Πόλεμος ευθυνών για τα νεκρά ψάρια στο Βόλο – Κουρέτας προς Μπέο: «Το Θεσσαλικό Θέατρο έχασε έναν μεγάλο πρωταγωνιστή»

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για το φιάσκο που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση δήμος Βόλου και Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν βγάλει… μαχαίρια με καταγγελίες και ανταλλαγή πυρών.

6296229

Με τη διαδικασία αποκομιδής των νεκρών ψαριών από τους αλιείς στον Παγασητικό να βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά και τις απόκοσμες εικόνες που αντικρίζουν οι κάτοικοι στο Βόλο τις τελευταίες ημέρες, φέρεται να έχει ξεσπάσει πόλεμος ευθυνών.

Σημειώνεται πως, μετά τις πλημμύρες του Daniel, πριν από περίπου έναν χρόνο, η Κάρλα υπερχείλισε και σκέπασε πολλές καλλιέργειες ακόμα και τμήμα των εγκαταστάσεων του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Στεφανοβίκειο. Ένα κοκτέιλ φυτοφαρμάκων και τοξικών χημικών εισχώρησαν στη λίμνη που, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, έφεραν τον προδιαγεγραμμένο θάνατο των ψαριών της και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.

Το πρωί της Πέμπτης (29/08), ξεκίνησε η επιχείρηση για τον καθαρισμό της θάλασσας στον Βόλο από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 40 τόνοι νεκρών ψαριών, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περισσότερο από μια εβδομάδα για να μαζευτούν όλα τα νεκρά ψάρια.

6296206
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
6296226
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Πυρά Μπέου κατά του περιφερειάρχη

Ο Αχιλλέας Μπέος τις τελευταίες ημέρες εξαπολύει σφοδρά πυρά κατά του περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, κατηγορώντας τον τόσο για την περιβαλλοντική καταστροφή, όσο και για τη διαχείρισή του. Ο δήμαρχος Βόλου έχει κατηγορήσει ευθέως την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κάνοντας λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Νέα επίθεση κατά πάντων για τα νεκρά ψάρια από τον Μπέο – Φταίνε όλοι εκτός από τον ίδιο

Ο Αχιλλέας Μπέος, μετά τις δηλώσεις του και την αποποίηση ευθυνών, κατήγγειλε ότι εργολάβος έθαψε νεκρά ψάρια μέσα στον χείμαρρο του Ξηριά κατ΄εντολή του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και των στελεχών της Περιφέρειας.

Μάλιστα προχώρησε σε μήνυση κατά εργολάβου που όπως ισχυρίζεται επιχείρησε να θάψει τα νεκρά ψάρια εντός του Ξηριά στο ύψος της γέφυρας Διμηνίου. Στις δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Βόλου, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, κατηγόρησε ευθέως την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας πως εκείνη ευθύνεται για αυτές τις ενέργειες.

Ο εργολάβος και ο χειριστής του μηχανήματος οδηγήθηκαν στο ΑΤ για παροχή εξηγήσεων.

Μετά την καταγγελία του δημάρχου Βόλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα gegonotanews, ο περιφερειάρχης αρνήθηκε ότι δόθηκε εντολή από τον ίδιο για την ταφή των ψαριών μέσα στον χείμαρρο και άφησε υπαινιγμούς για προβοκάτσια από τον Αχ. Μπέο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, κατόπιν επικοινωνίας με τον κ. Κουρέτα, κάλεσε τον εργολάβο της Περιφέρειας να ενημερώσει για το τι ακριβώς συνέβη. Πάντως, η ίδια επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα νεκρά ψάρια που μαζεύονται από την θάλασσα και τον Ξηριά, μεταφέρονται στην προβλήτα 1 του λιμανιού στην Μπουρμπουλήθρα, όπου φορτώνονται σε κοντέϊνερ και οδηγούνται στην εταιρεία ΛΑΒΥΣ της Λάρισας για καύση.

