένα tweet (ή Χ όπως θέλετε) που έριξε τα πάντα στο πέρασμά του ήταν αυτό το χιουμοριστικό με τις διακοπές στην ανύπαρκτη Ψίμυθο.

Είχε μέσα και τη λέξη κλειδί «φασαίοι» οπότε δεν χρειάστηκε κάτι περισσότερο: χιλιάδες αναδημοσιεύσεις, σχόλια, ακόμα και ανακοινώσεις για events στη νέα Ατλαντίδα που δημιούργησαν τα social, ακόμα και κόσμος να ψάχνει που να στήσει σκηνή.

Και το 0 έγινε 100 χάριν του ευφάνταστου δημιουργού του tweet.

Το τρολ και το χιούμορ στα καλύτερά τους, δημιουργώντας μια υπέροχη πλάκα. Χιουμοριστικές αναρτήσεις που σχολίαζαν τις συνθήκες του καινούριου αυτού νησιού περιέγραφαν υπέροχα την ελληνική πραγματικότητα του ελληνικού καλοκαιριού κι έδωσαν μια ζωντάνια στη μιζέρια που ακολουθεί το τέλος των διακοπών.

Πέρα από την πλάκα όμως, ένα αθώο hashtag έγινε το κεντρικό θέμα συζήτησης, με το πιο παράδοξο να είναι ότι κανείς δεν φάνηκε να αμφισβητεί την αξία ή την ακρίβειά του.

Έλλειψη κριτικής ικανότητας μας το έλεγαν στο σχολείο…

Telegram και η ξαφνική έκρηξη δημοφιλίας του

Κι αν η Ψίμυθος ήταν κάτι χιουμοριστικό, τα όσα έφεραν, ξανά, το Telegram στο προσκήνιο δεν ήταν και τόσο αστεία.

Το Telegram, μια εφαρμογή μηνυμάτων γνωστή για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια της, βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο της προσοχής χωρίς να έχει κάνει κάποια σημαντική αναβάθμιση ή αλλαγή, καθώς μια σειρά γεγονότων προκάλεσαν την ανησυχία του κοινού σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε άλλες πλατφόρμες, όπως το WhatsApp και το Facebook ήταν αρκετή να στείλει χιλιάδες χρήστες να κατεβάσουν την εφαρμογή.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας το είχε διαδώσει ήδη περισσότερο αφού περιορίστηκε η πρόσβαση στα υπόλοιπα social media, κυρίως για τους Ρώσους, και με γνώμονα την ασφάλεια του Telegram άρχισαν να δημιουργούνται κανάλια με νέα από την εμπόλεμη ζώνη, παρά την απαγόρευσή του στη Ρωσία το 2018.

Παράλληλα όμως δημιουργήθηκαν κι άλλα κανάλια, με όχι και τόσο νόμιμες δραστηριότητες όπως τζόγος, σωματεμπορία, ναρκωτικά…

Και η δημοφιλία της πλατφόρμας συνεχίζει να ανεβαίνει.

Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος λέει ο λαός, οπότε με την άνοδο του Telegram και την αύξηση των χρηστών, βρέθηκε κάθε καρυδιάς καρύδι να χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα με εξαιρετική κρυπτογράφηση, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κινδύνους κι απειλές για τους νέους χρήστες που έτρεξαν να κατεβάσουν την εφαρμογή.

Ο Πάβελ Ντούροφ, ο δημιουργός του, συνελήφθη στη Γαλλία και αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις από διάφορες κυβερνήσεις λόγω της επιμονής του στην προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών του Telegram, με τη στάση του αυτή να έχει κάνει την πλατφόρμα ένα ισχυρό εργαλείο για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν τις επικοινωνίες τους μακριά από τα μάτια της κρατικής επιτήρησης, έχει φέρει τον Ντούροφ σε αντιπαράθεση με πολλά καθεστώτα που βλέπουν την πλατφόρμα ως απειλή, ενώ παράλληλα νέοι χρήστες δεν βλέπουν τίποτα παράξενο σε όλο αυτό εκτός από ένα νέο trend.

Η Επιφανειακή Πληροφόρηση και οι Επιπτώσεις της

Με την υπερπληροφόρηση να απειλεί να μας καταπιεί, το πραγματικό ζητούμενο είναι η κριτική ματιά και σκέψη. Ζούμε σε μια εποχή που το τίποτα μπορεί να γίνει το παν, και το παν να έχει ελάχιστη σημασία.

Τα δύο παραδείγματα που αναφέρθηκαν είναι απλά οι τελευταίες προσθήκες σε μια ατέλειωτη σειρά από ανούσιες τάσεις που κατακλύζουν την ιντερνετική καθημερινότητα, όχι όλων αλλά σίγουρα πολλών, με κάποιες από αυτές να μπορούν να γίνουν κι επικίνδυνες.

Ίσως έφτασε η ώρα να σταματήσουμε και να αναρωτηθούμε αν αξίζει τόσος χρόνος και ενέργειας σε αυτά τα φαινόμενα ή μήπως πρέπει να επιστρέψουμε σε μια πιο ουσιαστική προσέγγιση της πληροφορίας αφήνοντας στην άκρη τη λογική “το διάβασα στο ίντερνετ, αλήθεια είναι“.

Δεν είναι δύσκολο για μια κοινωνία που χάνεται στα ανούσια trends να χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πυροβολισμοί στο ΚΤΕΛ Κηφισού

Αναστάτωση σε πτήση της Aegean: Επέστρεψε στην Κρήτη λόγω των επιθέσεων στο Ισραήλ

Καρυστιανού κατά Πρετεντέρη: «Η δική σας οπτική γωνία είναι από την πλευρά των βολεμένων, η δική μας από της αλήθειας»

Πύργος: Ξύλο σε γάμο επειδή η νύφη πάτησε το πόδι του γαμπρού

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε μητέρα που καταγγέλθηκε από την κόρη της ότι την χτύπησε με σκουπόξυλο και την κλείδωσε στο δωμάτιό της

dikasthrio

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε μητέρα που καταγγέλθηκε από την κόρη της ότι την χτύπησε με σκουπόξυλο και την κλείδωσε στο δωμάτιό της

Ανέβαζε γυμνές φωτογραφίες και συναντούσε αγνώστους

ΚΤΕΛ: Οδηγοί ταξί προκάλεσαν το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς – Διεκδικούσαν πελάτη και ο ένας τράβηξε όπλο

ΚΤΕΛ Κηφισος

ΚΤΕΛ: Οδηγοί ταξί προκάλεσαν το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς – Διεκδικούσαν πελάτη και ο ένας τράβηξε όπλο

Το περιστατικό που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς εκείνη την ώρα δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία  στον…