Σε απόγνωση οι εκπαιδευτικοί στα νησιά: «Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο» – Τι καταγγέλλει δάσκαλος διορισμένος στη Ρόδο

«Έχουμε καλέσει την πολιτεία πάρα πολλές φορές τα τελευταία 15 – 20 χρόνια για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μπορέσει να στηρίξει (με έργα και όχι με λόγια και υποσχέσεις) τους συναδέλφους μας αυτούς. Μέχρι σήμερα δεν είδαμε δυστυχώς κάτι τέτοιο».

taylor flowe 4nKOEAQaTgA unsplash

Για μια κατάσταση αποκαρδιωτική κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί Κυκλάδων, καθώς δάσκαλοι και καθηγητές που διορίζονται σε νησιά, τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα, ψάχνουν για μια κατοικία και όχι μόνο δεν βρίσκουν, αλλά έρχονται αντιμέτωποι και με εξωπραγματικά ενοίκια.

Μάλιστα κάποιοι ήδη αναγκάζονται να κοιμούνται στα αυτοκίνητα ή και στις παραλίες, αφού από την ερχόμενη Τρίτη 2 του μήνα, πρέπει να παρουσιαστούν στα σχολεία, που διορίστηκαν και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και οι αναπληρωτές. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου χειροτέρεψε την κατάσταση πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών θα μείνει χωρίς στέγη για πολύ καιρό ακόμη.

Η ανάρτηση δασκάλου στη Ρόδο

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση ενός δασκάλου από τη Ρόδο ο οποίος κοινοποίησε ότι «είμαι δάσκαλος του Δημοτικού Γενναδίου από πέρυσι αλλά και φέτος, αναζητώ γκαρσονιέρα για ενοικίαση στο Γεννάδιο μέχρι 300 ευρώ τον μήνα. Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο διότι μου ζητάνε 400 ευρώ για ένα στούντιο και αδυνατώ να δίνω τόσα λεφτά για ένα σπίτι».

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Ροδιακή» το αιρετό μέλος του ΠΥΣΠΕ Δωδεκανήσου, κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο και εφέτος και υποστήριξε ότι καμία λύση δεν έχει δοθεί, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται και υπηρετούν στα νησιά μας, να μπορούν να βρίσκουν σπίτια για να διαμένουν, με ενοίκιο τέτοιο που να αντέχουν στα οικονομικά τους δεδομένα. Δεν μπορεί ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός να παίρνει μισθό της τάξης των 750 – 800 ευρώ και να καλείται να πληρώσει ενοίκιο σε ένα αξιοπρεπές κατάλυμα, της τάξης των 500 και 600 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση! Δεν μπορεί να αντέξει κανένας άνθρωπος τέτοια δυσβάσταχτα έξοδα.

Έχουμε καλέσει την πολιτεία πάρα πολλές φορές τα τελευταία 15 – 20 χρόνια για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μπορέσει να στηρίξει (με έργα και όχι με λόγια και υποσχέσεις) τους συναδέλφους μας αυτούς. Μέχρι σήμερα δεν είδαμε δυστυχώς κάτι τέτοιο».

Το θέμα αυτό αναδεικνύει και η Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων η οποία έστειλε σχετική επιστολή προς τους Δήμους όλων των νησιών των Κυκλάδων απαιτεί να μεριμνήσουν για την στέγαση των εκπαιδευτικών.

Η επιστολή των εκπαιδευτικών Κυκλάδων, στους δήμους

Κύριοι Δήμαρχοι, Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όπως θα γνωρίζετε πλέον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα νησιά των Κυκλάδων, λόγω των αυξημένων ενοικίων και του ιδιαίτερα υψηλού κόστους διαβίωσης στο νησιά των Κυκλάδων, καθιστούν όλο και περισσότερο τη ζωή, το έργο και τη διαβίωση τους όλο και πιο δύσκολη.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις συνεχείς περικοπές μισθών και επιδομάτων αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής και μετακίνησης στην περιοχή των Κυκλάδων δημιουργούνται πλέον συνθήκες που καθιστούν τα νησιά των Κυκλάδων πολύ «δύσκολα» για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Γι αυτό και ως σωματείο των εκπαιδευτικών στις Βόρειες Κυκλάδες (Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων), σας καλούμε να μεριμνήσετε για τη διαμονή και τη στέγαση όλων των συναδέλφων που θα φτάσουν στο νησί τις επόμενες στα νησιά των Κυκλάδων.

Σας καλούμε:

-Να διαμορφώσετε κτίρια του Δήμου κατάλληλα για την υποδοχή, τη στέγαση και τη διαμονή συναδέλφων εκπαιδευτικών.
-Να μισθώσετε κτίρια για τη διαμονή των συναδέλφων, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αδιάθετα κτίρια στη διάθεση των Δήμων.
-Να χορηγήσετε στους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές, επίδομα στέγασης – σίτισης κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο νησί σας. Αναμένουμε τις ενέργειές σας

Ειδήσεις σήμερα:

Απελπισμένες προσπάθειες στον ΣΚΑΪ για να ξελασπώσουν την κυβέρνηση: Ατάκες… «φωτιά» από Παυλόπουλο, Οικονόμου και Πορτοσάλτε (video)

Παραίτηση «βόμβα» από το OPEN – Αποχώρησε η Ευλαμπία Ρέβη

Αναστάτωση σε πτήση της Aegean: Επέστρεψε στην Κρήτη λόγω των επιθέσεων στο Ισραήλ

Καιρός: Ξεκινά κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες και θα κρατήσει για πολύ – Η πιο δύσκολη μέρα

 

Αδιανόητο βίντεο από την Ισπανία: Σκάφος του Λιμενικού καβάλησε λέμβο με μετανάστες στη διάρκεια καταδίωξης

ισπανια 1

Αδιανόητο βίντεο από την Ισπανία: Σκάφος του Λιμενικού καβάλησε λέμβο με μετανάστες στη διάρκεια καταδίωξης

Το βίντεο ντοκουμέντο τραβήχτηκε στην παραλία Horcas Coloradas την Κυριακή (25/08) στη Μελίγια της Ισπανίας

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από σπάνια ασθένεια που μεταδίδουν τα κουνούπια – Τι είναι η εγκεφαλίτιδα ιπποειδών

syed ali 80a3A BFeic unsplash

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από σπάνια ασθένεια που μεταδίδουν τα κουνούπια – Τι είναι η εγκεφαλίτιδα ιπποειδών

Σχεδόν το 30% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό πεθαίνει, ενώ πολλοί από τους…