6296197
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
6296227
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Η απάντηση Κουρέτα: «Απέκτησε ο Μπέος περιβαλλοντική συνείδηση»

«Ακόμη μια μεγάλη παράσταση θεάτρου είδαμε αυτές τις ημέρες από τον Αχιλλέα Μπέο. Πάντα πίστευα ότι από τύχη βρέθηκε στην αυτοδιοίκηση, αλλά σήμερα πείστηκα ότι το θέατρο έχασε ένα μεγάλο πρωταγωνιστή. Όχι το κανονικό θέατρο όμως, αλλά το θέατρο του παραλόγου. Ο Μπέος αντί να ασχοληθεί με το πρόβλημα που πρόεκυψε και μας αφορά όλους και κυρίως την πόλη του Βόλου, για ακόμη μια φορά επιδόθηκε σε θεατρινισμούς άνευ ουσίας, ευτελίζοντας τον ρόλο του Δημάρχου. Απορώ πως οι Βολιώτες ανέχονται ακόμη τη διαστρέβλωση της αλήθειας από έναν άνθρωπο που κυκλοφορεί στο σκοτάδι με μπερέ για να μην λάμπει η καράφλα του και τη μέρα ντύνεται Δήμαρχος» ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

«Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε υπεύθυνα τη δουλειά μας προσπαθώντας να επιλύουμε προβλήματα που προέκυψαν από άστοχες εκτιμήσεις του παρελθόντος και έλλειψη συνεργασίας των αρμοδίων φορέων. Για το συγκεκριμένο θέμα που ασχολήθηκε ο Μπέος ξεκαθαρίζω ότι το επίμαχο μηχάνημα δεν μπορεί να σκάψει. Είναι απλώς ένα μηχάνημα που βάζει τα ψάρια στην άκρη. Στη συνέχεια άλλα συνεργεία παίρνουν τα ψάρια σε σακούλες για να τα παραδώσουν στην εταιρεία “ΛΑBIΣ” με την οποία η Περιφέρεια έχει σύμβαση. Κατόπιν η εταιρεία τα καίει σε ειδικούς κλιβάνους. Άρα δεν τίθεται θέμα ταφής των ψαριών το οποίο άλλωστε αποδεικνύεται και από το εποπτικό υλικό το όποιο κατέθεσε ο εργολάβος στον Εισαγγελέα. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η μήνυση του Μπέου (εδώ γελάμε…) μιλά για περιβαλλοντικό έγκλημα. Ποιος; Ο μπροστινός του LNG στον Παγασητικό. Απέκτησε ο Μπέος περιβαλλοντική συνείδηση» προσέθεσε.

«Οι ευθύνες για αυτό που προέκυψε από την Κάρλα και στη συνεχεία στον Παγασητικό δεν είναι της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έτσι απλά και αληθινά. Τα υπόλοιπα είναι δημιουργία εντυπώσεων και πολιτικά παιχνίδια. Το παιχνίδι αυτή τη στιγμή για το Βόλο είναι Morto. Δεν μπορεί κανείς να βρίζει, να λέει ψέματα και να δέρνει τον κόσμο. Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός. Αυτά προς το παρόν» κατέληξε.

Τσιάρας για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό: Η εικόνα μας σοκάρει και μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία

«Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν, το θέαμα από μόνο του είναι αδιανόητο» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Action24 και ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το θέμα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.

Όπως ανέφερε «σε κανέναν μας δεν είναι ευχάριστο να βλέπει αυτή την εικόνα, που προφανώς μας σοκάρει και μας δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία. Το θέμα αυτό, έγινε γνωστό από την προηγούμενη Κυριακή και είναι ένα ζήτημα το οποίο εξελίσσεται σε ότι αφορά την συλλογή των νεκρών ψαριών και την υγειονομική ταφή όπως προβλέπεται, αλλά και την διερεύνηση του τι ακριβώς έφταιξε».

«Τρέχει Εισαγγελική έρευνα, είναι ένα θέμα που τουλάχιστον με πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, αφορά στο γεγονός ότι η αναγκαστική εκτόνωση νερών από την Κάρλα, δημιούργησε αυτό το φαινόμενο που ενδεχομένως νωρίτερα υπήρχαν τα νεκρά ψάρια ήδη μέσα στη λίμνη για κάποιους λόγους αλλά το να σας πω κάτι που δεν είναι γνωστό τι έχει συμβεί, δεν θα είναι υπεύθυνο. Είναι κάτι που μας λυπεί όλους. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να τρέξουν όσο γίνεται περισσότερο» πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Διεθνή ΜΜΕ: «Δεύτερη περιβαλλοντική καταστροφή, μετά τις πλημμύρες της Θεσσαλίας»

