ΒΒ

Βαγγέλης Βαλαβάνης

Εποχικοί πυροσβέστες στο documentonews.gr: Καταγγέλλουν σωρεία παραβάσεων στα ωράρια εργασίας – «Έχουμε ένα συνάδελφο νεκρό»

Μιλώντας αποκλειστικά στο documentonews.gr, ο Άκης Μπαρδάκης, Αντιπρόεδρος Β του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ).

πυροσβέστης

Σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες σχετικά με τις εξαντλητικές βάρδιες που έκανε ο εποχικός πυροσβέστης Ανδρέας Ανδρεάδης τις οποίες αποκαλύπτει μιλώντας αποκλειστικά στο documentonews.gr, ο Άκης Μπαρδάκης, Αντιπρόεδρος Β του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ).

Ο Ακης Μπαρδάκης τονίζει πως «Αυτό που τρέμαμε τόσο καιρό και που καταγγέλαμε τόσο εμείς όσο και η Ομοσπονδία των Μονίμων Πυροσβεστών το βιώνουμε πλέον στην πράξη. Έχουμε ένα συνάδελφο Εποχικό Πυροσβέστη νεκρό. Από τη πρώτη στιγμή το Σωματείο μας δέχτηκε καταγγελίες τις οποίες αξιολογήσαμε και ψάχνοντας ανακαλύψαμε πως υπάρχει μια σωρεία παραβάσεων όσο αφορά σε πρώτο στάδιο τα ωράρια εργασίας. Μια υπερεργασία δίχως προηγούμενο».

Ο 50χρονος έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο φορώντας τη στολή του με την οποία έδινε τη μάχη με τις φλόγες. Μάλιστα πριν το τροχαίο που κόστισε τη ζωή του, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου, παρανομώντας, τον είχε ορίσει οδηγό σε όχημα με 5 μέλη πλήρωμα αν και ήταν άυπνος πάνω από 24 ώρες. Ο Θέμης Ανδρεάδης άφησε πίσω του ένα ανήλικο παιδί 13 ετών.

Οι εποχικοί πυροσβέστες θρηνούν έναν ακόμα συνάδελφό τους.

Είναι αυτοί που βάζουν τα στήθη τους στην μάχη της πυρόσβεσης κάθε χρόνο και ακόμη χαρακτηρίζονται «εποχικοί» και φορούν την μπεζ στολή. Είναι οι αυτοί που έχουν επιχειρήσει στην Βόρεια Εύβοια, στην Βαρυπόμπη, στην Ρόδο, στην Πεντέλη, στην Ηλεία, στον Βαρνάβα και σε άλλες τόσες περιοχές και η κυβέρνηση εδώ και 5 χρόνια τους πετάει στα αζήτητα μόλις τελειώσει η αντιπυρική περίοδος στις 31 Οκτωβρίου.

Είναι οι ίδιοι πυροσβέστες που εδώ και μήνες μέσω του documentonews.gr, έχουν πολλάκις προειδοποιήσει πως «Δεν είμαστε ρομπότ. Είμαστε άνθρωποι» και ότι το Πυροσβεστικό Σώμα με τον γερασμένο Μ.Ο. ηλικίας (49-50 έτη) και τα 3.620 κενά τους χρειάζεται.

34 ώρες υπηρεσία και μόνο 2,5 ώρες ξεκούρασης

Αν και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εποχικών πυροσβεστών ορίζει 12ωρη ανάπαυση μετά από υπηρεσία, παράνομα ο διοικητής του κλιμακίου Θάσου έδωσε ανάπαυση στον Ανδρέα Ανδρεάδη από τις 07:30 έως τις 10:00 το πρωί, όπου ανέλαβε και πάλι 10ωρη υπηρεσία. Σχετικά με την υπερεργασία του νεκρού πυροσβέστη ο Άκης Μπαρδάκης εξηγεί στο documentonews.gr: «Έχοντας όλα τα απαραίτητα επίσημα έγγραφα στα χέρια μας διαπιστώσαμε πως ο συνάδελφος μας καλέστηκε να εκτελέσει 34 ώρες υπηρεσία με μόνο 2,5 ώρες ανάπαυση στο διάστημα αυτό. Ωράριο σοκαριστικό.

Συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου ήταν ορισμένος με 24ωρη υπηρεσία, σχόλασε 07:30 το πρωί της επομένης και στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας, 2μιση ώρες μετά δηλαδή, καλέστηκε να εργαστεί εκ νέου 10 ακόμη ώρες, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά, καθώς ο νόμος είναι ξεκάθαρος πως πρέπει να μεσολαβούν 12 ώρες τουλάχιστον ανάπαυσης μεταξύ δύο υπηρεσιών.

Το ακόμα πιο επικίνδυνο της υπόθεσης είναι πως ο συνάδελφος μας, άυπνος πια για πάνω 24 ώρες, ορίστηκε σε όχημα οδηγός, μεταφέροντας 5 ακόμα Πυροσβέστες πλήρωμα.

Το Σωματείο μας είναι αποφασισμένο να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους. Ερευνώνται όλες οι καταγγελίες που έρχονται με στοιχεία και θα τις καταθέσουμε τις επόμενες ημέρες με επίσημη καταγγελία μας τόσο προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όσο και προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς έχει ενημερωθεί και η επιθεώρηση εργασίας. Οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που πρέπει.

Συνάδελφε Αντρέα, από όλους τους συναδέλφους σου, καλό ταξίδι. Έφυγες φορώντας τη στολή που τόσο τίμησες με τον επαγγελματισμό σου όσο ήσουν εν ζωή. Τραγική ειρωνεία πως σε 2 μήνες έληγε οριστικά η σύμβαση σου δίχως να έχεις ενημερωθεί εάν θα ανανεωθεί ή αν θα μείνεις οριστικά άνεργος όπως 2.500 ακόμα Εποχικοί Πυροσβέστες. Ο Αντρέας αφήνει πίσω ένα ανήλικο παιδί 13 ετών».

Μέχρι την επίσημη καταγγελία της ΠΑΣΣΥΠ και όλα τα στοιχεία που θα προσκομίσει στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η εμμονική επιμονή της κυβέρνηση για ενίσχυση της αεροπυρόσβεσης και η υποκρισία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια για τα 3.620 κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα συνιστούν ένα έγκλημα που έχει θύματα όχι μόνο τη φύση ή τους πολίτες, αλλά πλέον τους ίδιους τους πυροσβέστες που τους εξωθεί πέραν από τα όριά τους.

Πηγή: documentonews.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Απίστευτη κοροϊδία Μαρινάκη: Τι απαντά για τον δάσκαλο που μένει στο αμάξι του – Ελπίζει να πέσουν τα ενοίκια

Θεσσαλονίκη: Ταξιτζής κλείνει τον δρόμο σε ασθενοφόρο και μετά επιβραδύνει εμποδίζοντας το (video)

Θάσος: Νεκρός εποχικός πυροσβέστης σε τροχαίο μετά από συνεχόμενη 24ωρη υπηρεσία

Μητσοτάκης: Ούτε μια συγγνώμη…

Χανιά: Ποινική δίωξη κατά αστυνομικών για ανθρωποκτονία στην υπόθεση Κώστα Μανιουδάκη

gialia

Χανιά: Ποινική δίωξη κατά αστυνομικών για ανθρωποκτονία στην υπόθεση Κώστα Μανιουδάκη

Οι τέσσερις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο ευρισκόμενοι από κοινού…

Γάμος Γιάννη Αντετοκούνμπο: Άρχισαν οι τριήμεροι εορτασμοί με πυροτεχνήματα στο γαμήλιο πάρτυ στη Μεσσηνία (video)

adetokoyboparty2

Γάμος Γιάννη Αντετοκούνμπο: Άρχισαν οι τριήμεροι εορτασμοί με πυροτεχνήματα στο γαμήλιο πάρτυ στη Μεσσηνία (video)

Η υπέρλαμπρη τελετή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή

Γαμήλια τελετή Στέφανου Κασσελάκη: Δύο προσαγωγές οπερατέρ τηλεοπτικού σταθμού

οπερατερ

Γαμήλια τελετή Στέφανου Κασσελάκη: Δύο προσαγωγές οπερατέρ τηλεοπτικού σταθμού

Οι δύο εργαζόμενοι προήχθησαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων επειδή σήκωσαν drone στο χώρο του Βοτανικού…