Οι εικόνες έχουν φτάσει μέχρι τα διεθνή ΜΜΕ, με το Sky news να κάνει λόγο για μια «κουβέρτα από νεκρά ψάρια στο ελληνικό τουριστικό λιμάνι του Βόλου μετά από πλημμύρα», επισημαίνοντας ότι έχει γίνει αποκομιδή «περισσότερων από 40 τόνων». «Οι ελληνικές αρχές άρχισαν να συλλέγουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια που ξεχύθηκαν σε τουριστικό λιμάνι στην κεντρική πόλη του Βόλου αυτή την εβδομάδα, αφού εκτοπίστηκαν από τους συνηθισμένους βιότοπους γλυκού νερού κατά τη διάρκεια των πλημμυρών πέρυσι» αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters. «Πρόκειται για τη δεύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που πλήττει το λιμάνι του Βόλου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας πέρυσι» αναφέρει το France24.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα νεκρά ψάρια στις παραλίες της Μαγνησίας

Την διενέργεια αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής έρευνας για το θέμα των νεκρών ψαριών που εκβράστηκαν σε παραλίες της Μαγνησίας, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου.

Οι εικόνες και βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η ποιότητα των υδάτων στον Παγασητικό και οι πιθανές αιτίες θανάτου των ψαριών στις παραλίες της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η έρευνα έχει ανατεθεί στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα, με οδηγίες να πραγματοποιηθούν αναλύσεις από διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρύπανση και αν η λίμνη Κάρλα είναι η πηγή του προβλήματος.

Παράλληλα θα διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των ψαριών, αν φτάνουν ήδη νεκρά στον Παγασητικό μέσω του θυροφράγματος ή αν πεθαίνουν λόγω των αλλαγών στο περιβάλλον τους.

Επιπλέον η έρευνα θα εξετάσει τις ενέργειες που έγιναν από τον δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα νεκρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων της παραλίας, του λιμανιού, του Αναύρου, των Αλυκών και της Νέας Αγχιάλου.

Μηνύσεις από τους καταστηματάρχες

Με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στον Βόλο, με την κατάσταση στην παραλία να έχει γίνει ανυπόφορη λόγω των νεκρών ψαριών που εξακολουθούν να βρίσκονται στον Παγασητικό.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, Στέφανος Στεφάνου, ο τζίρος τους φέτος το καλοκαίρι μειώθηκε από 50-70% και τώρα χάνουν και τον Σεπτέμβριο που ήταν ένας καλός μήνας διαχρονικά. “Η κατάσταση είναι τραγική. Η ζημιά ξεκίνησε φέτος με το θέμα της ποιότητας των νερών του Παγασητικού που δεν ξεκαθάριζε έγκαιρα η κατάσταση και πολλοί τουρίστες δεν ήλθαν καθόλου. Και τώρα συνεχίζεται με τα νεκρά ψάρια”, τόνισε ο κ. Στεφάνου.

Σε εφαρμογή το έκτακτο Σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, έθεσε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για την περιβαλλοντική κρίση στον Παγασητικό.

Κεντρικά σημεία του σχεδίου:

Απομάκρυνση νεκρών ψαριών: Έπτα αλιευτικά σκάφη θα αναλάβουν την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό κόλπο, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου θα αναλάβει την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών εντός των ορίων του λιμένα.

Τοποθέτηση δικτύου: Ένα μεγάλο δίχτυ θα τοποθετηθεί στις εκβολές του Ξηριά για να εμποδίσει τα νεκρά ψάρια να φτάσουν στον Παγασητικό.

Καθαρισμός εκβολών: Εργατικό προσωπικό θα ξεκινήσει τον καθαρισμό των εκβολών του χειμάρρου Ξηριά.

Αντλιοστάσιο Πέτρας: Γίνονται προσπάθειες για την επιδιόρθωση του αντλιοστασίου της Πέτρας, ώστε να ξεκινήσει η απάντληση υδάτων μόλις κλείσει το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας.

Ο ρόλος του θυροφράγματος:

Ο κ. Κουρέτας θα εξηγήσει (σημερα) τους λόγους για τους οποίους δεν κλείνει άμεσα το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς πολλοί θεωρούν ότι το κλείσιμο του θυροφράγματος θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή της εισόδου νέων νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25: «Mια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα»

«Μια από τις συνέπειες των πλημμυρών τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλία ήταν η υπερχείλιση της Κάρλας, η οποία επεκτάθηκε σχεδόν στο αρχικό της μέγεθος πριν την αποξήρανση, σκεπάζοντας πολλές καλλιέργειες ακόμα και τμήμα των εγκαταστάσεων του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Στεφανοβίκειο.

Ένας συνδυασμός φυτοφαρμάκων και τοξικών χημικών και υψηλών θερμοκρασιών διατάραξαν τη λίμνη και το οικοσύστημα της περιοχής με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ψαριών. Το άνοιγμα του θυροφράγματος για να διοχετευτούν τα πλεονάζοντα ύδατα στην λεκάνη του Παγασητικού είχε αποτέλεσμα τα ΗΔΗ νεκρά ψάρια του γλυκού νερού να διοχετεύονται στη θάλασσα αλλά και όσα επέζησαν να μην αντέξουν μέσα στο θαλασσινό νερό.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι πλέον τόσο ορατός που δεν φτάνει κανένα επικοινωνιακό ταρατατζούμ τον τοπικών Φαραώ, με συνεργάτη την κεντρική κυβέρνηση, για να τον εξαλείψει.

Χρειάζεται να οργανωθεί και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχέδιο διαχείρισης της Κάρλας και των παρακάρλιων περιοχών, με μετρήσεις σε βαρέα μέταλλα, τοξικά και μικροβιακό φορτίο. Ταυτόχρονα, απαιτείται να ληφθούν αυστηρά μέτρα προστασίας του Παγασητικού από τα λύματα του θεσσαλικού κάμπου, τον προβληματικό βιολογικό καθαρισμό του Βόλου, τις ασύδοτες επενδύσεις όπως το LNG, και τις επίσης ασύδοτες αυτοδιοικητικές πρακτικές.

Το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής έχει ήδη δεχτεί ισχυρά πλήγματα από τις περσινές πυρκαγιές και πλημμύρες. Ας τη βοηθήσουμε επιτέλους να ανασάνει και να επανακάμψει η οικονομία της, ο τουρισμός, η αλιεία της και όχι να αφήνεται στην τύχη της, μετατρεπόμενη σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, δίχως καθαρό αέρα, καθαρές θάλασσες, καθαρό πόσιμο νερό κι ελάχιστο αστικό πράσινο, καταντώντας πρωταθλήτρια στην κακοδιαχείριση και τη διαφθορά».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Έρχονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Μητσοτάκης: Ούτε μια συγγνώμη…

Σοκάρει ο Μάριος Αθανασίου: «Υπήρξα μάρτυρας ενός πολύ δύσκολου περιστατικού – Ένα κορίτσι έπεσε θύμα βιασμού»

Απελπισμένες προσπάθειες στον ΣΚΑΪ για να ξελασπώσουν την κυβέρνηση: Ατάκες… «φωτιά» από Παυλόπουλο, Οικονόμου και Πορτοσάλτε (video)

Φάμελλος: «Δεν μπορώ να βλέπω πλέον αυτή την κατηφόρα – Σέβομαι την πρόταση Γεροβασίλη για εκλογές»

EK Famellos

Φάμελλος: «Δεν μπορώ να βλέπω πλέον αυτή την κατηφόρα – Σέβομαι την πρόταση Γεροβασίλη για εκλογές»

Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε «αναίτια και αδικαιολόγητη» την επιλογή Κασσελάκη να αλλάξει πρόεδρο στην Κοινοβουλευτική…

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερη άνευ όρων η 18χρονη που κατηγορείται ότι βίασε έναν 20χρονο

περιπολικο 2

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερη άνευ όρων η 18χρονη που κατηγορείται ότι βίασε έναν 20χρονο

Ο 20χρονος απευθύνθηκε στην Αστυνομία καταγγέλλοντας ότι η κοπέλα εκμεταλλεύτηκε την αδιαθεσία του, την οποία…

Χαλκιδική: Νέο ξέσπασμα από τον πατέρα της 8χρονης – Πνίγηκε μόνη και αβοήθητη στην θολή πισίνα (Video)

pisina

Χαλκιδική: Νέο ξέσπασμα από τον πατέρα της 8χρονης – Πνίγηκε μόνη και αβοήθητη στην θολή πισίνα (Video)

Σύμφωνα με τους διαλόγους το καθοριστικό λάθος που έγινε την ώρα της καταμέτρησης καθώς η…

ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο – Αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει σκύλο μπροστά σε παιδιά

ηπα

ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο – Αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει σκύλο μπροστά σε παιδιά

Ο αστυνομικός χάνει την ψυχραιμία του, βγάζει το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβολεί το σκύλο…

Πορτοσάλτε: «Για ντιβάνι είστε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ» – Η απάντηση Γιαννούλη και οι μηνύσεις (video)

πορτ

Πορτοσάλτε: «Για ντιβάνι είστε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ» – Η απάντηση Γιαννούλη και οι μηνύσεις (video)

«Ευχαριστώ ψυχολόγε κύριε Γιαννούλη. Φαίνεται ότι ειδικεύστε στο κόμμα σας», ανέφερε ο Άρης Πορτοσάλτε για…